Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Επανάσταση και θεωρία…

9 Οκτωβρίου 2019
Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (14 Ιουνίου 1928 ‐ 9 Οκτωβρίου 1967).
Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (14 Ιουνίου 1928 ‐ 9 Οκτωβρίου 1967).

Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (14 Ιουνίου 1928 ‐ 9 Οκτωβρίου 1967).

Η επανάστασή μας είναι ένα υπέροχο φαινόμενο μα μερικοί θέλησαν να δουν σ’ αυτή μια αντίφαση με μια από τις αρχές του ορθόδοξου επαναστατικού κινήματος, όπως το εκφράζει ο Λένιν («δεν υπάρχει επαναστατικό κίνημα χωρίς επαναστατική θεωρία»). Θα ’πρεπε να πούμε πως η επαναστατική θεωρία, σαν έκφραση μιάς κοινωνικής αλήθειας, είναι πάνω από κάθε τύπο (φόρμουλα). Μια επανάσταση δηλαδή μπορεί να γίνει αν ερμηνευτεί επακριβώς η ιστορική αλήθεια και αν χρησιμοποιηθούν σωστά οι δυνάμεις που εμφανίζονται ακόμη κι αν η θεωρία είναι άγνωστη.

Μια καλή γνώση αυτής της θεωρίας διευκολύνει φυσικά την προσπάθεια και σε βοηθά να αποφύγεις επικίνδυνα σφάλματα, υπό τον όρο ότι η δεδομένη θεωρία ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Πρέπει να υπενθυμίσουμε επί πλέον πως αν οι κύριοι πρωταγωνιστές της επανάστασής μας δεν ήταν κατά κυριολεξία θεωρητικοί, δεν αγνοούσαν όμως τα μεγάλα κοινωνικά φαινόμενα, ούτε τα δεδομένα των νόμων που τα διέπουν.

Αυτό που λέω πρέπει να θεωρηθεί σαν μια εισαγωγή στην εξήγηση αυτού του περίεργου φαινομένου που ερεθίζει όλον τον κόσμο, η κουβανέζικη επανάσταση. Πώς και γιατί μια ομάδα ανδρών έτρεψε σε φυγή ένα στρατό ασύγκριτα ανώτερο από άποψη τεχνικής και οπλισμού και επέτυχε να επιβιώσει αρχικά, να γίνει δυνατότερη μετά (μετά μάλιστα ακόμη δυνατότερη από τον εχθρό στις ζώνες του μετώπου) και να μετακινήσει αργότερα σε νέα εδάφη τον αγώνα, για να νικήσει τελικά τον εχθρό σε τακτικές μάχες με πάντα πολύ κατώτερο σε αριθμό στρατό. Ιδού τί πρέπει να μελετηθεί για την ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

Εμείς, που τόσο συχνά παραλείψαμε να γνοιαστούμε όπως θά ’πρεπε για τη θεωρία, δεν θα εκθέσουμε τώρα την αλήθεια της κουβανέζικης επανάστασης παριστάνοντας τις αυθεντίες…

Σημειώσεις για τη μελέτη της ιδεολογίας της Κουβανέζικης Επανάστασης, Οκτώβριος 1960
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.