Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Πίσω στο 1982 ο κόσμος της εργασίας…

19 Σεπτεμβρίου 2020

Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο τού υπουργείου Εργασίας αναμένεται να διαλύσει και τις τελευταίες αμφιβολίες (αν είχαν μείνει σε κάποιους) για την επίθεση που εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά τών εργαζομένων. Όπως διαβάζουμε στο Tvxs.gr:

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση, μέσω τού συ­γκεκριμένου νομοθετήματος, στοχεύει να επιβάλει πλήρη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές θα αφορούν το χρόνο εργασίας, ο οποίος θα μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ 35 και 45 ωρών εβδομαδιαίως κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη σε επίπεδο επιχείρησης. Οι επιπλέον ώρες δεν θα χρεώνονται ως υπερωρίες, άρα και δεν θα πληρώνονται, αλλά θα «επιστρέφονται» στον εργαζόμενο ως ρεπό ή ημέρες άδειας. Ταυτόχρονα το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει την αύξηση τού πλαφόν των υπερωριών σε όλους τους κλάδους στις 120 ώρες το εξάμηνο από 98 που ισχύει σήμερα, ενώ ακόμη «μεγαλύτερη ευελιξία» θα παρέχεται από τη δυνατότητα που θα έχουν οι επιχειρήσεις να προσαρμόζουν σε πραγματικό χρόνο τις ώρες εργασίας τού εργαζόμενου.

Όλα αυτά έρχονται να εναρμονιστούν πλήρως με τις επιταγές τού περίφημου πορίσματος τής επιτροπής Πισσαρίδη, αλλά κυρίως με τα «θέλω» εργοδοτικών φορέων, όπως ο ΣΕΒ. Η κυβέρνηση όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνει εκεί, καθώς πάλι διά στόματος τού Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε στο στόχαστρο και τον νόμο 1264/82 (για την προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών) τής κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν πρέπει επιπλέον κανείς να ξεχνάει πως οι προωθούμενες αλλαγές νομοτελειακά θα λειτουργήσουν αθροιστικά στο «μαύρο τοπίο» που φρόντισε να διαμορφώσει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας με πρόσχημα την κρίση τού κοροναϊού, αλλά και σε όλες τις μνημονιακές αντεργατικές ρυθμίσεις τής τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή Tvxs.gr - Εργασιακά, από την απορρύθμιση στην κατάργηση (απόσπασμα)…
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου! Το ύπνο του νέου εργατικού «δικαίου»

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Μμμ! Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά…

Οι πλατείες φταίνε, οι συγκεντρώσεις φταίνε, οι νέοι φταίνε, τα πάρτυ φταίνε, όλα τούς φταίνε… Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν φταίνε! Για τη μεταφορά και τη μαζική μετάδοση τού κορονοϊού… Τα │ Βλ. ανάρτηση…