Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Μέσα στην κατοχή…
27 Φεβρουαρίου 2021

Σαν σήμερα το 1943 πέθανε ο Κωστής Παλαμάς. Είχε γεννηθεί το 1859 στην Πάτρα με καταγωγή από το Μεσολόγγι και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές. Δεν θα μιλήσουμε εδώ για το έργο του, αλλά για το γεγονός ότι ο θάνατός του συνέβη μέσα στην Κατοχή και η κηδεία αποτέλεσε σημαντική στιγμή ανάτασης τού κατακτημένου λαού.

Στον πόλεμο τού ’40, ο Κωστής Παλαμάς, μαζί με άλλους έλληνες λογίους, προσυπέγραψε τήν «Έκκληση τών Ελλήνων Διανοουμένων Προς τους Διανοούμενους Όλου τού Κόσμου», με την οποία αφ’ ενός καυτηρίαζαν τήν κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφ’ ετέρου διέγειραν τήν παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση τών συνειδήσεων κατά τού φασισμού.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου, η κηδεία του την άλλη μέρα 28 Φεβρουαρίου 1943 ήταν ένα αντικατοχικό συλλαλητήριο, από τα μεγαλύτερα τής περιόδου, καθώς σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος τής χώρας, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες απλού λαού τόν συνόδεψαν στο Α΄ Νεκροταφείο τραγουδώντας τόν εθνικό ύμνο, κάτω από τα σκυθρωπά και έκπληκτα πρόσωπα τών κατακτητών. Εκεί τον αποχαιρέτησε ένας άλλος σημαντικός ποιητής μας, ο Άγγελος Σικελιανός, με το περίφημο ποίημά του «Ηχήστε σάλπιγγες!».

ΤΡ.
Αναρτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2021 , 08:31:56 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Ποιός ποιητής ή άλλος πνευματικός άνθρωπος μπορεί σήμερα να προκαλέσει με τον θάνατό του ανάταση του κατακτημένου από τον κορονοϊό και τον Μητσοτάκη λαού;

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.