Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος…
22 Νοεμβρίου 2021

Είναι εδώ! Σαν σήμερα το 1963 τον αφήνει πίσω του ο άνθρωπος που τον «οραματίστηκε»…

Ο Άλντους Χάξλεϋ αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση στο χώρο τής παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1894 στο Godalming στο Surrey τής Αγγλίας και προερχόμενος από οικογένεια αξιόλογων επιστημόνων, γιατρών κι εκπαιδευτικών, επιθυμούσε το ίδιο να ασχοληθεί με την επιστήμη. Προσδοκία που δεν ευοδώθηκε λόγω τής πρόωρης προσβολής του από κερατίτιδα και της συνεπακόλουθης τύφλωσής του στην ηλικία μόλις τών 14 ετών. Τα όνειρα του, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς προχώρησε στην εκμάθηση της μεθόδου Braille και σε σπουδές στο Πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης, τις οποίες συνδύασε με τη μερική αποθεραπεία τής τυφλότητας του.

Έφτιαξε οικογένεια, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός αλλά κι ως δημοσιογράφος και έζησε ευφυής και προσηνής, πάντα πρόθυμος για συζητήσεις και νέες γνώσεις. Μέχρι τον θάνατο του το 1963 και ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, ο Άλντους Χάξλεϋ βρήκε καταφύγιο στην πένα του, που τού εξασφάλιζε όχι μόνο τις βιοποριστικές ανάγκες μέσω τής δημοσιογραφίας σε γνωστές λογοτεχνικές στήλες, αλλά και τη βαθύτερη δυνατότητα τής έκφρασης.

Ασχολήθηκε με την ποίηση για περίπου δέκα χρόνια και την εγκατέλειψε, για να επιδοθεί στη συγγραφή δοκιμίων και μυθιστορημάτων, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος», ένα φουτουριστικό παραμύθι για τη σχέση ουτοπίας και δυστοπίας, που ενέπνευσε μεταξύ άλλων τό «1984» τού Όργουελ, αλλά και το ευσύνοπτο δικό του έργο «Οι πύλες τής αντίληψης».

Όλα αυτά τα φαντάστηκα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τότε η Ουτοπία φαινόταν να βρίσκεται μακριά. Την είχα τοπο­θετήσει 600 χρόνια από τώρα στο μέλλον. Σήμερα όμως δεν φαίνεται τόσο μακρινή. Ο τρόμος μπορεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας μέσα σ’ έναν αιώνα. Κι αυτό, αν γλιτώσουμε από το κομμάτιασμα μιας τεράστιας έκρηξης στο μεταξύ… Θά ’χουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλές δικτατορίες, ολοκληρωτισμούς, που θα στηρίζονται στον τρόμο και τον φόβο τής ατομικής βόμβας και των συνεπειών της, ή σ’ έναν υπερολοκληρωτισμό…

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2021 , 18:41:41 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Πού να το φαναταζόταν ότι θα χρειαζόταν μισός αιώνας αφ’ ότου πέθανε να «θαυμάσουμε» έναν τέτοιο κόσμο!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.