Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Τουλουπάκη κατά «Καθημερινής»

5 Νοεμβρίου 2019

Εξώδικο απέστειλε στους υπεύθυνους της εφημερίδας «Καθημερινή»
η Ελένη Τουλουπάκη, στο οποίο χαρακτηρίζει εσφαλμένα όσα είδαν
το φως της δημοσιότητας, με αφορμή έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα, περί ενδεχόμενης ακυρότητας των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων που εξετάστηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Νovartis.

Στο εξώδικο η Ελένη Τουλουπάκη σημειώνει μεταξύ άλλων ότι βάσει του νόμου η ουσία της έρευνάς της για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis δεν επηρεάζεται από την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων στην Αμερική.

Σε δήλωση εξάλλου του δικηγόρου της Αλέξανδρου Παπαστεριόπουλου, υπογραμμίζεται ότι «από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία».

Η δήλωση του δικηγόρου της: «Στο πλαίσιο της ελληνικής ή και της διεθνούς έννομης τάξης δεν υφίσταται καμία διάταξη νόμου, η οποία να απαγορεύει τη χρήση και αξιοποίηση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις και σε αλλοδαπές έννομες τάξεις υπό οιοδήποτε καθεστώς. Αντιθέτως,
η Σύσταση του ΟΟΣΑ κατατείνει στην παροχή της προστασίας σε όσα πρόσωπα έχουν χρήσιμες πληροφορίες για αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς ανεξαρτήτως προσωπικών, χρηστών ή μη, κινήτρων.

Ακόμη, όμως, και να ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των καταθέσεων, αφού δικονομικά αυτές παραμένουν έγκυρες και αξιοποιήσιμες, αλλά μόνο την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και ούτως της ανωνυμίας τους. Για όσους βέβαια σπεύδουν να χαρούν για μια τέτοια εξέλιξη, απλά να αναφέρουμε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους οδηγεί αμέσως σε πλήρη αποδεικτική δύναμη των καταθέσεών τους, ενώ υπό το καθεστώς προστασίας δεν παράγεται πλήρης απόδειξη και απαιτούνται συνοδά αποδεικτικά στοιχεία για την κατάγνωση ενοχής των εμπλεκομένων.

Περαιτέρω, από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέχρι τούδε χειρισμοί όλων των φορέων, δημοσιογράφων και πολιτικών από κάθε πλευρά, αλλά και δικαστικών οργάνων, δημιουργεί τον κίνδυνο συσκότισης της Υπόθεσης, ίσως και διπλωματικού επεισοδίου με τις ΗΠΑ, για τις οποίες η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis είναι νούμερο ένα προτεραιότητα, αναφορικά με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην αμερικανική δικαιοσύνη».

Η απάντηση της «Καθημερινής»

«Μια εξώδικη διαμαρτυρία, ακόμη και αν προέρχεται από μία Εισαγγελέα, δεν μπορεί να καταλύσει το δικαίωμα της εφημερίδας στην πληροφόρηση του κοινού και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους και το διευθυντή της σε δημόσιες δηλώσεις, όπως ζητά η κ. Τουλουπάκη, παραβλέποντας το δημόσιο ενδιαφέρον του θέματος, αλλά και το δημοσιογραφικό απόρρητο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη δημοσιογραφία», αναφέρει η ημερήσια εφημερίδα.

Πηγή Efsyn.gr
ΣΧΟΛΙA 4
  1. Η «Καθημερινή» καλά έκανε και δημοσίευσε το έγγραφο. Τί χρήση του έκανε έχει σημασία.

    1. Σωστά και κακώς η Τουλουπάκη ζητάει από τη δημοσιογράφο της «Καθημερινής» να αποκαλύψει τις πηγές της. Ανεξάρτητα αν για τα υπόλοιπα η Μάνδρου παίζει το ρόλο της.

  2. Η δημιουργία σύγχυσης είναι πρωτεύων μηχανισμός συγκάλυψης του σκανδάλου. Οι κατηγορούμενοι θα ισχυριστούν ότι είναι αθώοι, αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, ο ισχυρισμός τους δεν θα έχει καμιά σημασία αν αποδειχτούν τα αδικήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Γι’ αυτό το πιο σίγουρο είναι να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η δίκη. Τα ΜΜΕ κάνουν αυτή τη δουλειά, θολώνουν τα νερά. Και έχουν το θράσος να μιλάνε για το δικαίωμα πληροφόρησης του κοινού.

  3. Είναι φοβερό αυτό που γίνεται στην Ελλάδα! Η ατιμωρησία της οικονομικής ελίτ (βλέπε: Πολιτική, Εφοπλιστική, Τραπεζική, Καναλάρχες, ΣΕΒ) της χώρας δεν ξέρω αν μπορεί να συγκριθεί με κάποιας άλλης χωρά! Τέτοια ξεφτίλα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν νομίζω να συναντήσουμε εύκολα. Και μετά λέμε ότι έχουμε δημοκρατία, είμαστε λέει έξυπνος λαός και πιστεύουμε πως η κρίση τέλειωσε. Τρίχες! Τρομάρα μας. Με τα δυο πόδια στον τάφο είμαστε… Λίγο ακόμα θα δούμε και θα ζήσουμε τα χαμπέρια μας.

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Θα μάθουμε ποτέ τί έγινε;

Μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στον κορονοϊό που λαμβάνονται γα τους εργαζόμενους βάζει σε σκέψεις. Αν και έχει διπλή ανάγνωση. Μ’ αυτούς δεν ξέρεις τί να │ Βλ. ανάρτηση…