Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Το είχε προβλέψει ο Μαρξ…
29 Μαρτίου 2021

Χωρίς τον Μαρξ ο καπιταλισμός δεν κάνει! Το κλείσιμο τής διώρυγας τού Σουέζ από το τεράστιο φορτηγό πλοίο «Ever Given» έδωσε αφορμή να έρθουν για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα εύστοχες παρατηρή­σεις, που αφορούν ζητήματα τής εποχής μας και είχαν διατυπωθεί με αξιοσημείωτη ακρίβεια σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τo 1885, είναι το Κεφάλαιο (Τόμος ΙΙ) του Καρόλου Μαρξ.

Διαβάζουμε στο Info-War.gr μεταξύ άλλων…

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί μελετητές τού Κεφαλαίου, όπως ο Ντέιβιντ Χάρβεϋ, είχαν χρησιμοποιήσει προ­φητικά το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος τής διώρυγας του Σουέζ, για να μελετήσουν ποιές θα ήταν οι επι­πτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στη μεταφορά προϊό­ντων. Το μπλοκάρισμα τής διώρυγας τού Σουέζ τώρα θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στην αγορά χρήματος, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση τών επιτοκίων και άλλες συνέπειες.

Ο Μαρξ αναφέρεται συχνά στις τεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις τής εποχής του, οι οποίες επιφέρουν σημα­ντικές αλλαγές στην παραγωγή και διανομή προϊόντων. Ο τηλέγραφος, η εισαγωγή τής ατμοκίνησης στα εμπορικά πλοία και φυσικά η διάνοιξη τής διώρυγας τού Σουέζ, είναι ορισμένα από τα επιτεύγματα τού καπιταλισμού που τον συναρπάζουν και τα μελετά συνεχώς, για να κατανοήσει τις ποιοτικές αλλαγές που θα έφερναν στη λειτουργία τής οικονομίας. Συγκεκριμένα, στο Κεφάλαιο (Τόμος ΙΙ, Κεφ. 14ο ) εξηγεί πως οι συναλλαγματικές που εξέδιδαν οι έμποροι σχετίζονταν άμεσα με τον χρόνο που απαιτούνταν για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα από το σημείο τής παραγωγής στο σημείο τής πώλησης.

Ως παράδειγμα αναφέρει ένα εμπόρευμα που μεταφέρεται για πώληση στην Ινδία. Ο χρόνος μεταφοράς είναι τέσσερις μήνες, αλλά το χρηματικό αντίτιμο χρειαζόταν άλλους τέσσερις μήνες για να φτάσει στον παραγωγό. Σ’ αυτούς τους οκτώ μήνες το κεφάλαιο βρισκόταν «παγιδευμένο» και δεν μπορούσε να λειτουργήσει σαν παραγωγικό κεφάλαιο. Με τη δημιουργία τής διώρυγας τού Σουέζ, εξηγεί ο Μαρξ, οι χρόνο αυτοί άλλαξαν δραματικά, αναγκά­ζοντας τό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να προσαρμοστεί…

Και πράγματι, το κλείσιμο τής διώρυγας τού Σουέζ, διαβάζουμε σήμερα σε άλλες ιστοσελίδες, δημιουργεί πρό­σθετα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αύξηση τών τιμών τών προϊόντων. Οι τιμές τού φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να καθυστερήσει η παράδοση στην Ευρώπη περίπου 1 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου!

ΤΡ. - Πηγή Info-War.gr, Προέβλεψε ο Μαρξ το κλείσιμο τής διώρυγας τού Σουέζ;
Αναρτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2021 , 21:20:35 - Σχόλιο 1 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΟ 1
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.