Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο…

20 Οκτωβρίου 2020

Στη διπλή διακεκαυμένη ζώνη, τής κορύφωσης τής πανδημίας και τής παράλληλης οικονομικής κρίσης μπαίνει η κυβέρνηση, αδυνατώντας μέχρι στιγμής να δώσει στίγμα ουσιαστικού σχεδιασμού και αποτελεσμα­τικής διαχείρισης τής κατάστασης.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι αριθμοί τών θανάτων και τών διασωλη­νωμένων έχουν θέσει σε συναγερμό τους ειδικούς, εν όψει και της περαι­τέρω έξαρσης που αναμένεται με τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες.

Χθες ανακοινώθηκαν άλλοι 11 θάνατοι, ενώ ο δείκτης θνησιμότητας, με βάση τουλάχιστον τα επίσημα καταγε­γραμμένα κρούσματα, ανεβαίνει συνεχώς. Είναι ενδεικτικό πως ενώ από την αρχή τής πανδημίας μέχρι το τέλος Ιουλίου τα συνολικά θύματα τού κορονοϊού ήταν 200, χθες είχαν φθάσει τα 520, δηλαδή, το τελευταίο δίμηνο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση τών θανάτων από κορονοϊό. Πρόκειται για στοιχείο που γεννά προφανή ερωτήματα για υποκαταγραφή τών κρουσμάτων στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα η παγίωση του αριθμού τών δια­σωληνωμένων στο επίπεδο τών 90 δημιουργεί ήδη ισχυρές πιέσεις στο σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση απαντά για μια ακόμη φορά είτε διά τής επικοινωνίας, επικαλούμενη την έξαρση τής πανδημίας παγκοσμίως, είτε διά τών εγκαινίων νέων κλινών ΜΕΘ από τον πρωθυπουργό, κλίνες όμως οι οποίες είτε θα λειτουργήσουν σε «δόσεις» (όπως στην περίπτωση τού «Σωτηρία») είτε δεν λειτουργούν καθόλου, διότι δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές. Προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού έχουν γίνει ελάχιστες και αφορούν μόνον συμβασιούχους νοσηλευτές και σχεδόν καθόλου γιατρούς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 80 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές σε όλη την χώρα λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμη και εκείνες που ανακοινώνεται πως θα λειτουργήσουν επιχειρείται να στελεχωθούν με μετακινήσεις από άλλους κρίσιμους τομείς (καρδιολογικές, πνευμονολογικές κλινικές κτλ.) που μένουν ακάλυπτοι. Χαρακτη­ριστικές είναι οι σχετικές καταγγελίες για τα νοσοκομεία Χαλκίδας και Πύργου, καθώς και η χθεσινή κα­ταγγελία τού προέδρου τής ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού, ότι σε νοσοκομεία τής περιφέρειας υπάρχουν ηλι­κιωμένοι που πεθαίνουν από κορονοϊό, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας τους σε ΜΕΘ.

Το οικονομικό αδιέξοδο…

Στην παράλληλη οικονομική κρίση, την ώρα που ακόμη και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας προ­ειδοποιεί για μεγέθυνση τής ύφεσης, η κυβέρνηση κινείται σταθερά σε πολιτικές που ανατροφοδοτούν τήν εισοδηματική συρρίκνωση και την αύξηση τής ανεργίας.

Την ώρα που το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το 2025 και καλεί όλες τις κυβερνήσεις να μην βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης και να ακολουθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης και αύξησης τών δαπανών, το οικονομικό επιτελείο τής κυβέρνησης επιμένει να προβλέπει αναπτυ­ξιακή «έκρηξη» για το 2021 και μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, όπως και τις (σχεδόν ανύ­παρκτες πλέον) δημόσιες επενδύσεις.

Παράλληλα φέρνει στη Βουλή έναν πτωχευτικό κώδικα που οδηγεί σε απόλυτη φτωχοποίηση χιλιάδες υπερ­χρεωμένα νοικοκυριά, με πρώτα εκείνα τής μεσαίας τάξης, στο όνομα τής οποίας πλειοδοτούσε σε προεκλογικές υποσχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο καταιγισμός τών αντιδράσεων από τους κοινωνικούς και επαγγελματι­κούς φόρους και η μερική αναδίπλωση τού υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα χθες το βράδυ στο θέμα τής μείωσης τού ακατάσχετου ορίου είναι ενδεικτικές τού κλίματος που διαμορφώνεται…

Πηγή Tvxs.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Εκείνον τον Δεκέμβρη…

Τού ’44, σαν σήμερα 3 τού μηνός, το ΕΑΜ διαδηλώνει στην Πλατεία Συντάγματος απέναντι στη νέα κατοχή, τών Άγγλων και τού στρατηγού Σκόμπυ. Παρ’ ότι αρχικά την είχε επιτρέψει, η κυβέρνηση │ Βλ. ανάρτηση…