Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Το ισραηλινό apartheid story…
6 Φεβρουαρίου 2021

Γραφαμε πρόσφατα, στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα τού Ολοκαυτώματος, πώς θα περίμενε κανείς από τους Ισραηλινούς (όχι τώρα, από το παρελθόν), που τόσα υπέφερε ο λαός τους στα στρατό­πεδα συγκέντρωσης τών ναζιστών, μια άλλη συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστινίους τών στρατοπέδων τής Δυτικής Όχθης.

Αφήνουμε κατά μέρος το ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν τέτοια στρατόπεδα, με ισραηλινούς «στρατοπεδάρχες»…

Την ίδια μέρα ήταν και Ημέρα Μνήμης τών Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων τού Ολοκαυτώματος. Θα ήταν πολύ να περίμενε κανείς από τον έλληνα πρωθυπουργό να έχει υπενθυμίσει στον ισραηλινό ομόλογο και «κολλητό» του όσα διαβάζουμε παρακάτω στο Tvxs.gr…

Πίσω από το success story τής εμβολιαστικής εκστρατείας τού Ισραήλ εξακολουθεί να ισχύει τό καθεστώς ανι­σότητας και στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τους Παλαιστίνιους να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όπως επισημαίνουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times, ακόμη και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία όσων ζουν στη Δυτική Όχθη περιμένουν να φτάσουν οι πρώτες δόσεις τών εμβολίων, ενώ τα συνολικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους (Σημ. ΤΡ. Μόλις προχθές έφτασαν 10.000 δόσεις τού Sputnik-V από τη Ρωσία…).

Το ισραηλινό κράτος έχει σπεύσει να εμβολιάσει περίπου 3,3 εκατ. πολίτες από τα 9,2 εκατ. τού συνολικού πλη­θυσμού του. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και ένα μικρό ποσοστό, από τους 450 χιλιάδες εποίκους της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι ζουν δίπλα στα περίπου 3 εκατ. τών Παλαιστίνιων. Για αυτούς, όπως και για τα 2 εκατ. Παλαιστίνιους τής Λωρίδας τής Γάζας, παραμένει ασαφές πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, παρά το γεγονός πως πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την πανδημία. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι Παλαιστίνιοι γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι εμβολιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από τη Συμφωνίας του Όσλο, της δεκα­ετίας τού ’90, που προέβλεπε πως η Παλαιστίνιοι θα αναλάμβαναν τήν ευθύνη τών υπηρεσιών υγείας στη Δυτική Όχθη, καθώς και στη Λωρίδα τής Γάζας. Μόνο που καλό είναι να θυμάται κανείς πως η ίδια συμφωνία ανέφερε σαφώς πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να συνεργάζονται στενά σε περιπτώσεις επιθετικών ασθε­νειών ή πανδημιών. Και βέβαια, οι Παλαιστίνιοι θα είχαν το δικό τους κράτος, αντί να είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, όπως συμβαίνει σήμερα…

ΤΡ. - Πηγή Tvxs.gr, Ισραήλ, τα «θετικά» αποτελέσματα των εμβολιασμών (απόσπασμα)…
Αναρτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2021 , 13:19:53 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.