Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Βαθύ μπλε προς το μαύρο…
17 Φεβρουαρίου 2021

Όταν ο Βορίδης χαρακτήριζε τις ιδέες τής Αριστεράς «ελαττωματικές», δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η αποκλίνουσα δημοκρατικά αντί­ληψή του θα τού επεστρέφετο (μπούμεραγκ, ελληνιστί αυτεπίστροφον)…

Μια, ετήσια έρευνα τού περιοδικού Economist κατατάσσει τήν Ελλάδα στις ελαττωματικές Δημοκρατίες (flawed Democracies). 13 από τις 21 χώρες τής Δυτικής Ευρώπης κατατάσσονται στις πλήρεις Δημοκρατίες, ενώ οι γειτονικές μας Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, ως υβριδικές Δημοκρατίες. Στην εν λόγω κατάταξη, λαμβάνονται υπ’ όψη οι εξής παρά­μετροι. Λειτουργία τής κυβέρνησης, συμμετοχή τών πολιτών, πολιτικές συμπεριφορές, πολιτικές ελευθερίες. Εκείνο που χειροτέρεψε τήν κατάταξη τής χώρα μας, ώστε αν ελαμβάνετο υπ’ όψη μόνο αυτή η παράμετρος, να κατατάσσεται στις υβριδικές Δημοκρατίες, είναι η κυβερνητική λειτουργία.

Σύμφωνα με τον Economist, πρό οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία, της πλήρους Δημοκρατίας. Από το 2010, οι συνέπειες τής κρίσης και η εφαρμογή τών μνημονίων συνέβαλαν σε μια συνεχή επιδείνωση τών σχετικών δεικτών τής χώρας μας, κάτι που κράτησε έως και το 2016. Από το 2017 ξεκίνησε μια ανοδική πορεία, η οποία ανατράπηκε το 2020…

Η πανδημία και η υγειονομική κρίση που την ακολούθησε, το 2020, έθεσαν διεθνώς το ερώτημα, αν τα δημο­κρατικά δικαιώματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν προσωρινά, μπροστά στην προτεραιότητα να σωθούν ζωές. Τη νέα αυτή πραγματικότητα τήν εκμεταλλεύτηκαν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να αποδυναμώσουν τή συμμετοχή και την αντίδραση τών πολιτών, που βρέθηκαν μπροστά ή τούς ετέθη εκβιαστικά το δίλημμα Υγεία ή Δημοκρατία.

Η υπονόμευση τών εγγυήσεων τής Δημοκρατίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον έλεγχο και τη χειραγώ­γηση τών ΜΜΕ, την αστυνομοκρατία, τις επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με την κατάλυση τού αυτοδιοίκητου τών πανεπιστημίων, εκδηλώνονται με την επιδείνωση τού δείκτη τής κυβερνητικής λειτουργίας*.

Ο αυταρχισμός τής κυβέρνησης μπορεί να κρύβεται στο εσωτερικό τής χώρας και να καλύπτεται από τα ελληνικά, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, υπάρχουν όμως διεθνείς οργανισμοί, «αστικοί» και καθόλου αριστεροί, που μάς υπεν­θυμίζουν ότι μάς κυβερνά μια νεοδεξιά κυβέρνηση παλαιάς κοπής, η οποία εκμεταλλευόμενη τή συγκυρία τής υγειονομικής κρίσης εφαρμόζει αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές, που πνίγουν τή Δημοκρατία στη χώρα όπου υποτίθεται ότι γεννήθηκε.

Απ’ αυτή την άποψη, δεν είναι η Δημοκρατία μας ελαττωματική, αλλά η Νέα Δημοκρατία «μας»…

* Αν ο Economist είχε προλάβει, στην έρευνά του, να καταγράψει και τά κατορθώματα τής «κυβερνητικής λειτουργίας» στο πέρασμα τής «Μήδειας», σε ποιά κατηγορία άραγε θα κατέτασσε τή «Δημοκρατία»  τού κυρίου Μητσοτάκη;

ΤΡ. - Επιτομή από το Tvxs.gr, Η Ελλάδα στις ελαττωματικές δημοκρατίες…
Αναρτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021 , 08:01:30 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Γι’ αυτό και έβαλε τον Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών, να αναβιώσει τη βία και νοθεία στις επόμενες εκλογές, αν όχι με το τσεκούρι, με απαγορεύσεις και τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια των ομογενών.

    1. Ο πιο επικίνδυνος νεοδημοκράτης (αν και προέρχεται από την ΕΠΕΝ). Ο Κούλης δεν πιάνει μία μπροστά του, είναι απλά ένας χρήσιμος βλάκας για το σύστημα. Ο Βορίδης, χίλιες φορές πιο ικανός, προς το παρόν δεν πολυφαίνεται γιατί δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.