Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Περί ενημέρωσης

4 Αυγούστου 2019

Αρχίζω δηλώνοντας ότι απ’ όσο θυμάμαι δεν παρακολουθούσα ποτέ τις ειδήσεις στα ιδιωτικά κανάλια, βασικά γιατί οργιζόμουν από τη χειραγώγηση που ασκούν στο κοινό τους. Αυτό ισχύει ακόμη. Μόνο ειδήσεις της δημόσιας ΕΡΤ, αν και γνωρίζω ότι ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όλοι έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε σχεδόν ασυνείδητα αυτά που εκπέμπουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ, ειδικά όσοι έχουν ζήσει την ΥΕΝΕΔ της χούντας, προσωπικά όμως δεν έχω καμιά διάθεση να καταναλώνω την εκδοχή των ιδιοκτητών των ιδιωτικών καναλιών.

Αυτά μέχρι τις 7 Ιουλίου. Δύο - τρεις μέρες μετά τις εκλογές άρχισε η προσαρμογή της ΕΡΤ στη νέα κατάσταση. Επειδή έχω διατηρήσει ακόμη κάποια ψήγματα μνήμης, μπορώ να συγκρίνω την ΕΡΤ πριν και μετά το ορόσημο της 7ης Ιουλίου. Και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο των επικοινωνιολόγων της (αυτά που είπε ο Βορίδης στη Βουλή), για να μην ξαναδούμε την Αριστερά στο τιμόνι της χώρας.

Περιορισμός μετάδοσης ειδήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και όχι μόνο) με κομματικό φορτίο, εγκώμια και αναλύσεις επί αναλύσεων για τα …εκπληκτικά μέτρα της κυβέρνησης. Πολλά από τα οποία πήραν οι προηγούμενοι και τώρα παρουσιάζονται, συχνά αυτούσια, ως νέα. Εξαφάνιση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από το δελτίο ειδήσεων.

Εκτενέστατη παρουσίαση ειδήσεων που οι επικοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι βλάπτουν τον αντίπαλο, όπως έγινε με την επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι (πάνω από μισή ώρα, ίσως σαράντα λεπτά, ειδήσεις για το Μάτι στο δελτίο των 9:00 μ.μ.). Απόκρυψη άλλων ειδήσεων που δεν χωράνε στο σχεδιασμό τους . Όλοι μάθαμε ότι ο Πολάκης, παρά την απαγόρευση του Κούλη, καπνίζει μέσα στη Βουλή (ενώ για την Ντόρα δεν το μάθαμε που κάπνιζε στο διπλανό γραφείο…). Πολύ λίγοι, όμως, που σε τελική ανάλυση δεν το είχαν ανάγκη, έμαθαν για τους εικοσιένα  (21!) φακέλους που ο Πολάκης κατέθεσε στη Βουλή για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρακτικά, σήμερα δεν έχω τη δυνατότητα να ενημερώνομαι! Ελέγχουν τα νέα που φτάνουν στην πλειοψηφία των πολιτών. Στη σημερινή κοινωνία, ό,τι δεν μεταδίδεται από την τηλεόραση δεν συμβαίνει. Οι εικοσιένα φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχουν, σκάνδαλα δεν υπήρξαν ποτέ. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι η άριστη, η …αριστότερη, επιλογή της νέας, άριστης, κυβέρνησης (εδώ δεν υπάρχει ο προσδιορισμός «αριστότερη», γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από συστάσεως του ελληνικού κράτους ήταν απλές οδοντόκρεμες, με «χειροτερότερη» την προηγούμενη). Αλλά για όλα αυτά φταίει ο Σύριζα και προσωπικά ο Τσίπρας…

Συνεχίστε να βαυκαλίζεστε. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ελπίδα. Απλώς, μετά την «αριστερή παρένθεση», που πολεμήθηκε από όλους και με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τους «αριστερότερους», η κυβέρνηση Κούλη θα οδηγήσει την πορεία στον γκρεμό χωρίς να το ξέρουμε. Χωρίς να μας το λένε η ΕΡΤ και τα λοιπά ιδιωτικά κανάλια σε ζωντανή μετάδοση (ποιός περιμένει να ενημερωθεί από τον γραπτό Τύπο, ποιός διαβάζει πια;). Αλλά μια ψυχή που είναι να ’βγεί…

Omnia sunt communia
ΣΧΟΛΙΟ 1
  1. Μην πυροβολείτε την οθόνη. Όταν ο έλεγχος των ΜΜΕ είναι απόλυτος, γεγονότα όπως φυσικές καταστροφές είτε φουσκώνονται στο έπακρο αν δεν υπάρχει κίνδυνος να αποδοθούν σε παραλείψεις της εξουσίας είτε συσκοτίζονται στην αντίθετη περίπτωση. Το Μάτι ή η Μάνδρα δύσκολα θα μπορούσαν να αποσιωπηθούν (η μισή Αθήνα περνάει από κει) αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς θα είχαν μετατραπεί σε τραγωδία για την οποία φταίει η ώρα η κακή. Μια φυσική καταστροφή, μονοπωλώντας τα δελτία ειδήσεων και δίνοντας την ευκαιρία να εξαφανιστούν από την επικαιρότητα πολλά ανεπιθύμητα θέματα, είναι μάννα εξ ουρανού για την εξουσία. Πιο χρήσιμα τα γεγονότα εκτός συνόρων, π.χ. ένας φονικός σεισμός στην άλλη άκρη της γης κατά προτίμηση με τσουνάμι, ή η νιοστή σφαγή σε κάποιο κάμπους ΗΠΑ.

    Το πρόβλημα για τους λίγους είναι, ανοίγουμε την τηλεόραση; Ρισκάρουμε την ψυχική μας υγεία βλέποντας δελτία ειδήσεων (της ΕΡΤ ή κάποιου ιδιωτικού καναλιού, αδιάφορο); Και βέβαια ανοίγουμε την τηλεόραση! Τουλάχιστον όσο παραμένει ανοιχτή η Βουλή, είναι εποικοδομητική η παρακολούθηση των συνεδριάσεών της. Αν δεν μεταδίδεται τίποτα το ενδιαφέρον, αν για παράδειγμα στο βήμα ανεβαίνει κάποιος ομιλητής του ΚΚΕ ή ο Άδωνις ή, ακόμα χειρότερα ο Κούλης, μπορούμε πάντα να δούμε μπάλα. Τέλος, αν είναι απαγορευτική η τηλεθέαση σε κάθε εκδοχή της, υπάρχει και το ραδιόφωνο (προς το παρόν δεν επηρεάζει την περιβόητη «κοινή γνώμη», οπότε κάτι ξεφεύγει).

Το σχόλιό σας...

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται.

Τον βρήκε ελλιποβαρύ…

Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες τού κόσμου υπάρχουν χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι ζητούν να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί σκέφτονται τί θα συμβεί σ’ αυτά τα τζαμιά; (Ρετζέπ Ταγίπ │ Βλ. ανάρτηση…