Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ήταν όντως «Εθνική», η Αντίσταση;
25 Νοεμβρίου 2021

Η ημέρα που τιμάμε σήμερα έχει από μόνη της ιστορική και επετειακή αξία. Η «Εθνική Αντίσταση», που με την «ευκαιρία» εορτάζουμε, ήταν εθνική με την έννοια τής συμπατριωτικής αντίστασης στη φασιστική και ναζιστική κατοχή; Ή κάποιοι άδραξαν τήν «ευκαιρία»…

Γιατί, αλλιώς, θα υποχρεώνονταν να μιλήσουν για το ποιοί σήκωσαν τό μεγάλο βάρος τής Αντίστασης κατά τών ιταλών και γερμανών κατακτητών. Να μιλάνε συγκεκριμένα, για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ… Και παράλληλα, πολλοί απ’ αυτούς θα υποχρεώνονταν ίσως να ομολογήσουν τη μεταπολεμική τους «σταδιοδρομία». Τώρα έχουν τήν «ευκαιρία» και το άλλοθι (για την «εθνική απουσία» τους) να μιλήσουν και για τον ΕΔΕΣ… Να ισχυριστούν ότι ήσαν όλοι εκεί, παρόντες! Η παρατήρηση αυτή δεν μειώνει στο ελάχιστο τη συμβολή τού ΕΔΕΣ στη συγκεκριμένη αντιστασιακή πράξη και όπου αλλού υπήρξε τέτοια συμμετοχή του.

Πράγματι, σαν σήμερα αργά το βράδυ, πριν απ’ τα μεσάνυχτα τής 25ης Νοεμβρίου 1942, 60 αντάρτες τού ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα και 150 αντάρτες τού ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη (και 12 Άγγλοι σαμποτέρ) επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά τής ιταλικής φρουράς στη μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα τού Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετέρωσαν τήν εχθρική δύναμη και ανατίναξαν τή γέφυρα. Οι λεπτομέρειες τού εγχειρήματος έχουν καταγραφεί σε κάθε αναφορά τής ιστορίας.

Με την ανατίναξη τής γέφυρας τού Γοργοπόταμου διακόπηκε για έξι εβδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή προς το λιμάνι τού Πειραιά, μέσω τής οποίας εφοδιάζονταν τά στρατεύματα τού Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός τής επιχείρησης. Να δοθεί πολύτιμη βοήθεια στα αγγλικά στρατεύματα που διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον τών γερμανικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Το μοναδικό αυτό κατόρθωμα συνέπεσε χρονικά με την αντεπίθεση τών σοβιετικών στρατευμάτων στο Στάλιν­γκραντ και είχε καθοριστική απήχηση στον ελληνικό λαό, ανύψωσε τό αγωνιστικό του φρόνημα και συνετέλεσε στην περαιτέρω ανάπτυξη τής ένοπλης αντίστασης κατά τών κατακτητών. Η ελληνική όμως και ξένη αντίδραση είχαν άλλα στο μυαλό τους, να σπείρουν τόν διχασμό… Να θυμίσουμε μόνο πως στην πρώτη ελεύθερη ευκαιρία που δόθηκε να εορταστεί η επέτειος τού Γοργοποτάμου, κάτω από την ιστορική γέφυρα χύθηκε ελληνικό αίμα!

Η τραγωδία μιας επετείου…

Η επέτειος τού Γοργοποτάμου εορτάστηκε για πρώτη φορά επίσημα με κυβέρνηση την Ένωση Κέντρου.

Στις 29 Νοεμβρίου 1964 ημέρα Κυριακή πλήθος λαού (περισσότερο από ποτέ) κατέκλυσε τόν χώρο κάτω από την ιστορική γέφυρα και τις γύρω πλαγιές. Με την επίσημη συμμετοχή τής ΕΔΑ και τής Νεολαίας Λαμπράκη, παρόντα τα σωματεία τής ΕΑΜικής Αντίστασης, παλαιμάχους τού ΕΔΕΣ και χιλιάδες αντιστασιακούς αγωνιστές.

Ένταση προκλήθηκε όταν απαγορεύτηκε στους εκπροσώπους τού ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ να καταθέσουν στεφάνι. Το πανδαιμόνιο που ακολουθεί καλύπτει ένας εκκωφαντικός κρότος και πυκνός καπνός σκεπάζει τα πάντα. Μια νάρκη που εξερράγη προκάλεσε τόν θάνατο 13 και τον τραυματισμό 45 ανθρώπων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκθέσεις τού υπουργείου Εθνικής Αμύνης είχαν προηγηθεί τρεις εκκαθαρίσεις τού ναρκοπεδίου τής περιοχής…

Το μετεμφυλιακό καθεστώς φρόντισε να κλείσει τήν υπόθεση, καθιστώντας ενόχους, ουσιαστικά, τα θύματα τής αιματοχυσίας. Συγκεκριμένα δεκαεπτά 17 αντιστασιακοί (ανάμεσά τους οι στρατηγοί Αυγερόπουλος τού ΕΛΑΣ και Κοσίντας τού ΕΔΕΣ) και απλοί πολίτες βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τα «γεγονότα τού Γοργοπόταμου

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021 , 00:29:37 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. «Εθνική» Αντίσταση όπως την ήθελε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έκανε την Ελληνική Αστυνομία …ΕΛΑΣ!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.