Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Έτσι είναι, επειδή έτσι νομίζουν…

24 Ιουλίου 2019

Γενναιόδωρη προβολή ανέξοδων υποσχέσεων, σιωπή για τις αρνητικές εξελίξεις, κατάργηση ψηφισμένων μέτρων για να ξαναψηφιστούν και να εμφανιστούν ως νέα επιτεύγματα αλλά και οικειοποίηση των επιτυχιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της απόλυτης χειραγώγησης της ενημέρωσης που πλέον επιβάλλεται από τη νέα κυβέρνηση. Η πολιτική και η πραγματικότητα περνάνε σε δεύτερο ρόλο καθώς για τη ΝΔ προέχει η επικοινωνία που αποδείχτηκε ιδιαίτερα επωφελής και όσο ήταν στην αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη την απόλυτη μιντιακή της υπεροπλία, σχεδόν τρομακτική για την πολυφωνία.

Οι περιπτώσεις «ειδήσεων» των τελευταίων ημερών είναι αμέτρητες, όπως με τη μείωση αποσπασμένων αστυνομικών, ενώ οι υπουργοί της ΝΔ απασχολούν μεγάλο όγκο για τη φύλαξή τους, τη δήθεν μείωση των μετακλητών υπαλλήλων, ενώ στην πραγματικότητα θα αυξηθούν, και την αστεία επισήμανση ότι δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα όταν είναι βασικό τυπικό προαπαιτούμενο για την πρόσληψη, όπως για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Κραυγαλέα περίπτωση τα voucer για τους παιδικούς σταθμούς και η αύξηση πόρων της προηγούμενης κυβέρνησης που προκήρυξε και τη σχετική διαδικασία, πετυχαίνοντας για τη νέα χρονιά κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

Όμως με την τυπική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έσπευσε να πανηγυρίσει η ΝΔ, παρουσιάζοντας το σημαντικό αποτέλεσμα ως δικό της έργο. Ακόμη και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου για την οποία επαίρεται ότι θα είναι αμείλικτη η νέα κυβέρνηση εδώ και μέρες, διαπιστώνεται ότι τελικά εννοούσε την εφαρμογή της μόνο σε κτίρια δημοσίου, Νοσοκομεία, Υπηρεσίες, Σχολεία, δηλαδή εκεί όπου ήδη εφαρμόζεται απαρέγκλιτα εδώ και χρόνια!

Είναι μια σειρά από «εικονικές» ειδήσεις που παραβιάζουν ανοιχτές θύρες, όμως διακινούνται σχεδόν χωρίς αντίλογο γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί επικοινωνιακά να αναδείξει το έργο του, όπως και όταν κυβερνούσε. Σήμερα καλείται να συγκροτήσει ένα στοιχειώδες επικοινωνιακό επιτελείο προκειμένου να διαχειριστεί τους ιδιαίτερα αρνητικούς μιντιακούς συσχετισμούς.

Ένα από τα επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και η εμβληματική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το ΕΜΠ, που έγινε δεκτή με μεγάλη προβολή και διθυραμβικά σχόλια των ΜΜΕ. Πλην όμως σε ελάχιστες μέρες αποδείχτηκε φιάσκο και διαψεύστηκε μια πρωθυπουργική δέσμευση όχι απλώς χωρίς το παραμικρό σχόλιο αλλά με την είδηση να έχει «θαφτεί». Η πραγματικότητα μοιάζει ασήμαντη και αυτό που μένει είναι η πομπώδης προβολή των υποσχέσεων.

Αντίστροφη περίπτωση είναι αυτή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση φρόντισε την περασμένη εβδομάδα να ακυρώσει την ψηφισμένη από το ΣΥΡΙΖΑ μεσοσταθμική μείωση του φόρου και μόλις την επόμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τη δική του κυβέρνηση και μάλιστα ωφελώντας περισσότερο τις τεράστιες ακίνητες περιουσίες. Κι όμως, δεν βρέθηκε κανείς να επισημάνει ότι επανέφερε ως επίτευγμά του τη μείωση που είχε ακυρώσει την προηγούμενη μέρα με τον πλέον πολιτικάντικο και παρωχημένο τρόπο.

Για την ποιότητα της δημοκρατίας αυτό που χρειάζεται είναι θεσμικές και πολιτικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της πολυφωνίας, καθώς η ΝΔ στήνει ένα επικοινωνιακό μονοπώλιο και ένα πανίσχυρο συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας που θα κάμψει κάθε αμφισβήτηση, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα και με την υπόθεση Τσουβάλα.

Για τους πολίτες, αυτό που είναι σημαντικό, είναι να υπάρχουν οι ανεξάρτητες φωνές στην ενημέρωση που θα αναδεικνύουν την πραγματικότητα με την ειδησεογραφία, την ανάλυση και την έρευνα. Διέξοδο σε αυτό αποτελούν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, όπως το Τvxs, που στην εποχή των Fake News και της Μεταδημοκρατίας, προχωρά στα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του περιεχομένου, απευθυνόμενο - όπως πάντα εδώ και δέκα χρόνια - στη δύναμή του, τους αναγνώστες του.

Πηγή Tvxs.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Ένα χρόνο ύστερα…

Θα περιμένατε ασφαλώς να μιλήσουμε για τον έναν χρόνο τής δεξιάς στην κυβέρνηση. Ίσως το κάνουμε παρεμπιπτόντως… Αν μάς επιτρέπετε, θα μιλήσουμε μια φορά για την «ιστιοσανίδα» μας τον Τριπολίτη, που │ Βλ. ανάρτηση…