Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Γι’ αυτούς, ποιός μιλάει;

27 Μαΐου 2020

Μιλάνε όλοι για το «άνοιγμα». Σχολείων, εστίασης, τού τουρισμού, επι­χειρήσεων, οικοδομών και εργοστασίων (αν κλείσανε…). Αλλά κάποιοι θα δουλέψουν εκεί για να είναι όλα αυτά ανοιχτά. Και κάποιοι δεν θα ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους. Γι’ αυτούς ποιός μιλάει;

Μίλησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, όταν άκουσε εργαζόμενους των ΟΤΑ να διαμαρτύρονται (δεν ξέρουμε αν τους είδε…). «Σχολιάζοντας», έγραψαν (ευχαριστημένα!) τα φιλικά «μέσα», ενώ πρό­κειται για αχαρακτήριστη ειρωνεία από στόμα πρωθυπουργού απέναντι σε εργαζόμενους πολίτες. «Επανήλθαμε στην κανονικότητα…». Αμ δεν επανήλθαμε ακόμα στην «κανονικότητα», κύριε πρωθυπουργέ!

Όταν θα ’ρθει η κανονική «κανονικότητα» και θα βγουν έξω από τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες, θα κατεβούν από τις οικοδομές, θα πεταχτούν έξω απ’ τα σπίτια στους δρόμους και στις πλατείες, δεν θα θέλεις, όχι να τούς ακούς ή να τούς βλέπεις, θα εύχεσαι να μη σε ξέρουν!

Αλλά, ας μην είμαστε άδικοι. Κάποιοι μιλάνε. Εκτός βέβαια από τους συνήθεις ύποπτους και κατά συνθήκη υπο­χρεωμένους (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ…). Ο Αλέξης Τσίπρας προχθες στο Ζάπειο με συγκεκριμένες προτάσεις, να μείνουν όρθιοι. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε κάθε ευκαιρία. Καμιά φορά Γεννηματά και Βαρουφάκης…

Είναι κάτι μέρες τώρα που αν αφουγκραστείς καλά λόγου χάρη το δημόσιο ραδιόφωνο (και όχι μόνο), είναι κανά δυο εκπομπές και δημοσιογράφοι χωρίς εισαγωγικά (μια «τσούγδω» μάλιστα, ονόματα δεν λέμε, μην την «καρφώσουμε», δεν ξέρουμε πώς καταφέρνει και ξεφεύγει…), που λένε πια τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Νά χθες το μεσημέρι… Πάνω - κάτω συζητούσαν (με μια εργατολόγο) κάτι που κι εμείς είχαμε πρόσφατα επιση­μάνει σε μια ανάρτησή μας, που μεταφέρουμε εδώ, με τον ίδιο τίτλο, ανανεώνοντας την ανάρτησή μας.

Ευελιξία, με SURE και ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ…

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υποτιθέμενη διατήρηση των θέσεων εργασίας από τις επιπτώσεις τής παν­δημίας επονομάστηκε SURE, δηλαδή «σιγουριά» σε μια κάπως ευρεία ελληνική μετάφραση. Η κυβέρνηση υπερθεματίζοντας σε συμβολισμό επονόμασε ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ το αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα που θα δια­χειριστεί τα κονδύλια τού SURE που αναλογούν στη χώρα μας. Και οι δύο συμβολισμοί δεν είναι «τυχαίοι».

Το μεν SURE έχει χρονικό όριο το τέλος τού 2022. Χρόνος αρκετός, για να ικανοποιηθεί η πάγια επιδίωξη των (απανταχού τής γης) εργοδοτών για ευέλικτες μορφές εργασίας. Δηλαδή το SURE εγείρει βάσιμες υπόνοιες για την sure επιβολή τής εκ περιτροπής εργασίας και της μειωμένης απασχόλησης, με τις αντίστοιχες και καθόλου sure «απολαβές», πέρα από τις επιπτώσεις και τη χρονική διάρκεια τής πανδημίας.

Η δε ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ ήταν το κεντρικό «σύνθημα» του κυρίου Μητσοτάκη στο «διάγγελμα» της Τετάρτης. Αλλά είχε ήδη τη γραπτή απόφαση στην τσέπη! Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Ημεροδρόμος, που δημοσιεύει και τη σχετική εγκύκλιο τού κυρίου Βρούτση με ημερομηνία 19.05.2019, οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται, δηλαδή αν έκλεισαν με κρατική εντολή ή είναι πληττόμενες, μπορούν σε ορισμένες ημερομηνίες και αμέσως από την 1η Ιουνίου να προβούν ελεύθερα σε απολύσεις!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι απολύσεις δεν επιτρέπονται στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κάνουν χρήση τών αρχικών μέτρων στήριξης. Διαβάσαμε κάπου πρόσφατα πως μόνο το 25% τώ­ν επιχειρήσεων επιθυμεί να κάνει χρήση τών μέτρων στήριξης. Δηλαδή επιθυμούν ευελιξία! Να απολύουν εργαζόμενους και να διαμορφώνουν κατά το δοκούν τις σχέσεις εργασίας! Και ας μην (;) έχουν κρατική στήριξη…

Ξεχάσαμε τον ΣΕΒ. Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ζητά. «Τα 1,4 δις ευρώ τού προγράμματος SURE, τα οποία αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για 5 μήνες, να δοθούν ως συμπλήρωμα σε όσους δουλέψουν με μειωμένο ωράριο, ώστε κάθε επιχείρηση να έχει την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση τής ζήτησης μειώνοντας το κόστος εργασίας, χωρίς να προχωρεί σε απολύσεις». Και ο ΣΕΒ, κυρίως ο ΣΕΒ, «ευελιξία», η λέξη και κανόνας που κυριαρχεί! Τα άλλα είναι «συμφραζόμενα»

Μπορούμε τώρα να αντιληφθούμε τί σημαίνει το «σύμπλεγμα» ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑς τού κυρίου Μητσοτάκη. Ούτε κάτι θετικό που μπορεί να υπονοείται με το ΣΥΝ ούτε σταθερή και καλοπληρωμένη δουλειά που πρέπει να νοείται με την ΕΡΓΑΣΙΑ. Αλλά απροκάλυπτη συνεργασία και συνέργεια τού πρωθυπουργού, τής κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΕΒ, τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες (τούς καθ’ έξιν και εξακολούθηση «ευελισσομένους») σ’ ένα κοινωνικό «έγκλημα». Με «κίνητρο» την πανδημία, που όπως πλέον αποδεικνύεται την έφεραν στα μέτρα τους, σε βαθμό επικινδυνότητας, χρονική διάρκεια και συνέπειες…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.