Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝ ΤΡΙΠΟΛΕΙ...
1η Ιουλίου 2019

Κατά τον Τζώρτζ Όργουελ*, ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει ο πόλεμος είναι να ηττηθείς. Και αν όχι πόλεμος, πολιτική. Εν Τριπόλει; Και μάλιστα, αριστερά; Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, αν όχι θρασύ… Το επιχειρούμε, ωστόσο.

Η πολιτική είναι συναρπαστική, επειδή οι άνθρωποι διαφωνούν. Για το πώς πρέπει να ζουν. Ποιός πρέπει να παίρνει τί. Πώς πρέπει να δια­νέμονται η εξουσία και οι πόροι. Για το αν η κοινωνία πρέπει να βασί­ζεται στη συνεργασία ή στη σύγκρουση. Διαφωνούν επίσης για το πώς πρέπει να επιλύονται τέτοιου είδους ζητήματα. Πώς πρέπει να λαμβάνονται οι συλλογικές αποφάσεις. Ποιός δικαιούται να έχει λόγο.

Το προηγούμενο χωρίο είναι απόσπασμα από το βιβλίο Εισαγωγή στην Πολιτική, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2002, του Andrew Heywood, διευθυντή σπουδών στο Orpington College τού Λονδίνου. Δεν είναι από βιβλίο αριστερού, επειδή θεωρούμε ότι η Πολιτική, σε οποιαδήποτε έκφανσή της, προϋπάρχει τής Αριστεράς. Και όπως συμπεραίνει ο Νίκος Πουλαντζάς, στο βιβλίο του Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 1991:

Η ιστορία δεν μας έχει δώσει ως τώρα επιτυχημένο πείραμα δημοκρατικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό. Μας έδωσε όμως αρνητικά παραδείγματα προς αποφυγήν και σφάλματα για μελέτη, πράγμα όχι αμελητέο. Μπορεί κανείς να αντιτείνει, στο όνομα φυσικά τού ρεαλισμού (της δικτατορίας τού προλεταριάτου ή του ρεαλισμού τών άλλων, των υγειώς σκεπτομένων νεοφιλελεύθερων), πως αν αυτός ο δημοκρατικός σοσιαλισμός δεν υπήρ­ξε ακόμη πουθενά, είναι διότι είναι ανέφικτος. Ίσως… Ένα όμως είναι βέβαιο. Ο σοσιαλισμός θα είναι δημο­κρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός.

Εδώ είμαστε, λοιπόν. Αναμένουμε τή συνδρομή σας. Όχι σε κομματικό κουπόνι, αλλά τα σχόλια και τις απόψεις σας. Είναι εύκολο, επιλέξτε, δεξιά, Πρόσφατες αναρτήσεις, Αποστολή κειμένου προς δημοσίευση…

* Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ (Eric Arthur Blair, 25 Ιουνίου 1903 ‐ 21 Ιανουαρίου 1950), γνωστός περισσότερο με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ, βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο, συνειδητότητα τών κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθεση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και αφοσίωση στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Είναι διάσημος για το δυστοπικό μυθιστόρημα 1984 (1949) και την αλληγορική νουβέλα Η Φάρμα των Ζώων (1945). Το βιβλίο του Φόρος τιμής στην Καταλωνία (1938) είναι μία καταγραφή τών εμπειριών του από τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Τρίπολη, την άλλη μέρα τής χαμένης μάχης…

Όροι χρήσης

Σύμφωνα με τους όρους τού διαδικτύου και τις αρχές τού ιστοτόπου μας, δεν επιτρέπονται τά ρατσιστικά, ξενο­φοβικά, ομοφοβικά, συκοφαντικά δημοσιεύματα και σχόλια, που θίγουν τήν υπόληψη άλλων ατόμων, υποκινούν διακρίσεις ή προκαλούν μίσος ατόμου ή ομάδας ανθρώπων διαφορετικής εθνικότητας, εθνότητας, φυλής ή θρη­σκείας, υποκινούν εγκληματικές ενέργειες κατά προσώπων, υποκινούν αυτοκτονίες, δικαιολογούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά τής ανθρωπότητας.

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί τα λεγόμενα cookies για τη λειτουργία του. Σε καμιά περίπτωση δεν θίγονται τά προσωπικά σας δεδομένα με τη χρήση τους.

ΤΡ.
Αναρτήθηκε την 1η Ιουλίου 2019 , 08:00:03 - Σχόλια ανενεργά - Εκτύπωση