Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Η Αμερική της οργής…

2 Ιουνίου 2020
A protester carries a U.S. flag upside, a sign of distress, next to a burning building, early Friday, May 29, 2020, in Minneapolis. Protests over the death of George Floyd, a black man who died in police custody Monday, broke out in Minneapolis for a third straight night. (AP Photo/Julio Cortez)

Έξι νεκροί στις διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής βίας και πάνω από 4.000 συλληφθέντες, 40 πόλεις σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφο­ρίας, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, 104.000 θάνατοι από τον κορονοϊό, 40 εκατομμύρια άνεργοι και 53 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με άμεση απειλή πείνας.

Είναι η Αμερική της οργής, του Τζορτζ Φλόιντ και του μεγάλου διχασμού, η Αμερική της τριπλής κρίσης, φυλετικής, οικονομικής και υγειονομικής.

Στην κραυγή αυτής της Αμερικής, ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά κατεβάζοντας τον στρατό στους δρόμους και απειλώντας με πόλεμο την ίδια του την χώρα. Τα ξημερώματα, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την ενερ­γοποίηση ενός νόμου του 1807, του Νόμου κατά των Εξεγέρσεων (Insurrection Act), που αναθέτει στον στρατό την ευθύνη της εσωτερικής ασφάλειας και τήρησης της τάξης. Ενός νόμου που είχε ενεργοποιηθεί για τελευταία φορά στις μεγάλες ταραχές του Λος Αντζελες το 1992. Λίγη ώρα αργότερα το Associated Press μετέδωσε πως κινούνταν προς την Ουάσικγτον αερομεταφερόμενη μεραρχία για να αναλάβει την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν ήδη πάνω από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Είχε προηγηθεί μια εκρηκτική τηλεδιάσκεψη Τραμπ με τους κυβερνήτες των Ηνωμένων Πολιτειών και μια ακόμη προεδρική παράσταση στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο. Εκεί, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε εαυτόν «Πρόεδρο του Νόμου και της Τάξης», διαμήνυσε ότι «θα κυριαρχήσουμε στους δρόμους», και δήλωσε ότι «στις Πολιτείες όπου οι κυβερνήτες θα αρνηθούν να ενεργοποιήσουν την εθνοφυλακή, θα ενεργοποιήσω εγώ τον στρατό και θα λύσω το πρόβλημα για λογαριασμό τους».

Την ίδια ώρα, δυνάμεις της εθνοφρουράς «εκκαθάριζαν» με χημικά και δακρυγόνα τους διαδηλωτές στη λεω­φόρο Πενσυλβάνια, για να βγει αμέσως μετά σε περίπατο ο αμερικανός πρόεδρος και να φωτογραφηθεί κρα­δαίνοντας τη Βίβλο μπροστά από εκκλησία που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Οίκο και είχε γίνει στόχος διαδηλωτών την νύχτα της Κυριακής.

Πηγή Tvxs.gr (απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Όπως μάς πληροφόρησε ο φίλος Lakis από το Facebook και είδαμε στην συνεχώς ανανεούμενη σελίδα τής Wikipedia «George Floyd protests», ως τις 5 Ιουνίου 2020 τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, 16 από τα θύματα πέθαναν από τραυματισμούς.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.