Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Με διάθεση αυτοκριτικής…

15 Σεπτεμβρίου 2019

Επίθεση κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιδίωξε να αποδομήσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και το έργο που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στο σύνθημα της Ν.Δ. «ανάπτυξη για όλους», υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση, προωθεί την ανάπτυξη για τους λίγους και για την ελίτ.

Παράλληλα, παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Καταρχάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η χώρα κατάφερε να πατήσει ξανά στα δικά της πόδια έπειτα από δέκα χρόνια. «Έγιναν πράξη» όλες οι εξαγγελίες μας, μία προς μία, είπε χαρακτηριστικά.

Τα τέσσερα λάθη

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αυτοκριτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις, που έγιναν κυρίως εξαιτίας της πίεσης των «θεσμών» αλλά και της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης.

Συνοπτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τέσσερα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

Καθυστέρηση δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019. «Δεν δράσαμε όσο γρήγορα έπρεπε», τόνισε.

Έλλειψη τόλμης «να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας», κάνοντας αναφορά και στα «παραδικαστικά κυκλώματα».

Αδυναμία «να επικοινωνηθεί σωστά η πολιτική μας και το έργο μας».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα» για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «η κυβέρνηση είχε σχέδιο και στρατηγική που κάθε μέρα πήγαινε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά».

Επιστρέφοντας στο παρόν και την πολιτική πραγματικότητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «σήμερα η χώρα έχει ισχυρότατη αντιπολίτευση», για να προσθέσει ότι «είμαστε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς».

Τόνισε επίσης ότι «ευθύνη μας είναι να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν οι κατακτήσεις, οι νέες δυνατότητες, οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας», καθώς «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ευθύνεται για τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και το οποίο θρέψει το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζει φανατικά αυτό το φιλελεύθερο μοντέλο.

Εξαπολύοντας επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά του πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε καταρχάς ότι επιστέφει στη χώρα το «κράτος της Δεξιάς», κάνοντας αναφορές στους «υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών» που βρίσκονται στην κυβέρνηση, καθώς και «στην ωμή παρέμβαση» του Μαξίμου στις ανεξάρτητες αρχές.

Στο πεδίο της εργασίας, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις υπαγορεύσεις του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται η «χαριστική βολή με ένα νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά», στο οποίο, μεταξύ άλλων, καταργούνται οι βασικές αρχές που υποστηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Μίλησε επίσης για τη δημαγωγία της κυβέρνησης στο προσφυγικό («η οποία άρχισε να γυρνάει εναντίον της», όπως είπε) και στο Μακεδονικό, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα η Ν.Δ. θα τιμήσει» τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Υποκριτές, διπλοπρόσωποι για λίγες ψήφους», ανέφερε με έντονη κριτική διάθεση.

Όσο για την εξωτερική πολιτική, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα επιστρέφει στην εποχή «του δόγματος της αδράνειας και της σιωπής», που υπονομεύει και ακυρώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα.

Πηγή Efsyn.gr
ΣΧΟΛΙA 4
  1. Αν η μάνα μου καθόταν να παρακολουθήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ, είμαι πεπεισμένος πως δεν θα άλλαζε γνώμη γι’ αυτόν και τον Σύριζα. Γρανιτικό το αντι-Σύριζα μέτωπο που δημιουργήθηκε σ’ αυτά τα πέντε χρόνια κατεδαφιστικής προπαγάνδας των συστημικών ΜΜΕ. Η ανικανότητα κριτικής σκέψης είναι ευρέως διαδεδομένη και κοινή σε πολλά κοινωνικά στρώματα και «οπαδικές» ομάδες. Εντάξει, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από χούλιγκανς να έχουν κριτική σκέψη, υπάρχουν όμως άτομα και ομάδες που δεν θα ‘πρεπε να αντιλαμβάνονται την πολιτική με όρους ποδοσφαίρου και το κακό είναι ότι πιστεύουν όντως πως βλέπουν κριτικά την πολιτική σκηνή, ενώ στην πραγματικότητα κουβαλάνε νερό στο μύλο του Κούλη και ζημιώνουν έτσι το σύνολο της κοινωνίας (είναι συμπεριφορά του στυλ «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται) γιατί, όπως και να ‘ναι τα πράγματα, προτιμώ χίλιες φορές το τσογλανάκι από τον σημερινό πρωθυπουργό και το καθεστώς που στήνει. Το παιχνίδι, φοβάμαι πολύ, έχει χαθεί οριστικά, η μεγάλη μάζα δεν καταλαβαίνει τον κίνδυνο, δεν την αφορά εξάλλου γιατί ποτέ (η μεγάλη μάζα) δεν ενδιαφερόταν για έννοιες όπως Δημοκρατία και πολιτικός πολιτισμός, με τους περιορισμούς της εποχής μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, εξ ου και η κατηγορία που απευθύνω στους φίλους του αντι-Σύριζα μετώπου που πίστεψαν ότι οι κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα έδειχναν έναν λαό με δημοκρατικές ρίζες και αριστερή νοοτροπία που ακύρωσε η «κωλοτούμπα» του Τσίπρα με το δημοψήφισμα του 2015. Δεν γνωρίζετε τον ελληνικό λαό; Είναι ανάγκη να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.