Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Ρωγμή …στο 2021!
6 Μαρτίου 2021

Ο αγώνας ενάντια στην εξουσία είναι αγώνας τής μνήμης ενάντια στη λήθη…

ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ

Ευτυχώς, αν είναι λογικό να τό εύχεσαι, η «μνήμη» τού κορονοϊού μάς έχει γλιτώσει, από τη «λήθη» με την οποία η εξουσία θα είχε καλύψει ολοσχερώς τά «200 Χρόνια μετά την Επανάσταση». Εκτός αν ευτελίσουν την κορυφαία ημέρα τους, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, με προσκεκλημένες τις «Μεγάλες Δυνάμεις», το ζεύγος Μακρόν και τον Κάρολο με την Καμήλα, ο Βλαδίμηρος ίσως θυμήθηκε πως κάποτε υπουργός Εξωτερικών τής Ρωσίας υπήρξε ο Καποδίστριας…

Εμείς μπορούμε να μνημονεύσουμε τό ’21 αλλιώς. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, Σπύρου Αλεξίου, 21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821, Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2021, σελ. 296, 14,00€. Πρόκειται πράγματι για 21 ιστορίες που υπονομεύουν τό επίσημο αφήγημα στην προσπάθειά του να αναστήσει στερεότυπα τα οποία η ιστορική έρευνα έχει αποδομήσει. Οδηγός ο λόγος τού Διονυσίου Σολωμού, πως το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό και όχι ό,τι συγκυριακά εξυπηρετεί τήν κυρίαρχη τάξη.

Στις µικρές αυτές αφηγήσεις πρωταγωνιστούν αγωνιστές τής Επανάστασης που περιφρονεί η επίσηµη ιστορία, όπως ο Βλαδιµηρέσκου, ο Βασιλείου, ο Καρατζάς, ο Οικονόµου, ο Λογοθέτης. Μεγάλες, αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες τού Αγώνα, µεταξύ άλλων ο Μαυροκορδάτος και ο Καραϊσκάκης, παρουσιάζονται μέσα από τα πραγματικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους, χωρίς αγιογραφίες ή δαιμονοποιήσεις.

Κρυμμένες αλήθειες τής Επανάστασης, που έχουν αποσιωπηθεί ή παραποιηθεί, επιχειρείται να ανασυρθούν από τη λήθη και τη διαστρέβλωση. Η εξαφάνιση τής Φιλικής Εταιρείας, τα περιβόητα Δάνεια και γενικότερα η πολιτική τών Μεγάλων ∆υνάµεων απέναντι στον Αγώνα. Η στάση τών προυχόντων απέναντι στους πρόσφυγες µετά τη σφαγή στα Ψαρά, αλλά και στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, το εθνικό άγος και «πρόβλημα» που ακούει στο όνομα Ιωάννης Καποδίστριας. Ιστορίες σαν αυτές τού Πατσίφικο και του Παπουλάκου, που ακολουθούν χρονικά την Επανάσταση, αλλά συνδέονται µε χίλια νήματα μαζί της.

200 χρόνια µετά, ένα φάντασµα εξακολουθεί να πλανιέται πάνω από την Ελλάδα…

ΤΡ. - Πηγή Toposbooks.gr
Αναρτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2021 , 11:52:03 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Πού είναι η Γιάννα; Τί θα γένουμε χωρίς τη Γιάννα, ήταν μια κάποια λύσις…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.