Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Θαύματα και «θαύματα»…

2 Ιουλίου 2020

Το θαύμα τού Βιετνάμ. Σαν σήμερα, στις 2 Ιουλίου τού 1976, μετά από έναν επικό απελευθερωτικό αγώνα 22 χρόνων, υπό την καθοδήγηση του κομμουνιστή επανα­στάτη και πολιτικού Χο Τσι Μιν, εναντίον πρώτα τών αποικιοκρατών Γάλλων και ύστερα των ιμπεριαλιστών Αμερικανών, το διχοτομημένο σε βόρειο και νότιο Βιετνάμ επανενώνεται με την ονομασία Σοσιαλιστική Δημοκρατία τού Βιετνάμ. Ο Χο Τσι Μιν, που είχε φύγει από τη ζωή το 1969, έδωσε το όνομά του στη Σαϊγκόν, «πρωτεύουσα» των Νοτιοβιετναμέζων υπηκόων τών ΗΠΑ.

Ο αγώνας τού βιετναμέζικου λαού υπήρξε μεγαλειώδης και έχει πολλαπλώς συζητηθεί. Η σημαντικότερη παρακαταθήκη που άφησε ήταν ότι αμφισβήτησε την πεποίθηση πως ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι αήττητοι. Ενώ η σοσιαλιστική διακυ­βέρνηση έφερε αμέσως αξιοσημείωτα κοινωνικά αποτελέσματα. Οι αναλφάβητοι μειώ­θηκαν κατά 90%, η παιδική θνησιμότητα έπεσε σε πολύ μικρά ποσοστά, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε.

Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα σήμερα είναι η αντιμετώπιση τής πανδημίας τού κορονοϊού. Μια χώρα με 95 εκατ. κατοίκους, που συνορεύει με και δέχεται καθημερινά επισκέπτες από την Κίνα, έχει καταγράψει μόλις 355 κρούσματα και κανέναν απολύτως θάνατο! Η έγκαιρη ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αναχαίτιση της διασποράς τού ιού (συστηματική ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων και αποτελεσματική καραντίνα), σε συνδυασμό με τη συστηματική ενημέρωση του πληθυσμού, ανάγκασαν πολλούς να μιλάνε για δεύτερο θαύμα τού Βιετνάμ μετά από 44 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Να μιλάνε, φυσικά όχι εδώ. Εδώ, με το ένα ένατο του πληθυσμού του Βιετνάμ, το «θαύμα» τής αντιμετώπισης τού κορονοϊού αποδίδεται …στον Μωυσή τού καπιταλισμού!

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Παγκόσμιος ιστός και ο ιστός της αράχνης…

Http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html… Ήταν το Url και δίπλα η λιτή Home σελίδα τού πρώτου διαδικτυακού τόπου στην ιστορία τού Internet. Ανέβηκε στο διαδίκτυο σαν σήμερα πριν 29 χρόνια, στις 6 Αυγούστου τού 1991, │ Βλ. ανάρτηση…