Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Προτού γίνουμε όλοι Έλληνες…
24 Μαρτίου 2021

Παραμονή, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Να αντέξουμε τήν αυριανή μέρα. Να αντέξουμε δηλαδή τη «διεθνή» παράτα και την εθνι­κιστική φλυαρία που μάς επιφυλάσσουν. Αν και το ημερολόγιο τού 1821 άλλο σημειώνει, θα το δούμε αύριο…

Σαν σήμερα δε, 24 Μαρτίου 1821, το αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι οι Ντρέδες, οι Αρβανίτες τής Πάνω Μεσσηνίας, ξεσηκώνονται κατά τών Τούρκων. Από τα μέσα Μαρτίου τού ’21, γεγονότα το ένα μετά το άλλο, που θα οδηγήσουν στην κορύφωση μιας μακράς, λαϊκής και συχνά κοινωνικής αντίστασης, στην εξέγερση τών ανθρώπων που ζούσαν σ’ αυτόν τον τόπο και που δεν ήταν μόνο ή δεν ήταν ακόμα Έλληνες.

Τις παρακάτω παραγράφους, αποσπάσματα από ένα βιβλίο τού Έρικ Χομπσμπάουμ (Eric Hobsbawm, 1917 - 2012), μαρξιστή διανοούμενου, από τους κορυφαίους ιστορικούς τού 20ού αιώνα, θα τις θεωρήσουμε «σημειώσεις», που δεν κράτησε ο πρωθυπουργός μας, τότε που σπούδαζε με υποτροφία μας στο Χάρβαρντ, όπου είναι αδύνατον να μην είχε διδαχθεί ή να μην είχε ακούσει για τον Χομπσμπάουμ. Ώστε να αγνοεί πώς και από πού εμπνεύσθηκαν οι προπάτορές τήν Επανάσταση! Ο Τζο Μπάιντεν συγχωρείται…

ΤΡ.

Μόνο μία, από τις επαναστάσεις τού 1820 - 1822 κατόρθωσε να επιβληθεί, ο ελληνικός ξεσηκωμός τού 1821. Και αυτό αποδίδεται εν μέ­ρει στο ότι πήρε τή μορφή γνήσιας λαϊκής επανάστασης και εν μέρει στην ευνοϊκή διεθνή διπλωματική κατάσταση. Η Ελλάδα συνεπώς έγινε η πηγή έμπνευσης τού διεθνούς φιλελευθε­ρισμού. Και ο φιλελ­ληνισμός, που συνεπέφερε οργανωμένη υποστήριξη στους Έλληνες και συμμε­τοχή πολυ­άριθμων εθελοντών, έπαιξε ρόλο στη συσπείρωση τής ευρωπαϊκής αριστεράς τής δεκαετίας τού 1820.

Ήταν συνεπώς φυσικό η Ελλάδα να γίνει θρύλος και πηγή έμπνευσης τών απανταχού εθνικιστών και φιλελευθέρων. Γιατί μόνο στην Ελλάδα ένας ολάκερος λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στον κατακτητή με τρόπο που θα μπορούσε εύλογα να ταυτιστεί με την υπόθεση τής ευρωπαϊκής αριστεράς. Και αντίστροφα, η υπο­στήριξη τής ευρωπαϊκής αριστεράς με ηγέτη τον Λόρδο Βύρωνα, που πέθανε στην Ελλάδα, συνέβαλε σημα­ντικά στην πραγμάτωση τής ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η Φιλική Εταιρεία είχε φροντίσει να προσηλυτίσει τους ντόπιους κλέφτες, τους εκτός νό­μου και τους αρχηγούς στις φάρες τών ελληνικών βουνών. Είναι αμφίβολο κατά πόσο ο σύγχρονος εθνικισμός σήμαινε πολλά πράγματα γι’ αυτούς, αν και πολλοί διέθεταν τους γραμματικούς τους, που συνέτασσαν μανιφέστα στην ιακωβινική ορολογία…

Αν υποθέταμε ότι οι Έλληνες κάτοικοι τών ορεινών, οι κλέφτες, που ξεσηκώθηκαν εναντίον τών Τούρκων τον καιρό τού Μπάυρον, ήταν εθνικιστές, πράγμα το οποίο είναι ομολογουμένως απίθανο, δεν μπορούμε να μην παρατηρή­σουμε ότι μερικοί από τους πιο αξιοθαύμαστους αγωνιστές τους δεν ήταν Έλληνες, αλλά Αλβανοί (Σουλιώτες).

Ο νέος ελληνικός εθνικισμός πάντως ήταν αρκετός να εξασφαλίσει τήν ανεξαρτησία τής Ελλάδας, μο­λονότι ο συνδυασμός αστικής ηγεσίας, κλέφτικης αποδιοργάνωσης και επέμβασης τών Μεγάλων Δυνάμεων γέννησε μια από εκείνες τις μικροκαρικατούρες τού δυτικού φιλελεύθερου ιδεώδους…

ΕΡΙΚ ΧΟΜΠΣΜΠΑΟΥΜ, Η εποχή τών άκρων…, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2004
Αναρτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021 , 08:01:51 - Σχόλια 4 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 4
  1. Η τελευταία παράγραφος του Χομπσμπάουμ αφορά τον Μητσοτάκη…

  2. Για να αποκατασταθεί η αλήθεια, που βέβαια συγκρούεται με το αφήγημα τους εθνικισμού, αν δεν είχε ξεπεράσει κατά πολύ και για πολλά χρόνια η αναίδεια, η αδικία, η δουλεία, η αρπαγή περιουσιών και η βαναυσότητα των Προεστών και των Κοτζαμπάσηδων, ξεσηκωμός των καταπιεσμένων δεν θα γινόταν. Η Πύλη βρισκόταν σε νάρκη και ουσιαστικά δεν μπορούσε μνα κυβερνήσει πλέον. Και αυτός ο ξεσηκωμός βόλεψε και από την μεριά της διοίκησης των Προεστών και κοτζαμπάσηδων εκείνους που δεν ήθελαν μια επανάσταση με αρχηγό τον Αλή Πασά αλλά πονηρά σκεπτόμενοι και με τις διασυνδέσεις τους με την αφελή Φιλική Εταιρεία, ήθελαν την ηγεσία αν αυτή πήγαινε καλά ή την διαχείρισή της αν αποτύγχανε. Η συνέχεια μέχρι και την δολοφονία Καποδίστρια το αποδεικνύει.

  3. Σ’ ένα άλλο βιβλίο του ο Χομπσμπάουν («Έθνη και εθνικισμός» ) λέει τί μπορεί να εμπνεύσθηκαν οι Έλληνες από τους Αμερικάνους, από κείνα που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στους αδύναμους λαούς. «Το μόνο στρατιωτικό καθεστώς στην Ευρώπη που επιβλήθηκε με την υποστήριξη των ΗΠΑ ήταν αυτό που προέκυψε στην Ελλάδα το 1967, από το στρατιωτικό πραξικόπημα μιας ομάδας ιδιαίτερα αφρόνων ακροδεξιών συνταγματαρχών, πιθανότατα από ιδία πρωτοβουλία, σε μια χώρα όπου ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των κομμουνιστών και των αντιπάλων τους (1944 - 1949) είχε αφήσει πίσω του πικρές αναμνήσεις και στις δύο πλευρές. Το καθεστώς αυτό, που διακρίθηκε για τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων εναντίον των αντιπάλων του, κατέρρευσε μετά από επτά χρόνια κάτω από το βάρος της δικής του πολιτικής ηλιθιότητας». Αυτό θα το κρατούσε στις πανεπιστημιακές σημειώσεις του ο Μητσοτάκης, να θυμηθεί πως τότε ήταν πολιτικός πρόσφυγας στο Παρίσι!

  4. Κάθε λαός ντύνεται με μια ταυτότητα, την επεξεργάζεται, την εμπλουτίζει στο πέρασμα του χρόνου, γίνεται. Από καιρό πιστεύω πως εμείς έχουμε χτίσει και αναπτύξει την ταυτότητά μας πάνω σε ψεύτικα θεμέλια, πάνω στην απάτη ότι αποτελούμε απευθείας συνεχιστές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ενός δημιουργήματος που πέθανε μαζί με τον Ιουλιανό και την Υπατία κάτω από τα πλήγματα των φονταμενταλιστών της νέας θρησκείας.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.