Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Rosa Nera…

6 Σεπτεμβρίου 2020

Τα ξημερώματα τού Σαββάτου αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera συλλαμβάνοντας δεκαέξι συντρόφους και συντρό­φισσες, εκ των οποίων οι πέντε είναι μετανάστες και οι οποίοι κρατήθηκαν σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους και μεταφέρθηκαν ξεχωριστά στο αστυνομικό τμήμα.

Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση αλληλέγγυου προς την κατάληψη κόσμου μέχρι την ώρα τής μεταγωγής τών συλληφθέντων, όπου οι μπάτσοι επέ­λεξαν να σπάσουν το σώμα τών συγκεντρωμένων με χρήση βομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.

Η συγκυρία τής εκκένωσης τής κατάληψης δεν είναι τυχαία και βρωμάει από πειθάρχηση τών καταπιεσμένων και του κόσμου τής εργασίας. Η χρόνια κατασταλτική πολιτική που εφαρμόζεται σε μειονότητες και μετανάστες, η προσπάθεια κοινωνικής νομιμοποίησης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιστράτευσης και η προσταγή προς συμμόρφωση στις «υγειονομικές» εντολές αποδεικνύει ότι η πίτα των κερδών από την εργασία μας για ακόμη μια φορά ξαναμοιράζεται. Στο όνομα τής εθνικής ενότητας, της δημόσιας υγείας, της υποτιθέμενης εθνικής μας οικονομίας, οι αδύναμοι διώκονται και προστάζονται να βάλουν πλάτη.

Καμία ευθύνη όμως δεν μάς βαραίνει, γιατί το μόνο που πραγματικά έχουμε στα χέρια μας είναι οι αγώνες στους χώρους εργασίας για τον μισθό και την ασφάλιση, η διεκδίκηση τού δημόσιου χώρου και των σχέσεων έξω από τις αξίες τού εμπορεύματος και τού θεάματος. Σ’ έναν κόσμο που το χρήμα παραμένει υπέρτατη αξία και οι ανθρώ­πινες σχέσεις διαμεσολαβούνται από τον ανταγωνισμό και τη μισαλλοδοξία εγχειρήματα σαν την Rosa Nera απο­δεικνύουν έμπρακτα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Από τον Ιούνιο τού 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σ’ ένα χώρο στέγασης, σ’ ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολι­τιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Δεν διεκδικούμε την ιδιοκτησία τού κτιρίου, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμα κοινωνικής χρήσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τής κοινωνίας.

Είναι φυσικό ότι όσοι βλέπουν μόνο οικονομικά οφέλη από την τουριστική εκμετάλλευση τού λόφου αυτό δεν θα τό κατανοήσουν ποτέ. Η «Belvedere» και η κάθε «Belvedere» κάνει απλώς τη βρωμοδουλειά της. Ο πρώην πρύ­τανης τού Πολυτεχνείου και νυν Υφυπουργός Παιδείας που εκποίησε τα κτίρια με ίδιον όφελος κάνει επίσης τη βρωμοδουλειά του. Η δική μας δουλειά βρίσκεται στο δρόμο, στο πλευρό τών καταπιεσμένων και αόρατων, μαζί με όσους και όσες αγωνίζονται. Με στόχο τη διασπορά ιού τής αντίστασης. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και την υπεράσπιση τής ανθρώπινης ζωής.

Η δεκαεξάχρονη εμπειρία από τη συλλογική και συμμετοχική διαχείριση τής Rosa Nera ως κοινό τόπο ελευθερίας και έκφρασης μάς δίνει πνοή για τη συνέχεια. Οι καταλήψεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις δομές και τις σχέσεις εκείνες που κανένα κράτος και κανένας μπάτσος δεν θα καταφέρει να αντιληφθεί. Το μόνο που μπορούν να νιώσουν είναι τα αγκάθια από τα μαύρα ρόδα που θα ανθίζουν μια ζωή.

Πηγή RosaNeraSquat.gr
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Θα στείλει ο Άδωνις τις μπουλντόζες να κατεδαφίσουν το κτίριο όπως στο Ελληνικό;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ειδήσεις αλλιώς…

Η δεξιά υποκουλτούρα διαφημίζει Μερσεντές στο Ηρώδειο! Ο Ρουβάς δεν άλλαξε, η κυβέρνηση άλλαξε… Ο Τσιτσιπάς έχασε στον τελικό τού Αμβούργου. Νά κάτι που μπορεί να στεναχώρησε τον Κυριάκο (και τη │ Βλ. ανάρτηση…