Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Τριάντα χρόνια μετά…

9 Νοεμβρίου 2019

Βρισκόμαστε σε ένα νέο κατώφλι, για μια εποχή που ο καπιταλισμός αμφισβητείται σχεδόν από παντού, ως πηγή καταστροφών και απειλών για τον άνθρωπο και τη φύση. Οι αβυσσαλέες ανισότητες εισοδήματος και πλούτου, η ανελευθερία σε πολλά «φιλελεύθερα» καθεστώτα, η μαζική αλλοτρίωση, η κατακρεούργηση του κοινωνικού κράτους και η κλιματική αλλαγή φιλοτεχνούν ένα ζοφερό τοπίο, μια «κοιλάδα των δακρύων» για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων.

Νέα κινήματα αμφισβήτησης και διεκδίκησης αναδύονται σε πολλές γωνιές του πλανήτη, διάσπαρτα και ασύνδετα μεταξύ τους. Άλλα για πολιτικές ελευθερίες, άλλα για μεγαλύτερη οικονομική ισότητα, άλλα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ζητούμενο είναι η συνεργασία και η ώσμωση αυτών των κινημάτων, τα οποία πρέπει να έχουν ως κοινή βάση την αντίθεση στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τις συνέπειές του.

Αναμφίβολα ο 20ός αιώνας υπήρξε μια εποχή μαζικής βίας, γενοκτονιών, ολοκληρωτικών πολέμων, αλλά και εξεγέρσεων, επαναστάσεων και διαψευσμένων ελπίδων. Ήταν μια εποχή που οι κυρίαρχες τάξεις καθοδήγησαν τις εξελίξεις, αλλά και θεαματικής εισόδου των «μαζών» στην ιστορική αρένα. Αποτέλεσε μια «πύκνωση» και μια επιτάχυνση του ιστορικού χρόνου, ο οποίος έφερε κατακλυσμιαίες αλλαγές σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σήμερα φαίνεται να έχουν συσσωρευτεί νέες αντιφάσεις και να έχουν τεθεί σε κίνηση νέα υπόγεια ρεύματα που αναζητούν εναγωνίως να βγουν στην ιστορική επιφάνεια. Προσεισμικές δονήσεις ζήσαμε με τα κινήματα αυτής της δεκαετίας, «αραβική άνοιξη», «αγανακτισμένοι», Occupy Wall Street… Αυτές οι δονήσεις συνεχίζονται και σήμερα σε πιο πολλά σημεία του πλανήτη. Το ερώτημα είναι εάν ο επερχόμενος σεισμός, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε το πότε θα εκδηλωθεί, θα είναι μια προοδευτική κοινωνική αλλαγή ή ένα νέο πολεμικό καμίνι στο οποίο θα «ψηθούν» οι νέοι ολοκληρωτισμοί.

Οπωσδήποτε η κατάσταση του σημερινού κόσμου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, εκτός εάν οι νέες γενιές. το άθλιο μέλλον των οποίων προεξοφλείται με όλους τους τρόπους από το σημερινό σύστημα, αναλάβουν δράση και αποδείξουν ότι διαθέτουν περισσότερη φαντασία, θάρρος, βούληση και ενσυναίσθηση από τους προκατόχους τους.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ - Efsyn.gr, Το Τείχος του Βερολίνου και το κατώφλι της Ιστορίας (Απόσπασμα)
ΣΧΟΛΙΑ
Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.