Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Υγεία και ταξική αναγκαιότητα…
6 Απριλίου 2021

Σε καιρούς καταστροφής η εξουσία ενισχύεται. Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητές της και ενδυναμώνεται τό κύρος της. Μια υγειονομική κατα­­στροφή είναι ένα τραγικό γεγονός, που ενέχει πολιτικές προεκτάσεις.

Από τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τήν κρίση, θα εξαρτηθεί αν η κρίση θα λειτουργήσει ως καταλύτης αποσταθεροποίησης τών θεσμών τού συστήματος ή αν θα συντελέσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση τής κρα­τικής κυριαρχίας. Παρ’ όλα αυτά, ανεξάρτητα από την έκβαση που μπορεί να έχουν οι ενέργειες τής κυβέρνησης σε καιρό κρίσης, το κράτος πάντοτε ξεπροβάλλει πιο ισχυρό μέσα από την καταστροφή στην οποία ενδεχομένως ή και κατά κανόνα το ίδιο έχει συντελέσει.

Η κυβέρνηση μπορεί πάντα να διατείνεται ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς τις δικές της έγκαιρες και συντονισμένες παρεμβάσεις. Η δήθεν «υπεύθυνη στάση» της ωστόσο έχει οδηγήσει στον κατακερματισμό τού κοινωνικού σώματος σε εξατομικευμένες μονάδες, στην αναγωγή τού συναθρώπου σε δυνητικό φορέα μιας ακα­θόριστης απειλής και στην ουσιαστική εξάλειψη κάθε βιοπολιτικού υπόβαθρου για τη συγκρότηση συλλογικών πρακτικών αλληλεγγύης, έξω και πέρα από τη δικαιοδοσία τού κράτους.

Άλλωστε, αποδείχτηκε ότι οι επιστημονικές μέθοδοι και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση τής πανδημίας δεν υπερτερούν τών ταξικών αναγκαιοτήτων που υπηρετεί η πολιτική εξουσία. Ενώ το σύνολο τών συλλογικών, διανθρώ­­πινων σχέ­σεων και δραστηριοτήτων έχει πρό πολλού απαγορευτεί, οι «αναγκαίες» στις ταξικές ελίτ δραστηριότητες απαιτείται να διεξάγονται κανονικά, έστω και υπό το καθεστώς υποτιθέμενων αυστηρών υγειονομικών περιορισμών. Το τρις …συγχωρείν ου πολιτών σοφών!

ΤΡ. - Μεταγραμμένο απόσπασμα από το ThePressProject.gr, Στον καιρό τών περιττών ανθρώπων…
Αναρτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021 , 10:34:43 - Σχόλια 2 - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙA 2
  1. Ακριβώς αυτό κάνουν όλες οι κυβερνήσεις σήμερα ανά τον κόσμο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτή που το παρακάνει είναι η ταξική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  2. Σήμερα λέει περιμένουν ρεκόρ κρουσμάτων και ότι το Πάσχα απομακρύνεται. Αυτοί όμως δεν χαμπαριάζουν…

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.