Ο πιο σίγουρος τρόπος να λήξει
ο πόλεμος είναι να ηττηθείς
 
 

Πανδημία και μαρξιστική σκέψη...

Σήμερα 14:25:01

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ 
Τόμος 31, Αύγουστος 2020 - Φεβρουάριος 2021
Μαρξισμός και τέχνη

Η πανδημία επιδρά και στη Μαρξιστική Σκέψη, καθιστώντας απαγορευτική την έντυπη έκδοση τού παρόντος τεύχους στη διάρκεια τού λοκ ντάουν. Αυτός είναι o λόγος που αποφασίστηκε να προσφερθεί δωρεάν στο κοινό (με μορφή Pdf, βλ. εδώ...), ως μια ελάχιστη έκφραση ευχαριστίας στους φίλους τού περιοδικού.

Το τεύχος με θέμα Μαρξισμός και τέχνη αποτελεί μια συνέχεια και συμπλήρωση τού προηγούμενου αφιερώματος για την τέχνη στην ΕΣΣΔ. Περιλαμβάνει αφιερώ­ματα σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς μαρξιστές λογοτεχνικούς κριτικούς και συγ­γραφείς που ασχολήθηκαν με την τέχνη, συγκεκριμένα τους Φραντς Μέρινγκ, Βικτόρ Σερζ, Ανατόλι Λουνατσάρσκι, Αλεξάντρ Βορόνσκι, Νικολάι Μπουχάριν, Κρίστοφερ Κόντγουελ, Ερνστ Φίσερ, Στέφαν Μοράβσκι. Παρουσιάζονται επίσης μερικοί από τους πιο διακεκριμένους κριτικούς και λογοτέχνες τής επανα­στατικής Κίνας, συγκεκριμένα οι Λου Σουν, Τσόου Τσιόουμπάι και Μάο Ντουν.

Ο αναγνώστης θα βρει αντιπροσωπευτικά κείμενά τους για θέματα τέχνης, μαζί με εισαγωγικά σημειώματα για το έργο τους. Αρκετοί από αυτούς είναι ουσιαστικά άγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Συγκεκριμένα, περιλαμβά­νονται αναλύσεις για επιφανείς μορφές από τη γερμανική και αγγλική λογοτεχνία τής αστικής ανόδου, την πο­ρεία τής τέχνης στην ΕΣΣΔ από τα 1917 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1930, την τέχνη και την αισθητική γενι­κά, τη θέση τής τέχνης στον καπιταλισμό, τις προοπτικές τής τέχνης στη μελλοντική κομμουνιστική κοινωνία.

Σε μια μουντή περίοδο, όπου κυοφορούνται μεγάλες αναστατώσεις, η ενασχόληση με «αφηρημένες» σφαίρες τού μαρξισμού, όπως η τέχνη, δεν αποτελεί μόνο ένα ευχάριστο διάλειμμα. Δίνει ταυτόχρονα μια υπενθύμιση ότι η θε­τική έκβαση αυτών τών αναστατώσεων δεν θα γίνει δυνατή χωρίς τη μαρξιστική θεμελίωση τής πράξης.

Πηγή MarxistikiSkepsi.gr
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ
Φωτογραφίες και εικόνες παρελθόντων ετών δεν είναι διαθέσιμες, τα σχόλια έχουν κλείσει. Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε, μπορείτε να αποστείλετε το σχόλιό σας, αναφέροντας τη σχετική ανάρτηση, με την Επικοινωνία...
....