Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Η παρέλαση της θλίψης…
24 Μαρτίου 2021

2021. Διαλογή ασθενών για το ποιός θα πεθάνει και ποιός θα ζήσει! Η κυνική πέρα από θλιβερή αυτή διατύπωση δεν έχει ασφαλώς σχέση με την είδηση, ούτε μ’ εκείνους που «αποφασίζουν», τους γιατρούς τού ΕΣΥ δηλαδή, για ποιούς ασθενείς συμπολίτες μας θα καταβληθεί η υπέρτατη προσπάθεια να σωθούν από τον κορονοϊό.

Ποιός είναι υποκειμενικά και αντικειμενικά υπεύθυνος γι’ αυτό, είναι ευνόητο. Διαβάζουμε στο Tvxs.gr…

Τέσσερις διαλογές για το ποιός πεθαίνει και σε ποιόν θα γίνει προσπάθεια να ζήσει γίνονται αυτή τη στιγμή στην Aττική. Η πρώτη ανάμεσα στους ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ και σ’ αυτούς που μένουν έξω. Ένας στους τέσσερις (1/4) νοσηλεύεται εκτός Εντατικής. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι «η παραμονή τους εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους». Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η παραμονή διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ για παραπάνω από 48 ώρες είναι ρώσικη ρουλέτα…

Η δεύτερη διαλογή γίνεται με τα «περιφερόμενα ράντζα» τών εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων ασθενών. Οι παροχές οξυγόνου σ’ έναν κανονικό θάλαμο είναι όσες και οι κλίνες τού θαλάμου. Υπάρχουν έτσι ασθενείς στα ράντζα τών διαδρόμων που δεν παίρνουν τό οξυγόνο που χρειάζονται (οι φορητές φιάλες οξυγόνου, όπως αυτές που χρησι­μοποιούνται και στο σπίτι, δεν παρέχουν επαρκείς ποσότητες, δεν είναι τύπου high flow).

Αποτέλεσμα; Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν αυτούς που χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και τους βάζουν στους θαλάμους. Αν αυτοί που μένουν εκτός χρειαστούν οξυγόνο, τους μεταφέρουν στους θαλάμους και επιλέγουν κάποιον άλλο να βγει έξω. Αυτό γίνεται φυσικά αν προλαβαίνουν… «Όταν 2 ειδικοί παθολόγοι και 3 - 4 ειδικευόμενοι και άλλες τόσες νοσηλεύτριες είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες ασθενείς στη βραδινή βάρδια, το αποτέλεσμα είναι το πρωί να βρίσκουν ασθενείς νεκρούς στα κρεβάτια τους, χωρίς να έχουν προλάβει να τό πάρουν χαμπάρι», έγραψε μια γιατρός, στη συγκλονιστική μαρτυρία της.

Η τρίτη διαλογή, λόγω τής «κορονοποίησης» τών δημοσίων νοσοκομείων, γίνεται μεταξύ τών καρκινοπαθών που χρειάζονται επειγόντως επεμβάσεις (με τις καρδιοπάθειες το πρόβλημα έχει λυθεί μερικώς, με κόστος για το δη­μόσιο, στο Ωνάσειο). Έχει δημιουργηθεί λοιπόν κατάλογος καρκινοπαθών, σε λίστες αναμονής.

Η τέταρτη διαλογή γίνεται στους ασθενείς που εξέρχονται από τις ΜΕΘ, συχνά εσπευσμένα, για να αδειάσει θέση και οι οποίοι βεβαίως χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ανάλογα με το περιβάλλον που θα βρεθεί και τις ιατρικές υπηρεσίες, ο ασθενής μπορεί να αποθεραπευτεί σύντομα, να καθυστερήσει ή και να παρουσιάσει κάποια μορφή υποτροπής, από τις παράπλευρες ζημιές τού κορονοϊού.

Ήδη από την τραγωδία τής Θεσσαλονίκης, είχε επανειλημμένως επισημανθεί στο υπουργείο Υγείας ότι έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές, ακόμη και μικρές, να προωθηθούν εκεί οι αποθεραπευόμενοι από ασθενείς. Να τύχουν μεγαλύτερης φροντίδας και να αποσυμφορηθεί τό δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η εμπειρία τής Βόρειας Ελλάδας δεν δίδαξε τίποτα σε μια αλαζονική κυβέρνηση, που πιστεύει ότι μπορεί «να τή βγάζει» συνεχώς με ψέματα και επικοινωνιακά τρυκ, για χιλιάδες ανύπαρκτες ΜΕΘ και «αυτοτέστ». Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη τών μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, παίρνοντας στο λαιμό της τα θύματα τών τεσσάρων διαλογών. Γιατί και για τις τέσσερις, είναι η κυβέρνηση που έχει την αποκλειστική ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη…

Πηγή Tvxs.gr, Κρυμμένα μυστικά - Οι τέσσερις διαλογές ασθενών…
Αναρτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021 , 14:07:09 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.