Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ποιός «έντυσε» τον Εθνικό Ύμνο…
15 Φεβρουαρίου 2021

Παρ’ ότι είμαστε στο κλαρί για κάτι τέτοια, το ομολογούμε, δεν το πήραμε χαμπάρι. Ας είναι καλά ο Παντελής Μπουκάλας, που σ’ ένα άρθρο του στην Kathimerini.gr («Οι εθνικοί γλωσσικοί μας μύθοι καλά κρατούν», αξίζει να τό διαβάσετε και για τους λόγους που υπονοεί ο τίτλος, βλ. εδώ…), το είδε και το επεσήμανε…

Αρκάς υφυπουργός τής «αρίστου» κυβερνήσεώς μας δήλωσε στην επέτειο τής γεννήσεως τού εθνικού ποιητή (9 Φεβρουαρίου). «Διονύσιος Σολωμός, ο άνθρωπος που …έντυσε με λέξεις τόν Εθνικό μας Ύμνο»! Ο Νικόλαος Μάντζαρος «έντυσε» με μουσική το εκτενές, επαναστατικό και ρομαντικό, ποίημα τού Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», με σκοπό να τραγουδιέται απ’ όλα τα στόματα τών επαναστατημένων Ελλήνων.

Ο ποιητής συνέθεσε τό ποίημα το 1823, σε ηλικία 25 χρονών και αφιέρωσε σαράντα ολόκληρες στροφές (160 στίχους!) εις την αλωθείσα «αθλίαν Τριπολιτσάν»… Τώρα, αν ο Σολωμός θα συμφωνούσε που κάναμε ένα ποίημά του εθνικό ύμνο* και τον ανακηρύξαμε εθνικό ποιητή, δεν είμαστε σίγουροι. Καθ’ ότι δεν πάτησε τό πόδι του στην απελεύθερη Ελλάδα και πιθανόν «200 Χρόνια μετά…» δεν θα ήθελε να τήν ακούει!

* Ο Μάντζαρος υπέβαλε το έργο του στον Όθωνα, προκειμένου να αποτελέσει τόν εθνικό ύμνο τού νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ο Όθωνας ετίμησε τόν συνθέτη, αλλά όχι την σύνθεση… Το 1865, μετά από ορισμένες τροποποιήσεις που είχε κάνει ο Μάντζαρος, δίνοντάς σε ορισμένες στροφές ύφος εμβατηρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ καθιέρωσε με βασιλικό διάταγμα τις στροφές αυτές ως Εθνικό Ύμνο τής Ελλάδας.

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 , 13:02:04 - Σχόλια 3 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 3
    1. Οι πολιτικοί μας δεν πρέπει να ρωτούν φιλολόγους για το πώς θα εκφρασθούν σε τέτοια θέματα. Έπρεπε να έχουν την στοιχειώδη κουλτούρα και να τα ξέρουν. Αλλιώς πώς φιλοδοξούν να κυβερνήσουν την έρμη τη χώρα;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.