Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

† Ασπασία Παπαθανασίου

9 Ιουνίου 2020

Από τις ηγερίες τού αρχαίου δράματος και της εθνικής αντίστασης, η Ασπασία Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών. Από τις γνωστότερες και πολυβραβευμένες ελληνίδες τραγωδούς, συμμετείχε σε παραστάσεις σε όλον τον κόσμο και σε διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Γεννήθηκε στην Άμφισσα στις 20 Οκτωβρίου τού 1918, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής τού Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη τού Λαϊκού Θεάτρου, του θιάσου «Ενωμένοι καλλιτέχνες» και μέλος τού Πειραϊκού Θεάτρου τού Δημήτρη Ροντήρη. Ανέλαβε ενεργό ρόλο και δράση στην Κατοχή και την Αντίσταση, ενταγμένη στις τάξεις τού εφεδρικού ΕΛΑΣ συμμετέχοντας και στα Δεκεμβριανά.

Η Ασπασία Παπαθανασίου μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο το 1975, όπου είχε αυτοεξοριστεί κατά τη διάρκεια τής χούντας, ίδρυσε τους «Δεσμούς» και αργότερα το Κέντρο Αρχαίου Δράματος, αφιερώνοντας τη ζωή της στη μελέτη και την έρευνα τού αρχαίου δράματος.

Πηγή Εφημερίδα «Η Αυγή»
ΣΧΟΛΙA 2
  1. 1961. Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης (τότε που λειτουργούσε). Η Τριλογία του Αισχύλου. Δυόμιση ώρες με τα πόδια, μια μικρή παρέα εφήβων και στις τρείς παραστάσεις. Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες. Φθάνοντας στο θέατρο ακούσαμε κάποιους να ψιθυρίζουν για Αριστερούς, αλλά καλούς στο θέατρο. Τον Ροντήρη και την Παπαθανασίου Εμείς έφηβοι, κάτι ψυχανεμιστήκαμε. Όταν άρχισε η παράσταση θέλεις η σκηνοθεσία του Ροντήρη που δεν ξέραμε και πολλά, αλλά το εισπράτταμε, θέλεις η ερμηνεία της Παπαθανασίου και η φωνή της μας καθήλωσαν. Είδαμε και τις τρεις παραστάσεις σε τρεις διαφορετικές μέρες που σφηνώθηκαν στην εφηβική μας μνήμη. Αξέχαστη.

  2. Θυμάμαι να ξεκινάει λεωφορείο από το χωριό, να πάμε στη Μεγαλόπολη να δούμε αρχαία τραγωδία, Μινωτή και Κωτσόπουλο, εμείς οι απολίτιστοι Γορτύνιοι, τότε που υπήρχε πολιτισμός. Τί είναι σήμερα το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Εκείνον τον Δεκέμβρη…

Τού ’44, σαν σήμερα 3 τού μηνός, το ΕΑΜ διαδηλώνει στην Πλατεία Συντάγματος απέναντι στη νέα κατοχή, τών Άγγλων και τού στρατηγού Σκόμπυ. Παρ’ ότι αρχικά την είχε επιτρέψει, η κυβέρνηση │ Βλ. ανάρτηση…