Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Ένας ιθαγενής Πρόεδρος

11 Νοεμβρίου 2019

Ο Έβο Μοράλες υπήρξε ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβία, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες την τελευταία δεκαετία.

Ο Μοράλες αναλαμβάνοντας την προεδρία υιοθέτησε πολιτικές αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των αδύναμων στρωμάτων, αναθεώρησε το Σύνταγμα για να θωρακιστούν τα δικαιώματα των ιθαγενών, βελτίωσε την ποσότητα και ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό που ταλαιπωρούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν η Βολιβία από φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη οικονομία με ενισχυμένη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Προχθές ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτησή του προκηρύσσοντας νέες εκλογές, ενώ φαίνεται πως ενορχηστρωνόταν ένα πραξικόπημα από τη δεξιά αντιπολίτευση βυθίζοντας τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στο χάος. Η αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν αποδέχτηκε τη νίκη του Μοράλες στις πρόσφατες εκλογές, κάνοντας λόγο για νοθεία. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ενισχύθηκαν και από την έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ενός διακρατικού θεσμού ο οποίος ωστόσο εδρεύει και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσινγκτον, που έκανε λόγο για παρατυπίες.

Βίαιες διαδηλώσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης έχουν ξεσπάσει εδώ και κάποιες εβδομάδες στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με τη δράση ακόμη και ένοπλων ομάδων και χθες Κυριακή αρχικά ο αρχηγός της αστυνομίας και εν συνεχεία ο αρχηγός του στρατού κάλεσαν τον Μοράλες να παραιτηθεί. «Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας», δήλωσε ο δεύτερος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πως θα προκηρύξει νέες εκλογές και επισημοποίησε με διάγγελμα την παραίτησή του. Τις τελευταίες ημέρες και ενώ οι ακραίες επιθέσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης αυξάνονταν διαρκώς και γίνονταν όλο και βιαιότερες, υπουργοί και βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος παραιτήθηκαν δηλώνοντας πως θέλουν να προστατέψουν τις οικογένειες και τις ζωές τους.

Ο Μοράλες εδώ και ημέρες έχει καταγγείλει «ένα εν εξελίξει πραξικόπημα, ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών,
των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».

Πηγή Tvxs.gr

El ultimo mensaje

Εγώ παραιτούμαι έτσι ώστε οι Mesa* και Camacho* να μην συνεχίσουν να διώκουν, να απαγάγουν και να κακοποιούν τους υπουργούς, τους ηγέτες των συνδικάτων και τις οικογένειές τους, να μην συνεχίζουν να βλάπτουν τους εμπόρους, τα συνδικάτα, τους ανεξάρτητους επαγγελματίες και τους μεταφορείς που έχουν το δικαίωμα να εργάζονται.

Θέλω να μάθουν οι Βολιβιανοί ότι δεν χρειάζεται να ξεφύγω, να αποδείξω ότι κλέβω κάτι. Εάν λέτε ότι δεν έχουμε δουλέψει, δείτε χιλιάδες έργα που χτίστηκαν χάρη στην οικονομική ανάπτυξη. Οι ταπεινοί, οι φτωχοί που αγαπούν τη χώρα πρόκειται να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα.

Βρισκόμαστε στην κυβέρνηση για 13 χρόνια, 9 μήνες και 18 ημέρες χάρη στην ενότητα και τη βούληση του λαού. Μας κατηγορούν για δικτατορία όσοι έχασαν από εμάς τόσες πολλές εκλογές. Σήμερα η Βολιβία είναι μια ελεύθερη πατρίδα, μια Βολιβία με αξιοπρέπεια, κυριαρχία και οικονομική δύναμη».

EVO MORALES

*Carlos Mesa, υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Luis Fernando Camacho, «ηγέτης» των διαδηλώσεων.

ΣΧΟΛΙA 3
  1. Στη Βολιβία οι διαδηλωτές δηλώνουν πανευτυχείς ότι η χώρα νίκησε τον κομμουνισμό και επιστρέφει στη Δημοκρατία και την Ελευθερία (ήταν κομμουνιστής ο Μοράλες; από πότε;). Στη Βολιβία δεν ήταν που είχαν ιδιωτικοποιήσει ακόμα και τα πηγάδια οι προ Μοράλες;

  2. Έ όχι και οι ιθαγενείς στην εξουσία! Και δεκατρία ‐ δεκατέσσερα χρόνια…

  3. Εις βάρος του Έβο Μοράλες, τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ αποκαλούν «έκπτωτο» και όχι παραιτηθέντα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τη γενική εισαγγελία της χώρας. Σίγουρα, η σύλληψη (μαθαίνω στο μεταξύ ότι το Μεξικό του παραχωρεί άσυλο) είναι άπειρες φορές προτιμότερη από την τύχη του Αλιέντε. Έχουμε 11.11.2019, όχι 11.9.1973, πάνω από 36 χρόνια, η ανθρωπότητα προοδεύει και κάνει συνεχή βήματα προς τα μπρος: μετά την πτώση του Τείχους που συμπαρέσυρε τα ανελεύθερα καθεστώτα του Σιδηρού Παραπετάσματος, μετά την ήττα του καραδεξιού Τσίπρα (α, ρε Stoixos, τι κόλλημα έχω πάθει), πάει και ο Μοράλες (αν και χωρίς ένα βομβαρδισμό προεδρικού μεγάρου). Και αν στην Ισπανία σχηματιστεί μετριοπαθής κυβέρνηση από Λαϊκό κόμμα, Βοξ και τσιουνταντάνος, ποιός μας πιάνει (δεν έχω ακόμα κόψει τις φλέβες μου γιατί δεν αντέχω τα αίματα).

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Η κατάρρευση των Εθνικών Ιδεών…

Από τον παππού τών δύο Ηπείρων και τών πέντε Θαλασσών στον μικρο­έγγονο που τά κάνει όλα θάλασσα! Τις δύο τελευταίες ημέρες, ίσως δίνουμε την εντύπωση ότι διακατεχό­μεθα από «υψηλό εθνικό φρόνημα». │ Βλ. ανάρτηση…