Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Από τους Μυρμιδόνες στον Κολοκοτρώνη…

10 Αυγούστου 2020

Μέσα στη ζοφερή (ωραία…) ατμόσφαιρα που ζούμε, έχουν τουλάχιστον την ικανότητα να μάς κάνουν να γελάμε.

Ώσπου να ’ρθούν στην εξουσία αναλώνονταν σε «χάπενινγκ τού δρόμου», ανάλογα με την ευκαιρία (που τούς έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ…). Να τσουγκρίζουν ποτήρια με κρασί στο Σύνταγμα «για να μείνουμε Ευρώπη» και να «εκ­στρατεύουν» με μακεδονικές σάριζες και περικεφαλαίες στις Πρέσπες. Τώρα που έχουν την εξουσία και διαθέτοντας άφθονο το χρήμα (μας), μετουσιώσουν σε σταθερές «κατασκευές», από σίδερο, μάρμαρο, γυαλί ή αλουμίνο, τις αρχαιότερες και νεώτερες φαντασιώσεις τους. Οι «αισθητικοί» συνειρμοί που κάνουν και τα αποτελέσματα (θα) είναι εκπληκτικά. 

Στα Φάρσαλα, στην είσοδο τής πόλης, έστησαν ένα τεράστιο μεταλλικό …μυρμήγκι που σπρώχνει μια ασπίδα (όπως σπρώχνει το ψίχουλο ο ταπεινός μέρμηγκας στη φωλιά του…). Υποτίθεται ότι συμβολίζει τούς Μυρμιδόνες τού Αχιλλέα! Γιατί λέτε; Επειδή  τα τρία πρώτα γράμματα τών λέξεων «μυρμήγκι» και «Μυρμιδόνες» είναι ίδια! Μη φέρετε αντίρρηση, δεν υπάρχει άλλη (συνειρμική) εξήγηση.

Τρίζουν τα κόκαλα του Γέρου…

Εδώ στην Τρίπολη, για τους τοπικούς εορτασμούς τού Ελλάδα 2021 (ελέω Γιάννας…), ο αρκάς και όπως διαβάζουμε παγκοσμίου φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος είχε την παρακάτω ιδέα και πρόταση προς τον Δήμο. Για την οποία μάλιστα πρόλαβαν και πήραν οικονομική προσφορά από «εξειδικευμένη εταιρεία» τού Μιλάνου τής Ιταλίας! Με το αζημίωτο φυσικά (ένθεν και ένθεν…).

Να δεχτούμε την «ιδέα», αλλά δεν υπάρχουν ελληνικές «εξειδικευμένες εταιρείες» να τούς ζητήσουμε «προσφορά»; Ποιά είναι η ιδέα;

Ένα «γλυπτό με διαστάσεις ύψους 10, μήκους 5 και πλάτους 3 μέτρων, κατασκευασμένο από ανα­κυκλώσιμο χυτό αλουμίνιο, στο οποίο θα αποτυπώνεται η μορφή τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και χαρακτηριστικό του την κίνηση». Δεν ξέρουμε πώς θα καταφέρουν τον Γέρο να «κινείται» καβάλα πάνω σ’ ένα αλουμινένιο πράμα (βροντάν τα σίδερα, βροντάν και τ’ αλουμίνια!), αλλά νοσταλγούμε …τον Ταλαγάνη με τη φουστανέλα του έφιππο!

Άκου εκεί από αλουμίνιο; Γι’ αυτό ο επίσης αρκάς και έμπειρος καλλι­τέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης …αντιπρότεινε στον Δήμο Τρίπολης, για τους εορτασμούς τού Ελλάδα 2021 στην πόλη μας, «επιβλητικό μνημείο τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, από μάρμαρο και γυαλί, κρύσταλλο και ορείχαλκο και σε σιδερένιο σκελετό».

Η οικονομική «προσφορά» δεν έγινε γνωστή, λεπτομέρειες τού «έργου» προσεχώς. Απ’ ό,τι μάθαμε πάντως η πρόταση εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, δεν το πιστεύουμε, διά περιφοράς! Φέρνει κάτι από κατασκευές τής Νυρεμβέργης, αλλά το αρκαδικό καλλιτεχνικό μας αισθητήριο τάχιστα θα το συνηθίσει.

Όλα αυτά βέβαια το 20121, αν διαβούμε ειρηνικά το καλοκαίρι τού 2020 και το Αιγαίο και δεν χρειαστεί να στήσουμε άλλα μνημεία. Στην «ενδοχώρα», ο κόσμος «κρούεται» από τον κορονοϊό, καίγεται από τις πυρκαγιές, πνίγεται στις πλημμύρες, σε λίγο θα ψωμο­λυσσάμε κι αυτοί το χαβά τους! Με τον παρά μας…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 5
  1. Έρχεται και η …πρόταση Ταλαγάνη. Δεν ξέρω ακριβώς αν και αυτή μας παραπέμπει στο Μιλάνο…

  2. Αν οι Μυρμιδόνες είναι μυρμίγκια, οι Μητσοτάκηδες είναι πρωτοπλάσματα!

  3. Γιατί όχι έναν χάλκινο κ@λο στην πλατεία Άρεως, να τους χέζει πατόκορφα; Tα ίδια πρώτα γράμματα με τον Κολοκοτρώνη έχει και συνειρμικά παραπέμπει στο τοπωνύμιο «Χεζολίθαρο»(!).

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Η δεξιά υποκουλτούρα διαφημίζει Μερσεντές στο Ηρώδειο! Ο Ρουβάς δεν άλλαξε, η κυβέρνηση άλλαξε… Ο Τσιτσιπάς έχασε στον τελικό τού Αμβούργου. Νά κάτι που μπορεί να στεναχώρησε τον Κυριάκο (και τη │ Βλ. ανάρτηση…