Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Η αριστερά καταδικάζει την εισβολή…

10 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξέδωσαν ανακοινώσεις κατά της εισβολής των Τούρκων στη βόρεια Συρία, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρουν:

ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύει κάθε απόπειρα ειρήνευσης στη Συρία. Θα οδηγήσει όχι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στη μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά στην επανενεργοποίηση του ISIS και της τρομοκρατίας εις βάρος των δημοκρατικών δυνάμεων, πλήττοντας κυρίως αμάχους και προκαλώντας ένα νέο κύμα προσφυγιάς.

Παράλληλα, o ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επείγουσα ενεργοποίηση της διεθνούς διπλωματίας, για την αποτροπή ακόμα χειρότερων εξελίξεων. Ενώ οι βουλευτές του στο Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζουν τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, σε περιοχές όπου ζει η πλειονότητα των Κούρδων, στους οποίους εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Η εισβολή, αναφέρουν, πέρα από παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων που διέπουν το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα προκαλέσει βαριές ανθρώπινες απώλειες μεταξύ των αμάχων, μια νέα ανθρωπιστική κρίση και νέα κύματα προσφυγιάς, ενώ θα βλάψει την οποιαδήποτε ελπίδα ειρήνευσης στην πολύπαθη Συρία, διακινδυνεύοντας την ειρήνη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει αποφασιστικά τη νέα, τρίτη κατά σειρά, στρατιωτική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία. Η νέα αυτή στρατιωτική επιχείρηση δείχνει τις αχόρταγες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης που επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και στο συριακό έδαφος, για να διαμορφώσει προϋποθέσεις για παραπέρα επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, επιτείνοντας τον εδαφικό κατακερματισμό της χώρας που βιώνει τις σκληρές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οι προφάσεις που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία περί «διεθνούς δικαίου αυτοάμυνας» αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πως σήμερα το Διεθνές Δίκαιο μεταφράζεται κατά το δοκούν, για να εξυπηρετήσει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αυτή η στρατιωτική τουρκική εισβολή, επισημαίνει το ΚΚΕ, δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει το πράσινο φως στις ΝΑΤΟικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αποκαλύπτει πόσο έωλοι ήταν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσκεψη Πομπέο και τον δήθεν ειρηνευτικό και σταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποτελούν παράγοντες που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία «Ο λύκος κι αν εγέρασε»

ΜέΡΑ25. Καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς σαν μία θρασύδειλη και αναποτελεσματική κίνηση που θα χειροτερέψει αντί να βελτιώσει την κατάσταση στη Συρία. Αν όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από το καθεστώς του Άσαντ, οι βόμβες της Δύσης δεν θα βοηθήσουν τα θύματα, ούτε θα αποτρέψουν τη χρήση απάνθρωπων όπλων και μεθόδων από τον Άσαντ ή άλλους εμπλεκόμενους στις συριακές εχθροπραξίες. Θεωρούμε ότι, έστω και τώρα, η Δύση πρέπει να θέσει πάνω απ’όλα το συμφέρον των κατοίκων της Συρίας και των υπόλοιπων χωρών που πλήττονται, κυρίως, από τις συνέπειες του δυτικού ιμπεριαλισμού.

ΤΡ.
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Ο Maximilianos Rovespieros σχολίασε την ανάρτησή μας στο Facebook: Αφού τσουβαλιάζεις το ΚΚΕ με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 (ΣΥΡΙΖΑ2), κρίμα να αφήνεις έξω το ΠΑΣΟΚ… Αλήθεια δηλαδή τώρα; Διάβασες την ανακοίνωση του ΚΚΕ και την βρήκες …να μοιάζει με τις ανακοινώσεις των άλλων δύο; Καταγγέλλουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ οι τσιπροβαρουφάκηδες; Ρε με κάτι τύπους που έχουμε μπλέξει…
    Σύντροφε Ροβεσπιέρε, όπως είπαμε και σε άλλο σύντροφο (βλ. σχόλιο Stoixos) και όπως βλέπεις, αυτή είναι μια ιστοσελίδα που δεν διστάζει να δημοσιεύει οτιδήποτε αφορά την αριστερά. Θα βοηθούσε, ξέρεις, αν καταφέρναμε να βρούμε όλοι οι αριστεροί έναν τρόπο να συνομιλούμε. Και το ποιός είναι ή δεν είναι αριστερός δεν το αποφασίζουν άλλοι…

    1. Ρε Ροβεσπιέρε με το ωραίο επαναστατικό όνομα, τρομάρα σου, αριστερός είναι μόνο αυτός που λέει το κόμμα σου; Αλλά εσείς ποτέ δε λέτε ότι είστε αριστεροί, εσείς είστε κομμουνιστές με περικεφαλαία! Ε τότε καθείστε στην άκρη σας και χαζεύστε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ… Χωρίς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ δεν θα ήσασταν τίποτα!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Θα μάθουμε ποτέ τί έγινε;

Μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στον κορονοϊό που λαμβάνονται γα τους εργαζόμενους βάζει σε σκέψεις. Αν και έχει διπλή ανάγνωση. Μ’ αυτούς δεν ξέρεις τί να │ Βλ. ανάρτηση…