Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Όλο αλλάζει και όλο η ίδια μένει…
5 Ιανουαρίου 2021

Το «συμπαγές κόμμα» τής Νέας Δημοκρατίας ανανεώνεται, αποκαθαί­ρεται κατά καιρούς, με αποστασίες, διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις, επα­νεισδοχές στελεχών της, ανασχηματισμούς, παλινωδήσεις μεταξύ άκρας δεξιάς και κεντροδεξιάς.

Ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει τήν Πολιτική Άνοιξη. Ο Κωστής Στεφανό­πουλος ιδρύει τή Δημοκρατική Ανανέωση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ιδρύει τό Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών. Ο Αβραμόπουλος επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία, ακολουθεί ο Σαμαράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη ψηφίζει υπέρ τού μνημονίου, αντιμνημονιακός τότε ο Σαμαράς την διαγράφει από το κόμμα. Η Ντόρα ιδρύει τή Δημοκρατική Συμμαχία. Αναλύει ο Σαμαράς στο Ζάππειο τα «δεκαοκτώ σημεία» του, επιστρέφει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Φεύγει ο Πολύδωρας από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν ψηφίζει κάποιο νομοσχέδιο, διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων, σπάει τα μούτρα του. Ο Κακλαμάνης επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία… Όλα μέλι γάλα! Έρχεται ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης, ο Πλεύρης, φεύγει τώρα ο Θεοδωρικάκος… Και ο Μητσοτάκης παρείσακτος είναι!

Έχει συνιστώσες η Νέα Δημοκρατία; Βεβαίως έχει. Είναι μάλιστα περισσότερες απ’ όσοι είναι οι αναχωρούντες απ’ αυτήν και τελικά επιστρέφοντες. Δεξιό κόμμα η Νέα Δημοκρατία, ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα μοστράρεται ως κεντροδεξιό κόμμα, που δεν είναι, είναι δηλαδή καθαρά δεξιό έως ακροδεξιό κόμμα, έχοντας στις τάξεις της αρκετά ακροδεξιά στοιχεία. Μια συνιστώσα της είναι τού Κώστα Καραμανλή, δεύτερη τού Αντώνη Σαμαρά, τρίτη τού Δημήτρη Αβραμόπουλου, τέταρτη τής Ντόρας Μπακογιάννη, πέμπτη τής ακροδεξιάς. Πιθανολογώ πως υπάρχουν και άλλες συνιστώσες, τις οποίες δεν γνωρίζω.

Θεσμική εκτροπή

Η Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, απολογούμενη δεν ξέρω σε ποιόν, μήπως στον λαό; Υποδήλωσε πως γνωρίζει τή φθορά τής Δημοκρατίας. Πάντοτε θα υπάρχει κάποιος «επικυρίαρχος», είτε αυτός λέγεται τρόικα, ΔΝΤ ή κορο­νοϊός… Στον οποίο ή στους οποίους κάποτε οφείλεις να πεις το μεγάλο Όχι. Η Δημοκρατία όταν νοσεί, χρειάζεται περίθαλψη. Οι ιεροφάντες της ισχυρίζονται πως έχουμε Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί. Ή είναι αγράμματοι ή κάνουν τούς αγράμματους, γιατί έτσι τους συμφέρει.

Ας αρχίσουμε από τη γραμματική. Δημοκρατία σημαίνει πως κυβερνάει ο δήμος, ο λαός. Η Εκκλησία τού Δήμου. Η παρούσα Δημοκρατία, είναι κίβδηλη καρικατούρα τής Δημοκρατίας. Πρώτον, διότι κυβερνάει η μειοψηφία τής μειοψηφίας, ω μειοψηφία! Από την άλλη μεριά, η Δημοκρατία, δηλαδή ο λαός αποφάσισε, επέβαλλε λόγου χάρη τα μνημόνια ή ο κάποτε αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς, που μεταλλάχθηκε σε λάτρη τού μνημονίου. Ο λαός επέβαλλε τότε 5.000 αυτοκτονίες, 2.500.000 ανέργους, τη γενιά τών τετρακοσίων ευρώ, τη γενιά τών υποαπασχολούμενων; Ο λαός ανάγκασε ύστερα 686.000 ελληνόπουλα να μην έχουν κολατσιό στο σχολείο τους; Τη μετανάστευση τών νέων, που μας γυρίζει πίσω, στις δεκαετίες τού ’50 και του ’60; Ο λαός επιβάλλει τώρα τα επαναλαμβανόμενα lockdown;

Ασφαλώς και δεν θα συνιστούσε εκτροπή η άρνηση υπογραφής τών μνημονιακών νομοσχεδίων τής τρόικας ή των τωρινών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Αντίθετα, θα δινόταν η ευκαιρία στη Δημοκρατία να λειτουργή­σει, ο λαός να αποφασίσει προς τα πού θέλει να πάει. Τη ζημιά τήν κάνετε όλοι μαζί, όπως όλοι μαζί τα φάγαμε!

Δεν είμαι αναλυτής, πολιτικός, δημοσιογράφος ή κάτι άλλο σχετικό. Αν απορείτε γιατί τα γράφω αυτά, θα ισχυ­ριστώ πως δεν γνωρίζω. Ρωτήστε τούς σοφούς. Υπάρχουν αρκετοί στα κανάλια και στα άλλα μέσα ενημέρωσης. Αυτοί ξέρουν, αυτοί διαμορφώνουν τήν «κοινή γνώμη»…

ΚΟΣΜΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Αναρτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2021 , 13:15:25 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Ένας πρώην γραμματέας της ΚΝΕ ο Θεοδωρικάκος, παραδίδει το νευραλγικό για τις εκλογές Υπουργείο Εσωτερικών σ’ έναν πρώην Πρόεδρο της ΕΠΕΝ που ιδεολογικά υποστήριζε την χούντα των συνταγματαρχών. Ο Βορίδης σε ομιλία του στον Ασπρόπυργο στις Ι8 Ιανουαρίου 2015 είπε επι λέξει τα εξής: «Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε, ότι κι αν είναι εκείνο το οποίο θα χρειασθεί να κάνουμε. Ότι υπερασπίσθηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας την επομένη Κυριακή». Το «ότι κι αν χρειασθεί να κάνουμε» δεν παραπέμπει και τόσο σε ψήφο.

    1. Είναι αλήθεια ότι οι αιτίες μιας πραξικοπηματικής κατάληψης της διακυβέρνησης/εξουσίας βρίσκονται συνήθως στην αμφισβήτηση της εξουσίας εκ μέρους της κοινωνίας. Οπότε οι φόβοι και οι συχνές αναφορές μου στη χούντα της Αργεντινής ή στον ισπανικό εμφύλιο (Alzamiento nacional είχαν ονομάσει την ανατροπή της Δημοκρατίας) μάλλον δεν έχουν βάση, με μία εξαίρεση, την ψυχοπαθολογία του φασισμού, τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων χωρίς κάποιο συμφέρον, μόνο σαν αυτοσκοπό, για τη χαρά να το κάνουν. Ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, ευφυέστατος και γι’ αυτό ιδιαίτερα επικίνδυνος, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν θα ’πρεπε να έχει δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με αυτά που έχει πει δημοσίως και αναρωτιέμαι αν υπάρχει η δυνατότητα να του αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα και το αξίωμα που κατέχει.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.