Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο…

17 Σεπτεμβρίου 2019

Είμαστε εδώ ως ο μεγάλος, ισχυρός προοδευτικός πόλος… Με το ένα τρίτο των Ελλήνων, να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, από την οποία βγήκαμε μεν ηττημένοι, αλλά ισχυροί… Ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη. Από χθες όμως τα ζητήματα που επανέρχονται στο προσκήνιο είναι δύο:

Το πρώτο είναι πώς εννοεί και πώς αντιλαμβάνεται ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» αυτόν τον «ισχυρό προοδευτικό πόλο» που η συγκρότηση και παγίωσή του αποτελεί την μεγάλη προτεραιότητα Τσίπρα. Το δεύτερο είναι πόση ορμή θα διατηρήσει αυτή η «πολιτική επανεκκίνηση» της Θεσσαλονίκης όταν ανοίξουν τα μεγάλα διλήμματα στον διάλογο, εσωτερικό και εξωστρεφή, για τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις τώρα ξεκινά.

Μετά τα εσωτερικά «θερμά επεισόδια» του Αυγούστου κυρίως γύρω από το πρόσωπο του γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, όλα τα στελέχη απ’ όλες τις πτέρυγες του κόμματος διαμηνύουν ότι αυτή η πορεία της μετεξέλιξης έως το συνέδριο του Ιανουαρίου θα είναι κοινή, συντεταγμένη και ειλικρινής. Είναι προφανές όμως ότι το ενδιαφέρον εστιάζει ήδη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με δεδομένα τα ανοιχτά πάντοτε, και δύσκολα ζητήματα, ως προς την εμβέλεια και τους πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους της διεύρυνσης, ως προς το βάθος της αυτοκριτικής που πρέπει να γίνει, αλλά και ως προς τους φόβους της «πασοκοποίησης» και της αστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση»; Σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού», ήταν η χαρακτηριστική θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μέσα από την χθεσινή του συνέντευξη στο Τvxs.gr, που ωστόσο δεν παρέλειψε να προσθέσει: «Τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας χθες στο «Κόκκινο» προέταξε κυρίως την οργανωτική διάσταση της διεύρυνσης. Όπως είπε, η παρουσία Τσίπρα στην ΔΕΘ «ανέδειξε μία νέα αφετηρία για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην πολιτική αντιπαράθεση, την στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και τον τρόπο που θα κινηθεί αντιπολιτευτικά, όσο και την διάθεσή του και ο ίδιος υποκειμενικά να ακολουθήσει με συγκεκριμένο τρόπο τα βήματα οργανωτικής διεύρυνσης που έχουν προαναγγελθεί».

Όπερ, ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα του επόμενου διαστήματος θα αποτελέσει το ποιά θα είναι η ισορροπία ανάμεσα στην «προγραμματική» και την «οργανωτική» μετεξέλιξη. Και επίσης, το πόσο η αναζήτηση αυτού του προγραμματικού επαναπροσδιορισμού θα μπορέσει να κυλήσει ομαλά και παράλληλα με την «εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση» που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή Tvxs.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.