Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας

26 Σεπτεμβρίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου Η μνήμη του νερού ‐ Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας του Στεμνιτσιώτη καθηγητή της Αρχιτεκτονικής, ιστορικού και μάστορα της πέτρας Αργύρη Πετρονώτη πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στις 08.30΄ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Βλ. και σχολιασμό, Η βρύση του Μπενάκη…

Στο το βιβλίο παρουσιάζεται μια εμπεριστατωμένη ερευνητική εργασία για τα κοινόχρηστα κρηναία κτίσματα της Αρκαδίας, που καταγράφονται, ταξινομούνται και τεκμηριώνονται με επιστημονική ακρίβεια. Συνυπάρχει όμως μια κοινωνιολογική προσέγγιση, αλλά και η ποιητική ευαισθησία. Σε συσχέτιση με τα πρώτα ιστορικά αρχέτυπα και με όμοια κτίσματα στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, αναδεικνύεται η συμμετοχή τους στη μορφολογική και οικοδομική εξέλιξη. Το βιβλίο αυτό μας βοηθάει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε αυτό το είδος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους να συμβάλλουν θετικότερα στη συντήρηση και διάσωσή του.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων και οι Εκδόσεις Θίνες, που εξέδωσαν το βιβλίο. Μίλησαν ο Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος ο Βασίλης Καρδάσης, ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ιαθηγητής της Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η ιστορικός και δημοσιογράφος Εύα Γαλανιάδη.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος αναφέρθηκε ως επί το πλείστον στις ροοκρήνες ως τόπο συνάθροισης και συνάντησης των ανθρώπων σε προηγούμενες εποχές. Ο αρχιτέκτονας κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης έκανε μια γενικότερη προσέγγιση, θέτοντας καίρια ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, και της Τρίπολης, με βάση την αρχιτεκτονική, καταδεικνύοντας παράλληλα πως οι ανάγκες αλλάζουν και πως «φτιάχνουμε τον κόσμο μας όλο και λιγότερο με τα χέρια μας», ενώ ο κ. Βασίλης Καρδάσης μίλησε για το βιβλίο από την πλευρά του ιστορικού, κάνοντας παράλληλα και μια παρατήρηση, ότι οι ιστορικοί πρέπει να αφήνονται ανεπηρέαστοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι και οι τρεις ομιλητές στάθηκαν ιδιαιτέρως στην αρχιτεκτονική της Τρίπολης, όπως έχει εξελιχθεί, αλλά και στην πολύ πλούσια και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της.

Συγκίνησε το κοινό η παρουσία του καλού φίλου του κ. Πετρονώτη από την Πιάνα, Δημητρού, που έπαιξε φλογέρα για τον δάσκαλο της πέτρας.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της 198ης επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς, με τον δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη να μιλά για τη σημασία των εκδηλώσεων αυτών για την ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας τους. Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος όπως και δήμαρχος κατά τον χαιρετισμό τους μίλησαν και για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση, όπου η Τρίπολη θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πηγή Arkadiaportal.gr

Ο Αργύρης Πετρονώτης γεννήθηκε το 1924 στην Τρίπολη. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Ως ανταμοιβή του εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και βασανίστηκε. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ε.Μ.Π. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ και του απενεμήθη πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και τελείωσε εκεί ως αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός (Dr. Ingenieur) στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Εργάστηκε ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων και ως συνερευνητής σε ανασκαφές.

Υπηρέτησε στο έργο προετοιμασίας αναστήλωσης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Αρκαδίας. Δίδαξε Ιστορία Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θεσσαλονίκης (παράλληλα Αρχιτεκτονική Μορφολογία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών αμισθί) ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Δεν κρίθηκε άξιος προαγωγής στη βαθμίδα Καθηγητού… Έλαβε μέρος σε τοπικά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια. Μέλος Επιστημονικών Εταιριών/Ινστιτούτων. Δημοσίευσε εργασίες σχετικές με την ειδίκευσή του. Μελέτησε και κατασκευάζει με οικογενειακές δαπάνες Μνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων το ’40. Συνεργάζεται σε κοινωφελή έργα και επιστημονικές έρευνες. Και διδάσκοντας ακόμα, διδάσκεται και ενίοτε αναθεωρεί.

Πηγή Drt915.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.