Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Γιατί εμμένουν και επιμένουν…
9 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί τέτοια εμμονή για την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια; Γιατί επιμένει η κυβέρνηση; Πρόκειται για κάποια ιδεο­λογική αγκύλωση; Για ένα καπρίτσιο τών ακροδεξιών νεοδημοκρα­τικών πυρήνων; Για μια αναπόληση της χουντικής περιόδου;

Τα πανεπιστήμια συνιστούν μια νησίδα ελεύθερης συζήτησης, πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τέτοιας που δεν μπορούμε να συναντή­σουμε εύκολα στους εργασιακούς χώρους, στον στρατό ή όπου αλλού. Αυτό κατά τους κυβερνώντες δεν πρέπει να συνεχιστεί. Και δεν πρέπει γιατί βρισκόμαστε σε μια νέα φάση τού συ­στήματος, στην οποία η προσπάθεια να περιοριστεί η αστική δημοκρατία είναι συνεχόμενη και με συγκεκριμένο στόχο και αιτίες. Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μείνουν έξω από την επιβολή τού κράτους έκτακτης ανάγκης.

Το γεγονός ότι οι φοιτητικές πολιτικές παρατάξεις με ριζοσπαστικό προσανατολισμό έχουν μία διακριτή δύναμη, μεγαλύτερη από αυτήν που έχουν οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στην κοινωνία, είναι κάτι μη ανεκτό από τους κρατούντες. Η δράση αυτών τών δυνάμεων γεννά νέες ριζοσπαστικές συνειδήσεις και δημιουργεί αναχώματα στην εφαρμογή συντηρητικών πολιτικών για την ταχεία ιδιωτικοποίηση τής δημόσιας παιδείας. Σ’ αυτή τη διαδικασία προετοιμάζονται παράλληλα εργαζόμενοι με ανήσυχες συνειδήσεις, που θα τις «κουβαλήσουν» μελλοντικά και εκεί που θα εργαστούν. Το σύστημα όμως απαιτεί καθολική υποταγή. Σκυμμένα κεφάλια παντού και πάντα.

Στο πανεπιστήμιο θα πρέπει κατά τους εθνοσωτήρες μας (αν και δεν πρόκειται να τό ομολογήσουν ποτέ ανοικτά) να υπάρχουν μόνο παρατάξεις που διοργανώνουν πάρτυ στη Μύκονο, εκδηλώσεις με στριπτήζ, που διακινούν σημειώσεις και που δημιουργούν πελατειακές σχέσεις μ’ ένα μέρος τών καθηγητών και που θα φωνάζουν τα άκρως «πολιτικοποιημένα» συνθήματα του τύπου «και α και ου..». Αυτές οι δυνάμεις είναι αρεστές γιατί δεν δημιουρ­γούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τού συστήματος και προετοιμάζουν υποταγμένους ανθρώπους, όταν αυτοί βγουν στην παραγωγή.

Η προσπάθεια επιβολής τού «γύψου» στα πανεπιστήμια προετοιμάζεται με σωρεία ψεμάτων. Με το ότι εντός τών σχολών διακινούνται ναρκωτικά σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι στους εξωτερικούς χώρους, με το ότι αστυνομία στα πανεπιστήμια υπάρχει σε όλες τις άλλες χώρες, με την «καραμέλα» τών αιώνιων φοιτητών, που δήθεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα λοιπά…

Η επιχείρηση δημιουργίας αστυνομοκρατούμενων πανεπιστημίων είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο σχέδιο, να φιμωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας για ό,τι ζούμε και για ό,τι πρόκειται να έρθει. Να ανακοπούν οι λαϊκές αντι­δράσεις γιατί η εξίσωση τής παρούσας φάσης είναι εκρηκτική. Οιικονομική κρίση συν πανδημία ίσον νέα φτω­χοποίηση. Από αυτό συνεπάγονται αυξημένες πιθανότητες για κοινωνικές εκρήξεις που θα απορρυθμίσουν τήν «ευταξία». Εδώ όμως εντοπίζεται και το ζητούμενο. Η δική τους ευταξία να αντικατασταθεί με την ευταξία χωρίς εισαγωγικά, τών ανθρώπων τού κόσμου τής παιδεία και της εργασίας…

Πηγή Kosmodromio.gr, Γιατί θέλουν τήν αστυνομία στα πανεπιστήμια;
Αναρτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021 , 19:09:45 - Σχόλια 6 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 6
  1. Έτσι ακριβώς και πρέπει να δούμε το πράγμα σε βάθος δούμε, όχι συνθηματολογικά. Μπορεί ο Μητσοτάκης να είναι αυτός που φαίνεται, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι αφελής.

  2. Γιατί; Μια εξήγηση τη δίνει το άρθρο του Κούλογλου στο ΤΒΧΣ με τίτλο «Ιδεολογική ηγεμονία». Θα μας ταράξουν, όχι στη νομιμότητα, αλλά στην εξουσία. Για να ξέρει ο καθείς τη θέση του.

  3. Ο Πορτοσάλτε παροτρύνει με twitter να επέμβει στη σημερινή συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου, να ικανοποιήσει τους νεοδημοκράτες!

      1. Για πείτε μου, τι θα κάνουμε με τα παιδάκια με τις μαύρες στολές που έχει εξαπολύσει ο Κούλης σε οποιονδήποτε γουστάρει. Κάποιους νεαρούς που «υπηρετούν» (τι ακριβώς υπηρετούν;) τους γνωρίζουμε, τους βλέπουμε με πολιτικά και δεν τους αναγνωρίζουμε όταν φοράνε τα μαύρα. Αλλάζει η συμπεριφορά τους. Είναι κι αυτοί θύματα όπως εμείς. Δεν το καταλαβαίνουν; Εγώ βλέπω μαύρο και μου γυρνάνε τ’ άντερα. Τι θα γίνει; Πότε θα τελειώσει;

        1. Η δημοκρατία στη χώρα που καυχιέται πως τη γέννησε είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Λίγοι είναι δημοκράτες και σπάνιοι οι υπηρετούντες στις δυνάμεις καταστολής. Το επάγγελμα στα σώματα ασφαλείας είναι ασύμβατο με τη δημοκρατία, παρά τα τόσα χρόνια που πέρασαν από το 1981 (δε λέω 1974).

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.