Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Τί Plastiras τί Papagos…

2 Νοεμβρίου 2020

«Ελληνιστί», ο τίτλος μας, στο παρελθόν, έχει προ­κα­λέσει πολλές συζητή­σεις στους κόλπους τής ελληνικής αριστεράς. Αν στέκεται ή όχι σήμερα εδώ, «αμερικανιστί», θα το κρίνεται εσείς. Δεν αφορά πάντως σύγκριση πολιτική ή ιδεολογική (αν υπάρχει κάτι τέτοιο…) μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, Ρεπουμπλικανών ή Δημοκρατικών.

Αφορά «νεωτεριστικές» αντιλήψεις και πρακτικές τών αμερικανικών ΜΜΕ που έχουν ταχθεί «ανεπιφύλακτα» υπέρ τού Τζο Μπάιντεν, δηλαδή υπέρ τής μη επανεκλογής τού Ντόναλντ Τραμπ, υπερβαίνοντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αντι­κειμενικότητας. Λίγες ώρες μάλιστα πριν από τις εκλογές τών ΗΠΑ (αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου) κάτι «περίεργειες» δημοσκοπήσεις πιθανότατα να εκθέσουν (πάλι…) τα εν λόγω αμερικανικά «μέσα» ανεπανόρθωτα. Διαβάζουμε λοιπόν μεταξύ άλλων στην Efsyn.gr, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η σκανδαλώδης κάλυψη ενός σκανδάλου»

Εμείς πάντως δεν συμφωνούμε ούτε με όσα λέει η φίλη μας (όσον αφορά το περιβάλλον) Ναόμι Κλάιν ούτε με την κατακλείδα τής Efsyn.gr (η οποία στην προηγούμενη πρόταση αναρωτιέται «πού μπορεί να οδηγήσει, αν γίνει συνήθεια»!). Από ταξικής και γεωπολιτικής (ιμπεριαλιστικής) πλευράς, μάς αφήνει αδιάφορους, αν θα εκλεγεί ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ. Από πλευράς όμως τού «δημοκρατικού παιχνιδιού» που μάς έχουν αναγκάσει να παίζουμε (στον «ελεύθερο κόσμο»…), καλό είναι να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, ιδιαίτερα όσον αφορά τόν ρόλο τών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (και εδώ ξαναγυρίζουμε πάλι στην Ελλάδα…).

ΤΡ.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τών πιο κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην πρόσφατη ιστορία τών ΗΠΑ, ορισμένοι από τους πλέον καταξιωμένους ερευνητές δημοσιογράφους, που λειτουργούν ως επί το πλείστον έξω από το δίκτυο τών κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης, βρίσκονται στα μαχαίρια. Αιτία είναι η ανακοίνωση τού βραβευ­μένου με Πούλιτζερ Γκλεν Γκρίνγουολντ ότι παραιτείται από την ιστοσελίδα The Intercept, της οποίας υπήρξε το βασικότερο ιδρυτικό μέλος, ύστερα από την «προσπάθεια λογοκρισίας» μιας έρευνάς του για την οικογένεια τού υποψηφίου τών Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

H έρευνα αφορά το περίφημο «Ukrainegate», το γεγονός δηλαδή ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος τού υποψηφίου τών Δημοκρατικών για την προεδρία, συμμετείχε στο συμβούλιο μετόχων μιας ενεργειακής εταιρείας τής Ουκρανίας, ενώ ο πατέρας του από τη θέση τού αντιπροέδρου τών ΗΠΑ απέλυσε τόν εισαγγελέα που θα ερευνούσε τυχόν παράνομες δραστηριότητες τής εταιρείας.

Στην αντεπίθεση πέρασε από πολύ νωρίς η διάσημη Καναδή συγγραφέας και δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν, η οποία επίσης συμμετέχει στο Intercept και η οποία στήριξε τήν απόφαση τής συντακτικής ομάδας να μη δημοσιεύσει το κείμενο, τουλάχιστον όχι χωρίς σημαντικές περικοπές, που αφορούσαν τόν υποτιθέμενο ρόλο τού Τζο Μπάιντεν στο «Ukrainegate». «Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι να φύγει ο Τραμπ», υποστήριξε πρόσφατα η Ναόμι Κλάιν… Πού σταματά όμως ο πολιτικός ρεαλισμός, πού ξεκινά η αυτολογοκρισία τών δημοσιογράφων και κυρίως πού μπορεί να οδηγήσει αν γίνει συνήθεια;

Ανάλογα ερωτήματα, που σε άλλες στιγμές αποτελούν αφορμές για χαλαρές ακαδημαϊκές συζητήσεις, αποκτούν χαρακτηριστικά ζωής και θανάτου, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος μ’ ένα ανθρωπόμορφο πολιτικό κτήνος όπως ο Ντόναλντ Τραμπ…

Πηγή Efsyn.gr
ΣΧΟΛΙA 3
  1. Πάντα αυτή τη λογική είχατε και κάνατε ζημιές, το κακο είναι ότι ακόμη επιμένετε, Στο «Tι Παπάγος τι Πλαστήρας». Kανείς δεν είναι αλάθητος ως εκ τούτου το «Μη χείρον βέλτιστον»!

    1. Το διευκρινίσαμε, δεν αφορά σύγκριση Μπάιντεν και Τραμπ (και ναι αν θέλετε, για λόγους αισθητικούς και μόνο, προτιμάμε να βγει ο Τραμπ). Αφορά τα υποτιθέμενα δημοκρατικά ΜΜΕ, που δεν φαίνεται να διαφέρουν σε πρακτικές από τα δεξιά. Φανταστείτε, τώρα που (ακόμα) δεν έχει εκλεγεί ο Μπάιντεν, καλύπτουν «δημοκρατικά» σκάνδαλα, όταν βγει θα τα θάψουν εντελώς. Εκτός αν δεχτούμε ότι τα «δημοκρατικά» σκάνδαλα είναι καλύτερα ή προτιμότερα από τα «δεξιά»

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Εκείνον τον Δεκέμβρη…

Τού ’44, σαν σήμερα 3 τού μηνός, το ΕΑΜ διαδηλώνει στην Πλατεία Συντάγματος απέναντι στη νέα κατοχή, τών Άγγλων και τού στρατηγού Σκόμπυ. Παρ’ ότι αρχικά την είχε επιτρέψει, η κυβέρνηση │ Βλ. ανάρτηση…