Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Φρήντριχ Ένγκελς…

5 Αυγούστου 2020

Ο Φρήντριχ Ένγκελς, παλαιότερα γνωστός με το εξελληνισμένο όνομα Φρειδερίκος Έγγελος (Friedrich Engels), γεννήθηκε στο Μπάρμεν, τότε γερμανικό (πρωσικό) βιομηχανικό κέντρο, στις 28 Νοεμβρίου 1820. Γόνος επιχειρηματικής οικογένειας, έμελλε να καταγραφεί  στη χορεία τών γερμανών φιλοσόφων.

Μαζί με τον Καρλ Μαρξ, επεξεργάστηκε τη θεωρία τού επιστημονικού σοσιαλισμού και διαλεκτικού υλισμού. Συνέγραψε, με τον Μαρξ, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στη συγγραφή τού Κεφαλαίου. Ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο «Στρατηγός», λόγω τής αγάπης του για τη στρατηγική ιστορία.

Ένα άρθρο του στα «Γαλλογερμανικά Χρονικά» έκανε εξαιρετική εντύπωση στον Μαρξ. Ήταν η απαρχή μιας μεγάλης και μακράς φιλίας, που στερεώθηκε μέσα από την οργάνωση συγκεντρώσεων και συζητήσεων, τη δημιουργία κομμουνιστικού Τύπου και τις μαζικές ενέργειες εναντίον τής φεουδαρχικής πρωσικής κυβέρνησης. Λόγω αυτής τής δράσης και τής κινητοποίησης τών αστυνομικών αρχών εναντίον τους, Μάρξ και Ένγκελς αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις Βρυξέλλες, όπου άρχισαν να επεξεργάζονται τη νέα επαναστατική θεωρία. Είναι δε γνωστή η συντροφική και ανιδιοτελής οικονομική στήριξή του στον Μαρξ.

Οι μελέτες τού Ένγκελς ήταν καθοριστικές τόσο για την δημιουργία όσο και για την ανάπτυξη τής νέας επανα­στατικής και επιστημονικής θεωρίας. Τόσο τα έργα που έγραψε σε συνεργασία όσο και αυτά μετά τον θάνατο τού Μαρξ θεωρούνται καθοριστικά για την περαιτέρω ανάπτυξη τής μαρξιστικής φιλοσοφίας. Αντι - Ντύρινγκ, Διαλεκτική τής Φύσης, Η καταγωγή τής οικογένειας, τής ατομικής ιδιοκτησίας και τού κράτους, Ο Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος τής κλασσικής γερμανικής φιλοσοφίας.

Εξέδωσε επίσης πολλές μπροσούρες κατά παραγγελία κομμουνιστικών ενώσεων. Τέλος και το πιο σημαντικό, έγραψε τον δεύτερο και τον τρίτο τόμο τού Κεφαλαίου, σύμφωνα με τα προσχέδια τού Μάρξ, που δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσει λόγω τού αιφνιδίου θανάτου του.

Ο Φρήντριχ Ένγκελς πέθανε σαν σήμερα 5 Αυγούστου τού 1895.

ΤΡ. - Πηγή Marxipedia.com
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Φθινοπωρινή ισημερία σήμερα, ακριβώς στις 16.31΄ ώρα Ελλάδος… Θεέ μου, πώς ν’ αντέξουμε άλλο ένα Φθινόπωρο με τον Μητσοτάκη! Και το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι μπροστά μας…  Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. │ Βλ. ανάρτηση…