Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Αυτός που θα γινόταν Che*…

14 Ιουνίου 2020

Γιατί έλεγε *Φίλε ή Ε, εσύ. Γεννήθηκε σαν σήμερα 14 Ιουνίου τού 1928. Δεν διεκδίκησε ποτέ αυτό που έγινε…

Μερικοί θέλησαν να δουν στην επανάστασή μας μια αντίφαση με μια από τις αρχές τού ορθόδοξου επαναστατικού κινήματος, όπως την έχει διατυπώσει ο Λένιν. «Δεν υπάρχει επαναστατικό κίνημα χωρίς επα­ναστατική θεωρία». Θα πρέπει να πούμε πως η επαναστατική θεωρία, ως έκφραση μιας κοινωνικής αλήθειας, είναι πάνω από κάθε τύπο (φόρμουλα). Μια επανάσταση δηλαδή μπορεί να γίνει αν ερμηνευτεί επακριβώς η ιστορική αλήθεια. Και αν χρησιμοποιηθούν σωστά οι δυνάμεις που εμφανίζονται, ακόμα και αν η θεωρία είναι άγνωστη.

Μια καλή γνώση τής θεωρίας διευκολύνει φυσικά την προσπάθεια και σε βοηθά να αποφύγεις επικίνδυνα σφάλματα, υπό τον όρο όμως ότι η δεδομένη θεωρία ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Πρέπει να υπενθυμί­σουμε, επί πλέον, πως αν και οι κύριοι πρωταγωνιστές τής επανάστασής μας δεν ήταν κατά κυριολεξία θεωρητικοί, δεν αγνοούσαν τα μεγάλα κοινωνικά φαινόμενα, ούτε τα δεδομένα τών νόμων που τα διέπουν.

Αυτό που λέω πρέπει να θεωρηθεί ως μια εισαγωγή στην εξήγηση αυτού τού περίεργου φαινομένου, που ερεθίζει όλον τον κόσμο, τής κουβανέζικης επανάστασης. Πώς και γιατί μια ομάδα ανδρών έτρεψε σε φυγή έναν στρατό ασύγκριτα ανώτερο από άποψη τεχνικής και οπλισμού. Και πέτυχε να επιβιώσει αρχικά, να γίνει δυνατότερη μετά (μετά μάλιστα ακόμα δυνατότερη από τον εχθρό στις ζώνες τού μετώπου). Να μετα­κινήσει αργότερα σε νέα εδάφη τον αγώνα, για να νικήσει τελικά τον εχθρό σε τακτικές μάχες με πάντοτε πολύ κατώτερο σε αριθμό στρατό. Ιδού τί πρέπει να μελετηθεί από την ιστορία τού σύγχρονου κόσμου.

Εμείς, που τόσο συχνά παραλείψαμε να γνοιαστούμε όπως θα ’πρεπε για τη θεωρία, δεν θα εκθέσουμε τώρα την αλήθεια τής κουβανέζικης επανάστασης παριστάνοντας τις αυθεντίες…

ERNESTO GUEVARA DE LA SERNA, Σημειώσεις για τη μελέτη τής επανάστασης, Οκτώβριος 1960
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.