Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Καλή Πρωτοχρονιά!

1η Ιουλίου 2020

Μετά τη μετακίνηση του Πάσχα (και του δώρου τών εργαζομένων, αν δόθηκε), εορτάζουμε σήμερα την πολυπόθητη Πρωτοχρονιά (ΤΡ.)…

Περίπου μισόν αιώνα τώρα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν τον τουρισμό ως έναν από τους κυριότερους αιμοδότες τους. Η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει το γοητευτικό άθροισμα ιστορίας και γεωγραφίας, αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. Αλήθεια είναι επίσης, όμως, ότι η μονοκαλλιέργεια αυτή έφθειρε ανεπα­νόρθωτα σε πολλές περιοχές το περιβάλλον, δηλαδή το ίδιο το αγαθό που εμπορευόμαστε.

Μέσα σε λίγα χρόνια, δυσπρόσιτες πανέμορφες παραλίες ή πηγές ποταμών κατάντησαν αγνώριστες από την υπερκατανάλωση. Είναι γενετικό μειονέκτημα του τουρισμού αυτό. Ο χρονικός ορίζοντάς του είναι το τώρα, με αποτέλεσμα ο ηθικός οδηγός του να είναι η πλεονεξία.

Εξ αιτίας τού κορονοϊού, η 1η Ιουλίου αναμένεται και προεορτάζεται παγκοσμίως σαν Πρωτοχρονιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 κρίνεται χαμένο, όχι μόνον οικονομικά, και αυτό προκαλεί μαζική δυσθυμία. Με τον σιωπηρό ετεροχρονισμό τής Πρωτοχρονιάς, που ακολούθησε τον ρητό ετεροχρονισμό τού Πάσχα, η μισή ανθρωπότητα επιχειρεί να ανανεώσει την ελπίδα της. Την ελπίδα τού δώρου. Της αιμοδοσίας από τους τουρίστες - μάγους. Αλλά φέτος οι τουρίστες είναι λίγοι. Και μουδιασμένοι. Δύσκολα πείθονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώνονται. Φοβούνται ότι σε τέτοια κλίμακα τα λάθη είναι αναπόφευκτα.

Έχει ήδη ειπωθεί πως η Ελλάδα διεκδικεί ένα καλό κομμάτι από την τουριστόπιτα, πολύ μικρότερη φέτος. Και το διεκδικεί ενισχύοντας το δέλεαρ της ιστορίας και της γεωγραφίας της με τη σαγήνη τής πολύ καλής αντι­μετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας από την πολιτεία και τους πολίτες. Η σμίκρυνση των προσδο­κιών αποτυπώνεται και στα σλόγκαν που προκρίθηκαν. Με το «Greek summer is a state of mind» η Ελλάδα αυτοπροσδιορίζεται ως τρίμηνος τουριστικός προορισμός, ακυρώνει δηλαδή την ίδια της την προσπάθεια να εγγραφεί στις προτιμήσεις των ξένων ως αγαθό τεσσάρων εποχών. Με το νέο σλόγκαν της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «Enjoy your stay and stay safe», για χάρη ενός λογοπαιγνίου η χώρα υποβιβάζεται σε απλή διαμονή, «stay». Ούτε «state of mind» πια ούτε «ζήσε τον μύθο σου».

Άγχος και φόβο υποδηλώνουν όλα αυτά. Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι ήδη ένα στα τρία νέα κρούσματα είναι εισαγόμενο, ότι στη βαλκανική γειτονιά μας ο ιός είναι αμάχητος και ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί σοβαρότατα, δεδομένου ότι τα ράντζα επέστρεψαν ακόμα και σε νοσοκομεία αναφοράς, όπως το «Αττικόν». Γνωρίζουν και φοβούνται, παρά τις χαμογελαστές διαβεβαιώσεις.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ - Kathimerini.gr, Το άγχος τής τουριστικής επανεκκίνησης…
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Παγκόσμιος ιστός και ο ιστός της αράχνης…

Http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html… Ήταν το Url και δίπλα η λιτή Home σελίδα τού πρώτου διαδικτυακού τόπου στην ιστορία τού Internet. Ανέβηκε στο διαδίκτυο σαν σήμερα πριν 29 χρόνια, στις 6 Αυγούστου τού 1991, │ Βλ. ανάρτηση…