Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ζοφερό το μέλλον για τους εργαζόμενους…

30 Ιουνίου 2020

Το 2020 εξελίσσεται σε μια από τις χειρότερες ιστορικά χρονιές για την ελληνική οικονομία, ενδεχομένως χειρότερη και από τα πρώτα χρόνια τής κρίσης τών μνημονίων.

Το καλύτερο σενάριο άλλωστε που έχει αυτήν την στιγμή μπροστά του το Μαξίμου είναι αυτό που παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέποντας ετήσια ύφεση έως και 9,4%. Αναλυτικά, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος δίνει τρία σενάρια, με το πλέον ήπιο να προσ­διορίζει την ύφεση στο 4,4%, το ενδιάμεσο και βασικό σενάριο να την τοποθετεί στο 5,8% και το χειρότερο να ανεβάζει την συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 9,4%. Ακόμη όμως και ο συνήθως υπεραισιόδοξος διοικητής τής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις αρχικές εκτιμήσεις του, καθώς πλέον το εύρος τής προβλεπόμενης ύφεσης από την Τράπεζα τής Ελλάδος είναι από -4,4% έως -9,4% έναντι -4 έως -8% που έδινε η προηγούμενη, αρχική πρόβλεψή της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά και πλήρως το 2021, υποδεικνύει όμως δύο σοβαρούς κινδύνους που μπορούν να ανατρέψουν το αισιόδοξο σενάριό της. Να έχουμε δεύτερο κύμα παν­δημίας και να αυξηθούν απότομα τα «κόκκινα» δάνεια. Την ίδια ώρα, άλλη έκθεση της ιταλικής UniCredit που δόθηκε επίσης σήμερα στην δημοσιότητα, προδικάζει βουτιά 50% στα έσοδα από τον τουρισμό, δίνει την ύφεση για εφέτος στο 16% και προβλέπει πως η ανάκαμψη το 2021 θα είναι της τάξης του 11,8%.

Όλα αυτά σημαίνουν πως ακόμη και στην πιο αισιόδοξη εκδοχή η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο στο οποίο οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης μπορεί να πάρουν ακραία μορφή, με μαζικά λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ακόμη πιο μαζική ανεργία. Την κατάσταση στο μέτωπο της απα­σχόλησης επιδεινώνει και η πλήρης, όπως όλα δείχνουν, αποτυχία του προγράμματος «Συν-Εργασία», το οποίο θεωρητικά είχε ως στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή απολύσεων μέσα από τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής εργασία.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία όμως που παρουσίασε η «Καθημερινή», μόλις 3.000 από τις 700.000 επιχει­ρήσεις τής χώρας έχουν κάνει μέχρι στιγμής χρήση τού προγράμματος, καθώς δεν ήθελαν να δεσμευτούν στις μη απολύσεις, ακόμη και με μειωμένο στο μισό κόστος μισθοδοσίας. Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Εργασίας, όπου υπάρχουν φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας μεσοπρόθεσμα ακόμη και στο 25% με 27%, αν δεν δουλέψουν πλήρως, έστω και για δύο μήνες, οι μηχανές του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας μελετώνται ήδη διορθωτικές παρεμβάσεις, για να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για τις επιχειρήσεις, ενώ στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και εισήγηση για «σιωπηρή εγκατάλειψή του, έτσι ώστε να διατεθεί μεγάλο μέρος τού 1 δισεκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για την χρηματοδότησή του σε άλλες δράσεις στήριξης της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Πηγή Tvxs.gr - Ζοφερά στοιχεία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις (απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Παγκόσμιος ιστός και ο ιστός της αράχνης…

Http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html… Ήταν το Url και δίπλα η λιτή Home σελίδα τού πρώτου διαδικτυακού τόπου στην ιστορία τού Internet. Ανέβηκε στο διαδίκτυο σαν σήμερα πριν 29 χρόνια, στις 6 Αυγούστου τού 1991, │ Βλ. ανάρτηση…