Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021
Η ώρα είναι
 
Ο ευέλικτος κύριος Χατζηδάκης…

Μεγάλες ανατροπές στο οκτάωρο, στο πενθήμερο εργασίας, στις υπερ­ωρίες και στη συνδικαλιστική νομοθεσία φέρνει μεταξύ άλλων το νομο­σχέδιο τής κυβέρνησης για τα εργασιακά, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μάιο. Όπως διαβάζουμε στο Tvxs.gr…

Αναλυτικότερα, βασικό στοιχείο τού νομοσχεδίου είναι η «διευθέτηση» τού ωραρίου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη και εργαζόμενου. Δηλαδή, αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο, ρεπό ή κανονική άδεια, ενώ παράλληλα, στα μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του πενθημέρου εργασίας.

Οι υπερωρίες για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τόν χρόνο, ενώ έως τώρα στη βιο­μηχανία το όριο είναι 90 ώρες. «Καθιερώνεται» η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και προσωπικό ασφα­λείας 40% για απεργίες σε επιχειρήσεις «κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο». Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανό­νες για την τηλεργασία, προβλέποντας μεταξύ άλλων και τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας. Συγκε­κριμένα, τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας είναι τα εξής, σύμφωνα με δηλώσεις τού ίδιου τού υπουργού Εργασίας κυρίου Χατζηδάκη στο «Βήμα»:

Ατομική διευθέτηση τού χρόνου εργασίας, χωρίς Σ.Σ.Ε. - «Ευέλικτη» εργάσιμη εβδομάδα διάρκειας 30 - 50 ωρών την εβδομάδα, με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης - «Ευέλικτη» τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας - «Ευέλικτο» ημερήσιο ωράριο με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη - Κατάργηση τού θεσμού τής υπερεργασίας - Κατάργηση τού πενθήμε­ρου, εργασία και το Σαββατοκύριακο - Εκτίναξη τού επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας - Μη καταβολή τής προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό τών απλή­ρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό!

Αν έμεινε κάτι μετά από δύο αιώνες εργατικών αγώνων και κατακτήσεων, ας απαντήσουν οι συνδικαλιστικές οργα­νώσεις και τα πολιτικά κόμματα που κατά συνθήκη εκπροσωπούν τον εργαζόμενο κόσμο…

ΤΡ. - Πηγή Tvxs.gr, Κατάργηση τού 8ωρου και τού πενθημέρου (απόσπασμα)…
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Τί έγραφες, Τριπολίτη, στο προηγούμενο άρθρο, για τους «τελευταίους Ρηγκανιστές»; Ο Χατζηδάκης είναι ο πρώτος και καλύτερος!

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.