Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ο ιός της νεοφιλελεύθερης ζωής…

24 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα άρθρο σήμερα στο Protagon.gr με τίτλο «Ο ιός τών ανισοτήτων», με την υπογραφή τού («αστέρα» τού ιστολογίου) Κώστα Γιαννακίδη και στην εισαγωγή «Ο ιός είναι βαθιά ταξικός», προς στιγμήν μάς εξέπληξε. Θεωρήσαμε ενδιαφέρον το να διαβάζεις σ’ ένα «μέσο» νεοφιλελεύθερης (και άκρως υποστηρικτικής προς την κυβέρνηση) κατεύθυνσης τα εξής.

«Η ταξική συμπεριφορά τού ιού αποτυπώνεται στις πιθανότητες μόλυνσης. Ένας άνθρωπος που κινείται καθημερινά στο κέντρο τής Αθήνας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει περισσότερες πιθανότητες να μολυνθεί από κάποιον που κινείται με το αυτοκίνητό του. Άλλο ρίσκο παίρνει μια εργαζόμενη σε βιοτεχνία και άλλο το στέλεχος που εργάζεται από τον καναπέ του. Ένας άνθρωπος που ζει υπό κακές συνθήκες, δεν τρέφεται σωστά και καταπονεί τον οργανισμό του θα επιβιώσει πιο δύσκολα από κάποιον που ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής. Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι μόνο θέμα επιλογών, αλλά και συνθηκών». Ποιός μπορεί να διαφωνήσει.

«Ο ιός είναι βαθιά ταξικός, πλήττει περισσότερο τους οικονομικά αδύνατους. Ο χάρτης τής επιδημίας στην Αττική και τα στοιχεία νοσηλείας δείχνουν ότι ο ιός κάνει ταξικές διακρίσεις. Το είδαμε και στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία σκοτώνει περισσότερο τους Αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους. Στην περίπτωση τής Αττικής, πλήττονται μετανάστες που διαβιούν υπό συνθήκες ευνοϊκές για την υπερμετάδοση τού ιού. Όταν σ’ ένα διαμέρισμα ζουν ώς και δέκα άτομα…». Αν η αναφορά στους μετανάστες δεν κρύβει κάτι άλλο.

Υπάρχουν βέβαια μία - δύο λεπτομέρειες, κρίνοντας την «ανάλυση» τού κυρίου Γιαννακίδη από μαρξιστικής πλευράς. Λόγου χάρη τις ταξικές διακρίσεις δεν τις κάνει ο κορονοϊός, να μην επεκταθούμε… Αλλά μπορούμε να τις δικιο­λογήσουμε ως «λογοτεχνική άδεια» τού συντάκτη τού άρθρου. Αμέσως όμως ύστερα η νεοφιλελεύθερη ταξική «διάκριση» παραλληλίζεται με άλλου επιπέδου («βιολογικές») διακρίσεις και «ανισότητες». Μεταξύ ασθενών (με γερή και αδύναμη κράση), ηλικιωμένων και μη, «έξυπνων» που αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα τής κατάστασης και «ηλιθίων» που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας (και αρνούνται προφανώς να βάλουν τη μάσκα…). Για να καταλήξει στη νεοφιλελεύθερη αδήριτη κανονικότητα…

«H πανδημία ως κατάσταση είναι μια άκρως παραμορφωμένη, αλλά αναλογικά ορθή προβολή τής κανονικής ζωής»!

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Μμμ! Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά…

Οι πλατείες φταίνε, οι συγκεντρώσεις φταίνε, οι νέοι φταίνε, τα πάρτυ φταίνε, όλα τούς φταίνε… Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν φταίνε! Για τη μεταφορά και τη μαζική μετάδοση τού κορονοϊού… Τα │ Βλ. ανάρτηση…