Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Οι πολίτες της εξουσίας…

25 Ιουνίου 2020

Αν ένας πολίτης πει για εισαγγελέα πως πρέπει να πάει φυλακή, μπορεί να συμβεί το αντίθετο (ο πολίτης να βρεθεί στη φυλακή!). Αν όμως το πει ένας υπουργός, τότε ο υπουργός «υποβιβάζεται» σε πολίτη και δεν απειλείται με φυλακή. Η άποψή μας είναι πως και ένας και ο άλλος έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τον εισαγγελέα. Αλλού είναι το πρόβλημα.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είπε δημόσια. «Η κυρία Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή». Αν μπορούσε θα την καλούσε και σε απολογία! Επειδή η Εισαγγελεύς Διαφθοράς έκανε τη δουλειά της και κάπου βρήκε τον Άδωνι εμπλεκόμενο και διαπλε­κόμενο στο σκάνδαλο Novartis. Έσπευσε ο κύριος Πέτσας να δηλώσει. «Ο κύριος Γεωργιάδη μίλησε ως πολίτης και όχι ως υπουργός». Και εδώ είναι το πρόβλημα.

Οι πολιτικοί δεν έχουν καταλάβει πως όταν ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλοπάτι τής εξουσίας (από βουλευτές και πάνω, ας πούμε) δεν είναι πια πολίτες. Έχουν χάσει τα δικαιώματα των πολιτών, γιατί έχουν κερδίσει περισσότερα! Οι νεοδημοκράτες πολιτικοί, καθώς φαίνεται, ακόμα περισσότερα. Όταν είναι να κάνουν τις δουλειές του, είναι «υπουργοί». Η δουλειά που τούς έχει ανατεθεί είναι πάρεργο, όταν ελέγχονται γι’ αυτή, καλύπτονται από τον νόμο «περί υπουργών». Όταν στριμώχνονται δημόσια, είναι «πολίτες»!

Άλλη περίπτωση. Ένας εντεταλμένος αρχαιολόγος ενημερώνει την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σε μια ανασκαφή. Η ενημέρωση και οι επιστημονικές παρατηρήσεις του στο πλαίσιο τής υπηρεσίας και της ευγένειας. Όταν η κυρία Μενδώνη ακούει κάτι που δεν τής αρέσει και αισθάνεται πως στριμώχνεται υπηρεσιακά, τον δια­κόπτει, όχι με λεξιλόγιο «απλού» πολίτη, με έκφραση χαμαιτυπείου «Όχι μαγκιές σε μένα»! Απέφυγε το ρε…

Ο αρχαιολόγος ευγενικός και «υπηρεσιακός» απέφυγε να τής απαντήσει. Αργότερα, στο κοινωνικό του μέσο στο διαδίκτυο, σχολίασε ως πολίτης τη συμπεριφορά τής κυρίας Μενδώνη (με ηπιότερο τρόπο απ’ ό,τι ο «πολίτης» Άδωνις Γεωργιάδης απείλησε την κυρία Τουλουπάκη). Η συνέχεια. Η κυρία Λίνα Μενδώνη καλεί εγγράφως τον συνάδελφό της σε απολογία με διατυπώσεις εισαγγελέως! 

Το ανθρωπολογικό ποιόν του «πολίτη» Γεωργιάδη είναι γνωστό. Η «πολίτις» όμως κυρία Μενδώνη υποτίθεται πως υπηρετεί τον Πολιτισμό μας…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 3
  1. Σκέτη ρητορεία, Τριπολίτη. Οι πολιτικοί καταλαβαίνουν τα πάντα, ακόμα κι αυτός, εμείς δεν καταλαβαίνουμε μία, δεν καταλαβαίνουμε ότι πολίτες είναι μόνο αυτοί.

    1. Σε παρακολουθώ, Omnia sunt communia, κάθε φορά κάνεις το ίδιο σχόλιο. Ότι οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν και παρακαταλαβαίνουν, άλλο είναι που τους κάνει να μην αντιδρούν όπως και όποτε πρέπει. Τους τρώει η σκληρή καθημερινότητα. Εμείς που υποτίθεται ότι καταλαβαίνουμε παραπάνω, ας πάμε παραπέρα τη διαπίστωση που κάνεις, από το να κλωθογυρίζουμε στα ίδια.

      1. Ο Τριπολίτης λέει ότι οι πολιτικοί, από βουλευτές και πάνω, χάνουν την ιδιότητα και τα δικαιώματα του «πολίτη». Εγώ αντίθετα πιστεύω πως όλοι εμείς οι υπόλοιποι που δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής (και στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνω όχι μόνο «από βουλευτές και πάνω» αλλά και τους απλούς κομματάρχες και τους υποψήφιους βουλευτές που δεν εξελέγησαν και τους συνδικαλιστές και τους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν πολιτική θέση), όλοι εμείς λοιπόν που δεν συμμετέχουμε στα παιχνίδια αποφάσεων, που κανείς δεν ζητάει τη γνώμη μας, δεν έχουμε την ιδιότητα και τα καθήκοντα του πολίτη. Δεν θεωρούν ότι μας πέφτει λόγος. Και το κακό είναι ότι ελάχιστοι από μας θέλουν/θέλουμε να μας πέφτει λόγος, όμως η κατάσταση, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη, δεν μας το επιτρέπει. Δεν βλέπω γιατί να αλλάξω γνώμη, γι’ αυτό κάθε φορά κάνω το ίδιο σχόλιο.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.