Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Από την  فتح  στην  منظمة التحرير الفلسطينية …

2 Ιουνίου 2020

Από την Φατάχ στην PLO και την Παλαιστινιακή Αρχή. Και όμως, μόλις πριν τρεις μέρες ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν στην Ιερουσαλήμ έναν ακόμα Παλαιστίνιο. Νόμιζαν ότι κρατούσε όπλο…

Σαν σήμερα το 1964 ιδρύεται στην Ιερουσαλήμ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση τής Παλαιστίνης. Από 10 1949, αμέσως μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους στα εδάφη τους, οι Παλαιστίνιοι, εντός τού Ισραήλ και όσοι κατέφυγαν στα γειτονικά αραβικά κράτη, βάσιζαν τις ελπίδες τους για εθνική αποκατάσταση και κρατική οργάνωση στη συντονισμένη δράση τού αραβικού κόσμου

Δυνάμεις Παλαιστινίων ατάκτων (φενταγίν) είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1954 συστηματικές επιδρομές εναντίον τού Ισραήλ. Παράλληλα, μετά τον δεύτερο αραβοϊσραηλινό πόλεμο και την κρίση τού Σουέζ το 1956, ιδρύθηκε η οργάνωση Φατάχ, με βασικό ηγετικό στέλεχος τον Γιάσερ Αραφάτ. Η Φατάχ τασσόταν ανοικτά υπέρ τής διεξα­γωγής ένοπλου αγώνα εναντίον τού Ισραήλ, ενώ κατά τα επόμενα έτη οι φενταγίν κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους από τα ορμητήριά τους στις πέριξ τού Ισραήλ χώρες.

Η Φατάχ υπήρξε κατά κάποιον τρόπο πρόδρομος της PLO, καθώς και πυρήνας τής τελευταίας μετά τον πόλεμο τών έξι ημερών τού 1967. Ωστόσο, μέχρι την ίδρυση της PLO το 1964, η ηγεσία τής Φατάχ ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την ανεύρεση κονδυλίων και την εξαπόλυση αντιισραηλινής προπαγάνδας και όχι με την οργάνωση και τη διεξαγωγή ένοπλων επιχειρήσεων. Αυτό άλλαξε μόνο μετά την ίδρυση της PLO.

Καθώς το Ισραήλ προέβαινε σε σκληρά στρατιωτικά αντίποινα εναντίον των γειτονικών κρατών που φιλοξενού­σαν τους παλαιστίνιους αντάρτες, οι αραβικές κυβερνήσεις, με πρωτοβουλία τής Αιγύπτου, προσπάθησαν να θέσουν το παλαιστινιακό κίνημα υπό τον έλεγχό τους, με την ίδρυση της PLO (Palestine Liberation Organization, Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

Ο Αραφάτ και οι συναγωνιστές του δεν είχαν ωστόσο σκοπό να αφήσουν τούς Παλαιστινίους να χειραγωγηθούν από τα αραβικά κράτη. Το 1966 - 67 η Φατάχ κλιμάκωσε τις επιδρομές της εναντίον τού Ισραήλ. Η ανάληψη ένοπλης δράσης και η ανεξάρτητη πολιτική της Φατάχ ενίσχυσαν κατακόρυφα το κύρος και την επιρροή της οργάνωσης στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Σύντομα η Φατάχ κατέστη ο κύριος κορμός τής PLO και το 1969 ο Αραφάτ ανέλαβε την ηγεσία της και τη διεθνοποίηση τού παλαιστινιακού ζητήματος, που οδήγησε στη συγκρό­τηση μιας κρατικής οντότητας, η οποία ωστόσο βρίσκεται υπό ισραηλινή «επικυριαρχία».

Σήμερα η Φατάχ και η PLO συναποτελούν μια πολυκομματική συνομοσπονδία τών Παλαιστινίων, με Κεντρική Επιτροπή που έχει την αρμοδιότητα εκτελεστικής εξουσίας και το Επαναστατικό Συμβούλιο ως κύριο νομοθετικό σώμα τής Παλαιστινιακής Αρχής, τού Κράτους τής Παλαιστίνης, με έδρα τη Ραμάλα. Η Φατάχ συμμετέχει ως μέλος - παρατηρητής στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

ΤΡ. - Από Μαθήματα Ελεύθερου Πανεπιστημίου
ΣΧΟΛΙA 3
  1. Το 1974 ο Γιασέρ Αραφάτ στην πρώτη ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούσε «Σήμερα έχω έρθει κρατώντας στο ένα χέρι κλαδί ελιάς και στο άλλο το όπλο του αντάρτη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Μην αφήσετε αυτό το κλαδί να πέσει από το χέρι μου». Σκοτίστηκαν…

  2. Η τετράχρονη Ραφίφ Μοχάμεντ Καραϊν, που δέχθηκε σφαίρα από Ισραηλινούς στο κεφάλι στις 21 Μαϊου, υπέκυψε στα τραύματά της χθες Δευτέρα. ..

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.