Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Γράμματα χάνετε, κορόνα κερδίζω…

24 Σεπτεμβρίου 2020

Εκβιαστικός, διχαστικός και κάνοντας επιλεκτική και παρελκυστική χρήση στοιχείων για την κατάσταση τού εθνικού συστήματος υγείας σε σχέση με άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεχείρησε στο τελευταίο διάγγελμά του την ολοκληρωτική μετακύλιση τών ευθυνών στους πολίτες (ThePressProject.gr).

Με το απειλητικό και εκβιαστικό δίλημμα «Αυτοπροστασία ή καραντίνα», αυτή τη φορά ο κύριος Μητσοτάκης ξεπέρασε τόν γνωστό εαυτό του. Σε ανευθυνότητα, παραποίηση τής πραγματικότητας (τού ΕΣΥ) και κυνικότητα! Ίσως τώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να τό ξανασκεφτεί και άρει την κριτική του προς τον Αλέξη Τσίπρα, που αποκάλεσε τόν πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα». Επειδή πλέον είναι και κάτι παραπάνω. Ένας κυνικός πολιτικός!

Ένας κυνικός πρωθυπουργός, που αρνείται να συμπάσχει με τους πολίτες τους, φορτώνοντάς τους, για μια ακόμα φορά και μάλλον τελεσίδικα, τη δική του ανευθυνότητα ως δική τους «ατομική ευθύνη», που τώρα την μετα­τρέπει και σε συλλογική! Θυμίζοντας άλλους άλλων εποχών…

«Αυτοπροστασία ή καραντίνα» λοιπόν. Γράμματα χάνετε, κορόνα(ιός) κερδίζω! Ειτ’ έτσι είτ’ αλλιώς, το κράτος τού κυρίου Μητσοτάκη (το «επιτελικό») θα κάνει μόνο αυτό που ξέρει να κάνει. Περιοριστικά μέτρα, lockdown, αποκλεισμό τών πλατειών, απαγόρευση τών διαδηλώσεων… Θα ρωτήσει κανείς, δεν υπάρχει η ατομική ευθύνη τών πολιτών, για την «αυτοπροστασία» τους! 

Δεν θέλουμε τώρα εδώ να συζητήσουμε πώς αποκτάται και καλλιεργείται η ατομική ευθύνη τών πολιτών, γιατί θα ανοίγαμε έναν άλλο φαύλο κύκλο. Αλλά γι’ αυτό, στις κοινωνίες αναδύθηκε το λεγόμενο πολιτικό φαινόμενο, η ανεξήγητη για πολλούς αριστερούς και τους αναρχικούς διάκριση μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων, το οποίο ανεχόμαστε και συγχωρούμε από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ο πολίτης είναι πιθανόν να μεθύσει, να παραλογίσει έως και να εγκληματίσει, εν ψυχρώ, εν βρασμώ ψυχής ή σε πανικό. Γι’ αυτό, με την ασυνείδητη «σοφία» του, «επιτρέπει» συχνά σε αυτόκλητους «σωτήρες» του ή εκχωρεί σε τακτά διαστήματα σε εκλεγμένους «λογικούς» το δικαίωμα και την ευθύνη να τόν προσέχουν (όσο «ελαφρύ» και ν’ ακούγεται αυτό). Οι «άριστοι», που εσπούδασαν (με υποτροφίες μας!) κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στην αλλοδαπή, έχουν πάρει χαμπάρι τί εστί πολιτική; Ή τουλάχιστον, το πιο κατανοητό αίτημά της.

Να ξημερώνει το σήμερα τουλάχιστον σαν το χθες…

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Τον τελευταίο καιρό, πριν τον Ιανό και την εκτίναξη της πανδημίας, σκεφτόμουν ότι θα μας πάει σε πρόωρες εκλογές. Με τη δικαιολογία του τουρκικού κινδύνου πιθανότερα. Μέσα σε μια βδομάδα - δέκα μέρες το κλίμα άλλαξε άρδην και, αν δεν τον ρίξει ο Αντωνάκης, που το μάτι του θα γυαλίζει στον αιώνα τον άπαντα και λοιποί μακεδονομάχοι, θα τελειώσει την τετραετία αρπάζοντας όσα προλάβει εν τω μεταξύ. Κρίμα. Ακόμα μια φορά το ιστορικό κόμμα της δεξιάς, ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από αυτό, έκανε λάθος επιλογή (θυμάμαι από τους παλιούς τον Έβερτ, τον Παπαληγούρα, τον Δρακουμέλ).

    1. Ουσιαστικά, όπως διάβασα κάπου, με το σημερινό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Μμμ! Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά…

Οι πλατείες φταίνε, οι συγκεντρώσεις φταίνε, οι νέοι φταίνε, τα πάρτυ φταίνε, όλα τούς φταίνε… Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν φταίνε! Για τη μεταφορά και τη μαζική μετάδοση τού κορονοϊού… Τα │ Βλ. ανάρτηση…