Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Λαϊκή οργή στη Χιλή…

24 Οκτωβρίου 2019

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Χιλή συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους της χώρας και να διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα. Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ακόμα διακόσιοι (200).

Η αστυνομία έχει συλλάβει τουλάχιστον 5.000 πολίτες, ενώ το βράδυ της Τετάρτης επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, τη στιγμή που ο Πινιέρα έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές της χώρας. Περίπου 20.000 στρατιώτες και αστυνομικοί. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους.

Το κύμα λαϊκής οργής που έχει ξεσπάσει στη Χιλή είχε ως αφορμή την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε μπαράζ διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης Πινιέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία τους για το που οδηγείται η κατάσταση στη χώρα, καθώς είναι η πρώτη φορά από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ που ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους της χώρας.

Ο Πινιέρα αρνήθηκε να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το στρατό από τους δρόμους στο όνομα της «αποκατάστασης της ασφάλειας», μιλώντας για «δημοκρατικό δικαίωμα» απέναντι στους διαδηλωτές. «Η δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαίωμα, έχει υποχρέωση να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας όλα τα όργανα που διαθέτει για να αγωνιστεί εναντίον όσων προσπαθούν να την καταστρέψουν», ανέφερε…

Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων της Χιλής, η CUT και άλλες 18 οργανώσεις τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης Πινιέρα.

Πηγή Thepressproject.gr
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. «Τα προβλήματα ουδέποτε επιλύθηκαν στην πορεία των ετών, με όλα τα κόμματα βιώσαμε το ίδιο πράγμα (…). Είμαι εδώ τρεις ημέρες και θέλω να συνεχίσω να διαδηλώνω», είπε η 26χρονη Πάμελα Ρόσας (Εφημερίδα των Συντακτών, 25.10.2019). Τα ίδια είπε σε συνέντευξή της στο Rainews24 η Ιζαμπελ Αλιέντε. Χτες πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Σαντιάγκο και άκουσα ότι σχεδόν δεκαεφτά εκατομμύρια χιλιανοί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Έχω διατυπώσει διάφορες απόψεις τους λίγους μήνες που λειτουργεί ο ιστότοπος αυτός (ευχαριστώ τον Τριπολίτη που τον έφτιαξε), ανάμεσα σε άλλα και ότι τα εργαλεία κοινωνικής διαχείρισης, τα κόμματα, τρέχουν πίσω από τις μάζες, όταν αυτές αρχίσουν να κινούνται αυθόρμητα, προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν το καθένα όπως το συμφέρει ή να τις φρενάρουν, να τις προσγειώσουν επειδή οι μάζες είναι πολύ πιο μπροστά απ’ αυτά. Οι κοινωνίες είναι το θηρίο που πρέπει να χαλιναγωγήσουν.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Μεταγραφή χουντικού διατάγματος…

Εντυπωσιακές, λέει το Tvxs.gr, είναι οι ομοιότητες που παρουσιάζει το Νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δη­μοκρατίας για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ │ Βλ. ανάρτηση…