Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ένα μπιστόλι ή ένα τσιγάρο;

31 Μαΐου 2020

Ύστερα από το φαγητό, στη χαρά και στη στενοχώρια, μετά την ερωτική απόλαυση, στο ξενύχτι και στις συζητήσεις (με καμένο τον κρόταφο…), σαν σκέφτεσαι και γράφεις. Μπορεί σε κάθε στιγμή και ευκαιρία.

Κοιτάς το νύχι τού μεγάλου δάκτυλου, τότε που χτυπούσες πάνω του το «Σαντέ». Σε παρέσυρε το φίλτρο τού «Μαρλμπορο». Δεν γλίτωσε λένε ούτε τον καουμπόη που το διαφήμιζε… Το αρχαίο φίλητρον (εκ τού φιλέω -ῶ, αγαπώ), το ισχυρό συναί­σθημα (και αργότερα, μέσο) προστασίας, αλλά και τρυφερότητας (μητρικής). Είχε μια τρυφερότητα το τσιγάρο που κάπνιζες.

Τέλειον Ξάνθης, Κιρέτσιλερ και Έθνος χύμα. Χίλιες φορές κοιμήθηκα με το τσιγάρο αναμμένο, απ’ άλλα κάηκα… (ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΡΜΠΑΣ, «Τα τσιγάρα»).

Παγκόσμια ημέρα κατά τού καπνίσματος σήμερα. «Εμβληματική» ημέρα. Από την Αμερική ξεκίνησε η εκστρατεία, που έγινε νόμος. Από την Αμερική, που σήμερα την πνίγει ο καπνός από τον ξεσηκωμό για τον φόνο, που έκοψε την αναπνοή και το τσιγάρο στον Τζωρτζ Φλόυντ.

Στην Αμερική, όπου είναι πιο αποδεκτό να κρατάς στο χέρι ένα μπιστόλι παρά ένα τσιγάρo! (KATHERINE WHITEHORN, Αγγλίδα αρθρογράφος).

Αν το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στον παράδεισο, τότε δεν θα πάω! Να πρόβλεψε άραγε τον «παράδεισο» τής πατρίδας του; (MARK TWAIN).

Όπως και να ’χει, θα ’ρθει ημέρα αναπόφευκτη, που θα γίνεις καπνός, στάχτη, αποτσίγαρο στο χώμα (ΑΝΩΝΥΜΟΣ).

Η κοινωνική και πολιτική σημασία τού τσιγάρου, κάποιος κάποτε θα γράψει μια διατριβή. Ο διάσημος μετα-ιμπρεσσιονιστής πάνω απ’ το γραφείο σου, με το τσιγάρο στο χέρι περιγράφει μια εντύπωση, τού μυαλού, παρά μια έκφραση τής πραγματικότητας, που ζούμε (EDVARD MUNCH).

Είναι ο ίδιος που ζωγράφισε την αινιγματική «Κραυγή», το 1893. Έμμεση αναφορά στην αυτοκτονία είπαν, στον καιρό μας. Το κακό που κάνει το τσιγάρο…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.