Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Η σχετικότητα της κουκούλας…

29 Ιουνίου 2020

Η είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής προσφέρουν πολιτικό άσυλο στους μάρτυρες της Novartis με την «κουκούλα», μάς έβαλε και σε άλλες σκέψεις, πέραν τής σημασίας των προστατευόμενων μαρτύρων για την αμερικανική δικαιοσύνη και της παράλληλης συσκότισης του σκανδάλου που επιχειρείται εδώ.

Η συσχέτιση της κουκούλας με την υπόθεση Novartis έχει δώσει νέα διάσταση στην αντιμετώπισή της και σε ό,τι αυτή συνδηλώνει. Πέραν της παλαιότερης, της αποκρουστικής, που χαρακτηρίζει τους καταδότες τής Κατοχής. Ή και της νεώτερης, της «επαναστατικής» διάστασης, με τη μάσκα τού Γκίντο Φωκς (βλ. ταινία V for Vendetta), εμβληματικής σήμερα των Anonynous, των ακτιβιστών χάκερς που τα βάζουν με ιστοσελίδες κυβερνήσεων, πολυεθνικών, εξουσιαστικών θεσμών (εκκλησία και τα λοιπά). Ή ακόμα, ως αμφίεση διαδηλωτών που αντιτίθενται στην εξουσία, η οποία εξουσία εν Ελλάδι έχει κατ’ επανάληψη επιχειρήσει να την ποινικοποιήσει.

Η κουκούλα, ωστόσο, όποιο χρώμα και να έχει το ύφασμα, μπορεί να μην είναι πάντοτε «μαύρη». Οι έλληνες αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες είναι φυσικό να τρέφουμε ιστορική απέχθεια απέναντι στην κουκούλα (των καταδοτών τής Κατοχής) και να προβάλλουμε συνειδητά ή ασυνείδητα την απέχθειά μας σε κάθε σχετική ενέρ­γεια που αυτή καλύπτει. Εξ άλλου, σε μια διαφανή δημοκρατική κοινωνία κάθε ενέργεια, ατομική ή συλλογική, ιδιαίτερα όταν αφορά το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να είναι επώνυμη και εμφανής, ως ανάληψη δημόσιας ευθύνης με τη θετική σημασία της λέξης. Αν και αυτά (δημοκρατικότητα, διαφάνεια, ευθύνη) εδώ είναι ζητούμενα…

Όπως και να έχει, αυτά και η «κριτική τής κουκούλας» αφορούν εμάς, τους πολίτες και τις αντιλήψεις που έχουμε διαμορφώσει για το θέμα. Η πολιτική εξουσία, που έχει νομοθετήσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυ­ρα σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος και τον τρόπο που αυτός καταθέτει, διαμορφώνει τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της γύρω απ’ αυτό όπως τη συμφέρει, καταπατώντας τον νόμο!

Όπως μάς υπενθυμίζει το Tvxs.gr, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εξαπολύσει κατ’ επανάληψη απειλές κατά τών προστατευόμενων μαρτύρων. Ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει παλιότερα. «Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι, που δέχθηκε η Δικαιοσύνη να καταθέσουν ανώνυμα, τί ακριβώς φοβούνται; Ότι θα τούς δολοφονήσει ο κύριος Πικραμμένος ή ο κύριος Σαμαράς; ’H ότι θα τους δείρει ο κύριος Γεωργιάδης ή ο κύριος Στουρνάρας;». Ο διωκόμενος για την υπόθεση Ανδρέας Λοβέρδος έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίον προστατευόμενου μάρτυρα και τον απειλεί διαρκώς.

Ακόμα και ο νομομαθής Ευάγγελος Βενιζέλος, εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis, είχε δηλώσει. «Οι μάρτυρες νομίζουν ότι θα είναι πάντα προστατευμένοι». Ο επίσης εμπλεκόμενος Μάριος Σαλμάς. «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν». Ο υπό διερεύνηση Άδωνις Γεωργιάδης έχει απειλήσει κατ’ επανά­ληψη με διώξεις τους μάρτυρες, ενώ από κοινού Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, όταν επρόκειτο να καταθέσουν στην Προανακριτική, είχαν επιχειρήσει πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Οι Αμερικάνοι ’κονόμησαν 310 εκατομμύρια δολάρια από την κουκούλα. Εμείς την κρίνουμε κατ’ οικονομίαν…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.