Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ένα μισοδαγκωμένο μήλο…

7 Ιουνίου 2020

Σαν σήμερα το 1954 πέθανε ο Άλαν Τιούρινγκ. Ο σπουδαίος άγγλος επιστήμονας που έθεσε τις βάσεις τών σύγχρονων υπολογιστών, προέβη σε πρωτοποριακές μελέτες στον τομέα τής τεχνητής νοημοσύνης και ξεκλείδωσε τους κωδικούς τών γερμανικών ασυρμάτων κατά τη διάρκεια τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσφέ­ροντας τα μέγιστα στην τελική νίκη τών Συμμάχων.

Η προσφορά του αυτή αφ’ ενός έμεινε άγνωστη για δεκαετίες λόγω πολεμικού «απορρήτου», αφ’ ετέρου «τιμήθηκε δεόντως» από τους υποκριτές συμπατριώτες του. Πέρασαν χρόνια να αναγνωριστεί δημόσια, καθώς και η μεγάλη συμβολή του στην επιστήμη και να αποκατασταθεί κάπως το όνομά του.

Το τέλος τής ζωής του υπήρξε τραγικό και συνέβη μια δεκαετία μετά το τέλος τού πολέμου. Λόγω τού ότι ήταν ομοφυλόφιλος, βρέθηκε αντιμέτωπος με την κοινωνική κατακραυγή. Η αγγλική υποκρισία τον εξανάγκασε, προκειμένου να γλιτώσει τη φυλακή, να δεχτεί «θεραπεία» με ενέσεις οιστρογόνων (γυναικείων ορμονών), που θα κατέστελλαν υποτίθεται την ομοφυλοφιλία του. Μια θεραπεία που διέλυσε σωματικά και ψυχικά τον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα, με αποτέλεσμα να πεθάνει δαγκώνοντας ένα μήλο δηλητηριασμένο με κυάνιο.

Πολλοί θεωρούν ότι ο θάνατός του ήταν σκόπιμος και γι’ αυτό θεωρήθηκε αυτοκτονία. Η μητέρα του υποστήριζε επίμονα ότι η κατάποση του κυανίου οφειλόταν στην απρόσεκτη αποθήκευση εργαστηριακών χημικών ουσιών από μέρους του. Οι φίλοι του θεωρούν πιθανό, ο Τιούρινγκ να αυτοκτόνησε μ’ αυτόν τον τρόπο ώστε να δώσει στη μητέρα του μια εναλλακτική αιτία για τον θάνατό του.

ΤΟ ΜΙΣΟΔΑΓΚΩΜΕΝΟ ΜΗΛΟ τού Άλαν Τιούρινγκ αποτέλεσε αργότερα θέμα συζήτησης στους κύκλους τής πληροφορικής. Το γνωστό λογότυπο τής Apple θεωρήθηκε φόρος τιμής στον πρωτοπόρο επιστήμονα. Δυστυχώς για τους ιδεολόγους τής πληροφορικής τα πράγματα είναι πιο πεζά και από το ποντίκι τού υπολογιστή. Ο Στηβ Τζομπ μπορεί να ήταν ο «γκουρού» τού τομέα, αλλά το μυαλό του το απασχολούσαν η «καινοτομία» και η σχέση με τους «οπαδούς» του. Σ’ έναν άσημο και ανυποψίαστο γραφίστα οφείλεται το δαγκωμένο μήλο τής Apple

Χωρίς, κατά δήλωσή του, ο Τζομπ να τού έχει ξεκαθαρίσει τί ακριβώς θέλει και χωρίς ο ίδιος να έχει στο μυαλό του τόν Τιουρινγκ, αν τον ήξερε κιόλας. Πώς τού ήρθε να σχεδιάσει απλά ένα μήλο δεν είπε, αλλά ο λόγος που το σχεδίασε δαγκωμένο είναι πολύ απλός. Για να διακρίνεται, όπως εξήγησε, σε μικρό  μέγεθος, από το κεράσι, που τού μοιάζει και που είναι δύσκολο να τού καταφέρεις τέτοια δαγκωματιά!

Ο «συνειρμός» τής Apple με το μήλο (apple στα αγγλικά) είχε και πριν επιχειρηθεί από τον συνέταιρο τού Τζομπ και συνιδρυτή τής εταιρείας Ρον Γουέιν, ο οποίος είχε σχεδιάσει ένα ακαλαίσθητο λογότυπο με «ήρωα» έναν άλλο άγγλο διάσημο επιστήμονα. Τον Νεύτωνα, με τη γνωστή σκηνή κάτω από τη μηλιά…

Τόσο απλά τα πράγματα και καθόλου ποιητικά. Ο Άλαν Τιούρινγκ δεν τούς είχε ούτε τούς έχει ανάγκη…

ΤΡ. - Πληροφορίες από την Monopolis.gr
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Στις 24 Δεκεμβρίου 2013 η βασίλισσα Ελισάβετ τού απένειμε χάρη μετά θάνατον!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.