Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Γιατί αλλάξαμε τον Ποινικό Κώδικα…

17 Οκτωβρίου 2019

Τους τελευταίους μήνες, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε αρκετές φορές το ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα είχαν επιφυλάξει ευνοϊκή μεταχείριση σε ποινές και αποφυλακίσεις, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση Φλώρου που αποφυλακίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές.

Άλλοτε τα επιχειρήματα ήταν ψευδή, άλλοτε αμφιλεγόμενα, όμως στην αναθεώρηση που εισάγει στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αλλάζει τίποτα από αυτά! Ιδιαίτερα στο θέμα των απολύσεων υπό όρους καταδικασμένων για σοβαρά αδικήματα καθώς και των αποσυμφορητικών νόμων, που δαιμονοποίησε συστηματικά ως αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν θίγει ουσιαστικά το παραμικρό. Προσχηματικά μόνο μεταβάλλει τις διατάξεις για την απόλυση με περιοριστικους όρους ή «βραχιολάκι», που μοιάζει με «φωτογραφική» εμμονή, πλην όμως δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο σε όσους ήδη εκτίουν ποινές.

Γι’ αυτό έγινε όλη η φασαρία!

Αντιθέτως, το πρωτοφανές είναι ότι χαλαρώνει την καταστολή απέναντι σε σοβαρά οικονομικά εγκλήματα και ανατρέπει τη φιλοσοφία του υφιστάμενου ποινικού δικαίου καθώς περιορίζει τη δίωξη κακουργημάτων που αφορούν σε μεγάλα οικονομικά εγκλήματα όπως της απιστίας, μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται αδικήματα όπως η απιστία και μεγάλες απάτες σε βάρος του Δημοσίου, οι οποίες σχεδόν στον απόλυτο βαθμό διώκονται μέχρι σήμερα, αυτεπάγγελτα.

Ειδικά σε περιπτώσεις που πλήττεται το δημόσιο συμφέρον και κυρίως σε ΔΕΚΟ, ευρύτερο δημόσιο τομέα και τράπεζες, όπου κατά κόρον καταγράφονται οικονομικά εγκλήματα, είναι πρακτικά αδύνατο μια διοίκηση να οδηγήσει ένα δικό της σκάνδαλο στη Δικαιοσύνη, σε οποιαδήποτε πολιτική κατάσταση. Η αναθεώρηση των επίμαχων άρθρων, μάλιστα, ανοίγει την πόρτα για να εξαφανιστούν ογκώδεις δικογραφίες και τεράστια σκάνδαλα που τελούν υπό διερεύνηση…

Πηγή Tvxs.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.