Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτική και Αριστερά εν Τριπόλει
Η ώρα είναι
 
Η παρέλαση των Monty Python...

Το σκεπτικό της καλλιτεχνικής «επέμβασης» που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας ‐ Νέας Χαλκηδόνας εκθέτουν τα δέκα κορίτσια που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη δράση σε κείμενο που έστειλαν στην Efsyn.gr:

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα; Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα; Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους; Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας. Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι. Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τί κοινό μπορεί να ’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τί σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού. Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για «προβληματικά παιδιά». Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας ‐ Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

Υπογραφή: Δέκα «στρατιωτάκια» της υπο-κριτικής τέχνης...

Πηγή Efsyn.gr
Αναρτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019, 10:49:59 - Σχόλια 6* - Εκτύπωση
ΣΧΟΛΙΑ
Omnia sunt communia
Ό,τι πιο όμορφο και ελπιδοφόρο συνέβη τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας! Αξίζει πρωτοσέλιδο εφημερίδας.
Είναι όμορφο σαν χάπενινγκ αλλά και άκρως πολιτική πράξη. Αυτά τα κορίτσια παράγουν πολιτική. Φαίνεται και από τις αντιδράσεις. Τι λες Nick Lyk;
Stoixos
Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε πως τα κυβερνητικά κομματόσκυλα μαζί με τους καναλάρχες θα χειρισθούν το θέμα! Μπράβο στα παιδιά και για τη φαντασία και για το θάρρος τους!
Ανώνυμος
Έλλειψη σεβασμού και πολιτισμού. Η παράδοση είναι παράδοση και δεν μπορεί κανείς να την γελοιοποιεί. Για τον οποιοδήποτε λόγο. Για τους μεν ίσως είναι «κιτς θεσμός» για τους δε είναι τιμή, ιστορία και παράδοση. Αν κάποιου δεν του αρέσει μπορεί να απουσιάσει. Κάτι ανάλογο σαν να θεωρώ ένα «ναό» μιας άλλης θρησκείας «κιτς» και να τον γελειοποιώ (βλ. π.χ. γείτονες εξ ανατολών με την Αγία Σοφία). Αν κάποιος δεν συμφωνεί, το πράττει μέσω διαλόγου και όχι με καραγκιοζιλίκι.
Τι σχέση έχει ο σημερινός Έλληνας με τον πολιτισμό; Έλλειψη σεβασμού είναι η σκύλευση των ηρώων του αλβανικού έπους από γελοία υποκείμενα (αυτά κι αν είναι γελοία υποκείμενα) όπως ο Βούρος κι ο Μπογδάνος. Ο ένας, ηθοποιός και γι' αυτό δήμαρχος, ο άλλος, δημοσιογράφος που έχτισε πολιτική καριέρα μέσα από ένα από τα χειρότερα ΜΜΕ που διαθέτουμε. Έλλειψη σεβασμού και πολιτισμού από τα κορίτσια ή καταγγελία την αισχρής εκμετάλλευσης από πάμπολλους; Δεν υπάρχουν μόνο οι μεν και οι δε, υπάρχουν πολύ περισσότερες απόψεις. Διάβασε το "Μπιλιάρδο στις 9:30" του Χάινριχ Μπελ και ελπίζω να καταλάβεις σε τι χρησιμεύει η παράδοση σήμερα και πού τη γράφουν οι σημερινοί κάτοικοι της Αθήνας των τόσων εκατομμυρίων, της αντιπαροχής που έπνιξε της Ακρόπολη, της Τρίπολης που γκρέμισε την ιστορία της για να χτίσουν απούλητες πολυκατοικίες οι εδώ εργολάβοι και που μερικοί βλαστημάνε γιατί δεν γκρέμισαν τα λίγα χαλάσματα του τζαμιού στο Θάνα και χρησιμοποιούν την Τάκα για σκουπιδότοπο. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια.
Χρίστος Ιορδάνου Ψωμαδάκης - Facebook
Από αυτές τις εικόνες επηρεάστηκαν οι Monty Python στο Minister of Silly Walk, αφορμή του τρόπου «παρέλασης» των κοριτσιών, βλ. εδώ.... Ο όρος shell shock, «νευρική διαταραχή ή ψύχωση»που γεννήθηκε το 1917 από τον Charles Myers, είναι επίσης γνωστός ως «νεύρωση του πολέμου», «καταπολέμηση του στρες» και «μετατραυματική διαταραχή» και θεωρείτο αποτέλεσμα της έκθεσης των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
* Τα σχόλια έχουν κλείσει. Αν επιθυμείτε να σχολιάσετε, μπορείτε να αποστείλετε το σχόλιό σας, αναφέροντας τη σχετική ανάρτηση, με την Επικοινωνία... Φωτογραφίες και εικόνες παρελθόντων ετών δεν είναι διαθέσιμες.
....