Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Αγέλη ή κοινωνία;

19 Οκτωβρίου 2020

Αυτό που κάνουν οι Άγγλοι και τό τραβήξουν είναι τρομακτικό. Αλλά αυτό που θα είναι ακόμα πιο τρομακτικό είναι να αποδειχθεί πως είχαν κάνει τήν πιο σωστή ή τη λιγότερο λάθος επιλογή. Ήταν το σχόλιο ενός φίλου σε σχετική ανάρτηση πριν από έξη μήνες. Σήμερα διαβάζουμε στο Tvxs.gr, το οποίο φαίνεται να «παίρνει θέση»

Δεν είναι δα τόσο πίσω ο καιρός που πολλοί επιδημιολόγοι και δημο­σιολογούντες στην Ελλάδα παρουσίαζαν ως παράδειγμα προς αποφυγή χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία για την επιλογή τους να επιδιώξουν τήν «ανοσία τής αγέλης» ως μέσο αντιμετώπισης τής πανδημίας τού κορονοϊού.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση τού Μπόρις Τζόνσον άλλαξε στάση, πηγαίνοντας σε εντατικοποίηση τών περιοριστικών μέτρων. Είναι αλήθεια επίσης πως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η επιστημονική κοινότητα είχε πολύ λιγότερη γνώση για SARS-COV-2 από αυτή που έχει πλέον. Τώρα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.

Τώρα, λοιπόν, μέρος τής επιστημονικής κοινότητας στρέφεται προς την «ανοσία της αγέλης», σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που επισημαίνει πως αυτό το επιδημιολογικό σενάριο είναι «επιστημονικά και ηθικά προβληματικό», τονίζοντας πως «ποτέ στην ιστορία τής δημόσιας υγείας η ανοσία αγέλης δεν έχει χρησιμο­ποιηθεί ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας και ακόμη λιγότερο μιας πανδημία».

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες προσπαθούν να συστηματοποιήσουν αυτή την τάση, συμμετέχοντας σε μια δια­δικασία συνδιαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής αντιμετώπισης τής πανδημίας. Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, «προερχόμενοι από την Αριστερά και τη Δεξιά», υπογράφουν τη «Διακήρυξη τού Γκρέιτ Μπάρινγκτον», μιας κίνησης που καλεί τόν επιστημονικό κόσμο, το προσωπικό στον χώρο τής Υγείας, αλλά και απλούς πολίτες να τήν στηρίξουν, προκειμένου να μπει φρένο στις «καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία οι επικρατούσες πολιτικές στην αντιμετώπιση τής πανδημίας»

Αυτά λέει πάνω - κάτω το Tvxs.gr. Εμείς τί να κάνουμε, τουλάχιστον οι «προερχόμενοι από την Αριστερά»;

ΤΡ. - Πηγή Tvxs.gr - Στροφή στην «ανοσία τής αγέλης» (απόσπασμα);
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Τι σημαίνει επιστήμονες «προερχόμενοι από την Αριστερά και τη Δεξιά»; Όταν εγώ ασχολιόμουν με τη θεραπεία της υπερασβεστιαιμίας το έκανα σαν αριστερός ή δεξιός; Φρικτό.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Εκείνον τον Δεκέμβρη…

Τού ’44, σαν σήμερα 3 τού μηνός, το ΕΑΜ διαδηλώνει στην Πλατεία Συντάγματος απέναντι στη νέα κατοχή, τών Άγγλων και τού στρατηγού Σκόμπυ. Παρ’ ότι αρχικά την είχε επιτρέψει, η κυβέρνηση │ Βλ. ανάρτηση…